Oralna patologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 567

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Umnjaci i glavobolje


Autor Poruka

googga

21.07.2010. 15:35

Poštovani!
Je li moguće da zbog lošeg položaja umnjaka i preuske vilice osjećam umor i imama glavobolje? Naime, gornje osmice su mi lijepo izrasle, te nije potrebno vađenje, no donja desna osmica raste ukoso, te smeta sedmici. Donja lijeva osmica je u mnogo gorem položaju, u potpunosti je izrasla ispod zubnog mesa pod kutom od 90 stupnjeva, te gura korijen sedmice. Naručena sam za vađenje donje desne osmice, dok za lijevu prvo moram posjetiti ortodonta da osmisli strategiju vađenja zuba, jer je dosta nedostupan, a i petica na lijevoj strani je još uvijek mliječni zub (23 godine). Zubarica misli da bi vađenjem petice možda i osmica polako počela izlaziti van. Uglavnom, je li to mogući uzrok mojih tegoba s glavoboljom?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Prof. dr. sc. Dolores Biočina Lukenda, dr. med. dent.

13.05.2011. 01:25

Postovana,
bol je jedan od najkompleksnijih problema unutar oralne medicine, i svakako bi trebalo uzeti detaljnu povijest bolesti kod Vas, napraviti pregled i onda donijeti odluku o eventualnim daljnjim dijagnostickim metodama koje bi bile potrebne kako bi se ispravno islo prema dijagnozi.
Bol iz zuba moze se reflektirati i u tom smislu Vi mozete osjecati bol u podrucju celjusti, uha, obraza, glave itd...Postoje tzv. sekundarne glavobolje koje su simptom nekog zdravstvenog stanja ili bolesti, gdje je glavobolja posljedica te bolesti. Lijecenjem te osnovne bolesti (primjerice upalnog procesa zuba) dolazi do jenjavanja simptoma.
Svakako se obratite svom stomatologu zbog ovog problema koji ce Vas onda po potrebi uputiti dalje specijalisti.