Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sterilizacija i dezinfekcija u stomatologiji


Autor Poruka

ferenc

02.11.2012. 18:15

Poštovani,

koje se metode koriste za dezinfekciju i/ili sterilizaciju instrumenata kao što su bušilica, brusilica, itd- pretpostavljam da su to tzv. nasadni instrumenti (pritom ne mislim na mala svrdla koja idu u njih i za koje mi je jasno da se mijenjaju iza svakog pacijenta? Naime, nisam uočio da se bušilice i brusilice mijenjaju iza pacijenta, eventualno da se prebrišu nekim dezinficijensom za što čitam da je u zemljama Zapadne Europe nedopustivo.

Srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

09.01.2013. 11:15

Poštovani,
u pravilu se nasadni instrumenti u radu samo dezinficiraju nakon svakog pacijenta. Zaista bi bilo teško izvedivo i ekonomski neisplativo vršiti sterilizaciju nakon svakog pacijenta, a i preporuke struke ne idu u tom smjeru. Svaka ordinacija trebala bi se pridržavati pravila o dezinfekciji i sterilizaciji, kako zbog pacijenata, tako i zbog samog terapeuta jer je on uvijek više izložen infekciji nego drugi pacijenti. Svaki pacijent treba dobiti svoju čašu, sisaljku i ogrtač, a svi instrumenti kojima se radi moraju biti sterilni. Možete biti sigurni da je pravilnom dezinfekcijom i sterilizacijom mogućnost infekcije svedena na minimum, čak i ako se u toku dana nasadni instrumenti "samo" dezinficiraju. Na svu sreću, nisu bakterije i virusi baš tako otporni...Tako se zna da je čak uobičajeni postupak pranja posuđa dostatan za dekontaminaciju pribora za jelo u slučaju HIV-a, inače bi pri svakom posjetu primjerice restoranu i kafiću strahovali od istog.
Nakon kirurških zahvata i nakon rizičnih pacijenata, steriliziraju se i svi nasadni instrumenti.