Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


umnjaci


Autor Poruka

jasmina

07.04.2006. 00:53

pozdrav,

umnjaci mi rastu vec 6 godina.
pocinjem misliti da nikada nece ni izrasti.
upale se svakih par mijeseci, i tada mi meso oko njih natekne i prekrije ih, a oni doduse malo i narastu tada.
kada ih meso prikrije, konkretno lijevog donjeg umnjaka, ja gornjim zubima nesvjesno a i zbog same konstrukcije celjusti, grizem to meso, tj. iritiram ga.
mogu li zbog iritacije mesa nastati komplikacije?
moram li traziti da mi se umnjaci izvade?

hvala vam

Doc. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda

18.04.2006. 23:00

Poštovani,
koliko mogu procijenti kod Vas se radi o otežanom nicanju zubi, konkretno umnjaka (dentitio deficilis). Uzrok može biti u nedostatku mjesta u čeljusti za njihovo izbijanje, nepravilan položaj i smijer izbijanja (horizontalan) što dovodi do pritiska na ostale zube u nizu uzrokujući bol. Zbog nemogučnosti njihove pravilne postave u zubni niz otežano je nicanje, dolazi do formiranja džepa, upale i svih popratnih neugodnih simptoma koje navodite. Zbog učestalih upala koje navodite neophodan je pregled te Rtg snimka da bi se utvrdio njihov položaj u čeljusti te položaj u odnosu na postojeći zubni niz. Ukoliko je njihov polžaj takav da je nicanje u potpunosti onemogučeno neophodan je operativni zahvat (alveotomia). U lakšim slučajevima dovoljno je napraviti cirkumciziju (uklanjanje dijela zunog mesa koji prekriva i otežava izbijanje zuba).