Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


opet naslage?


Autor Poruka

Anela

29.11.2002. 20:58

Molim vas za pomoć, vidim da niste u potpunosti odgovorili Katarini koja je pitala za bijele naslage na jeziku. Kod mene je nakon buđenja jezik prekriven bijelim naslagama, koje se daju sastrugati, i imaju izrazito neugodan miris. Što da radim, da li je moguće u potpunosti to otkloniti?
Također me povremeno muči i zadah iz ustiju, uz kiselkasti okus. Moram napomenuti da ne pijem puno tekućine pa ne znam da li to ima kakve veze. Može li mi zubni konac pomoći i protiv zadaha? Postoji li kakav lijek koji se uzima? Inače sam zdrava, nemam problema sa želucem tako da ne vjerujem da je od hrane, gastritisa ili sličnog.
Hvala.

Mr.sc.dr. Dolores Biočina-Lukenda

31.12.2002. 10:06

Koliko mogu uočiti iz Vašeg pitanja muče Vas dva problema, "naslage" na jeziku koje se daju sastrugati i neugodan zadah. Napominjem da su to dva simptoma koja međusobno mogu, a nemoraju biti povezana, ukazujući na moguće postojanje nekog drugog Vama nepoznatog problema. Koncentrirajući se na za Vas ove neugodne simptome, napominjući da ste zdravi, moguće je previditi osnovne uzroke. Tek ciljanim liječenjem osnovnog uzroka ovih simptoma, riješit će te se i nih samih. Usna šupljina nedjeljiv je dio respiratornog i gastroinestinalnog sutava, te svi problemi vezani na njih mogu se odraziti i na sluznicu usta. Visoko specijalizirana sluznica jezika osobito je osjetljiva na takve probleme, gdje Vi netrebate osijećati npr. želučane tegobe,a da se to očituje ljuštenjem sluznice jezika i posljedično promjenom okusa. Tek pregledom kod gastroenterologa uz primjerenu terapiju, riješit će te se i neugodnih simptoma u ustima. U protivnom tek primjenom lokalne simptomatske terapije ublažit će te i lokalne simptome ali ne i riješiti problem njihova uzroka.
Stoga, bi Vam svakako preporućila da se javite svom stomatologu koji će isključiti postojanje loklnog uzoka (parodontni džepovi) i eventualno uputiti Vas specijalisti oralnom patologu, odnosno specijalisti odgovarajućeg medicinskog područja.