Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


bruksizam


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vanabi

11.03.2012. 00:40

Poštovani,

Imam više pitanja te Vas molim za pomoć.
1. Koliko bruksizam može uništiti zub kao npr. povlačenje korjena jedinice?
2. Nakon dugog liječenja jedinice (čišćenje i punjenje korijena) dobila sam dva različita mišljenja: jedno kaže da moram raditi apikotomiju a drugo da je uzrok boli bruksizam (radi se o specifičnoj boli na dodir, najviše ujutro kad osijećam trnjenje) te udlagom ću se riješiti te boli. Da li ste ikad imali ovakav slučaj te da li mislite da bi udlaga mogla biti riješenje mog problema?
3. Također sam dobila dva različita mišljenja vezano za samo liječenje bruksizma. Jedan doktor je savjetovao prvo brušenje zubi da bi se manje sudarali (laički rečeno) pa zatim izradu udlage, a drugi da nikako ne brušim zube te je to sasvim nepotrebno.
4. Molila bi vas da objasnite i razlike u udlagama budući da postoje i velike razlike u cijeni.

Unaprijed zahvaljujem

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

20.04.2012. 04:20

Poštovana,
kao prvo savjetujem Vam da se fokusirate na jednog operatera ili specijalistu, budući da ste očito dobili previše oprečnih informacija koje Vas dodatno zbunjuju a ne pomažu kako bi to očekivali.

Bruksizam je sigurno pomoćni faktor u povlačenju zubnog mesa ali tu svakako potpomažući djeluju i sam položaj zuba, zagriz, stanje kosti te način kojim proizvodite sile prilikom stiskanaj zubi na prazno.

Što se tiče apikotomije liječenog zuba, ako je potrebna apikotomija svi bi se trebali složiti oko toga da je potrebna, a bol na dodir ukazuje na pretjerano preopterećenje zuba, ukoliko ta bol ostane prisutna i nakon prvog ili drugog tjedna od zahvata punjenja kanala zuba. Ako je problem preopterećenje udlaga pomaže ali samo dok je nosite.

Naravno da prije nošenja udlage zube nije neophodno brusiti i poništavati prerane kontakte, iste se obrađuje nakon nošenja udlage.

Svaka udlaga individualno je napravljena i cijene nisu jedino što bi Vas trebalo brinuti, već rezultat koji želite postići. Obratite se s povjerenjem stomatologu koji u svom radu upravo veliku pažnju pridaje funkcijskom pristupu i riješite svoje probleme i dileme

Srdačan pozdrav