Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


bruksizam


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

november

19.09.2007. 17:04

Kad sam imala 22 godine stomatolog mi je zbog škljocanja u lijevom zglobu napravio udlagu. Nakon godinu dana nošenja udlage, napravljen mi je most na lijevoj strani dolje i jedna navlaka na gornjoj sedmici lijevo. Škljocanje je prestalo. Problemi su mi se ponovno javili nakon 2 godine, ovaj put sam uz škljocanje imala i bolove, te nisam mogla jesti na lijevu stranu. Dobila sam novu udlagu koju sam nosila godinu i pol dana. Tad su mi se počeli javljati problemi s desne strane, osjećala sam kao da me hvata neki grč u mišiću ispod desnog čeljusnog zgloba. Počelo mi je škljocati i u desnom zglobu. Brojna podešavanja udlage nisu pomogla, te sam potražila savjet ortodonta. Napravila sam ortopan i slike zglobova. Ortodont mi je zbog križnog zagriza savjetovao nošenje fiksnog aparatića, te mi savjetovao da prestanem nositi udlagu, za koju je zaključio da nije dobro napravljena.Nakon što sam prestala nositi udlagu stanje mi se popravilo,par mjeseci mi je bilo dobro tako da sam mislila da mi ni aparatić nije neophodan.No onda su mi se počeli javljati bolovi u gornjoj čeljusti. Bila sam kod doktora na uho, grlo i nos - odjelu, čak sam i izvadila gornju šesticu desno. Od vađenja zuba prošla su 2 mjeseca, ja još uvijek imam periode kad osjećam da me boli gornja čeljust, pa čak i cijeli desni dio glave, ponovno uopce ne mogu jesti na desnu stranu, a ima i dana dok mi je najbolje jesti samo kašastu hranu. Dobila sam uputnicu za oralnu kirurgiju kb Dubravi gdje su mi dijagnosticirali bruksizam, te su zaključili da moram ponovno nositi onu istu udlagu od koje mi nije bilo dobro te mi pripisali lijekove 3x400 ibuprufen i apaurin prije spavanja. u dijagnozi piše: pri otvaranju usta donja čeljust deviira u desno i u oba zgloba se javlja škljocanje po tipu recipročnog škljocanja. Zubi jako abradirani.
Na moje pitanje da li se taj problem može riješiti fiksnim aparatićem odgovaraju negativno. Doktor mi je čak i rekao da ja nemam ortodontski problem nego pretjerano škripim sa zubima.
Ne znam što da napravim? Da li da se odlučim za udlagu ili aparatić? Da li se takvi problemi mogu riješiti aparatićem?Ja bih potražila i treće mišljenje ali jednostavno više ne znam kome da se obratim ( Oba liječnika s kojima sam razgovarala su cijenjeni profesori na fakultetu )

zahvaljujem na odgovoru

november

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

15.10.2007. 23:15

Prema Vašem opisu vi objektivno imate probleme koji očito nisu dovoljno precizno obrađeni. U problemima sa zglobom koje ste opisali svakako treba biti oprezan i pažljivo dijagnosticirati stanje. Udlaga može pomoći i odmoći a sve ovisi o principima izrade što ste i sami posvjedočili. Predlažem da se prijavite na orjentacioni pregled koji ne naplaćujem a onda se možemo detaljnije dogovoriti o eventualnim potrebnim zahvatima. Ponesite svu dokumentaciju i slike koje dosad imate. Molim Vas da se naručite za pregled na 013703498 od 9 - 17 radnim danom.

Srdačan pozdrav