Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


fiksni aparat i plombe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anilik

05.10.2008. 19:15

Poštovani,
32 su mi godine i htjela sam staviti fiksni apart sa samovezujućim bravicama. Međutim kako imam dosta plombi i to dubokih (do živca), ortodont mi je preporučio zamjenu istih (naravno u svojoj ordinaciji za 300 kn po plombi). Postojeće plombe su amalgamske stare 10-tak godina i s njima nikad nisam imala problema. Zamijenile bi se bijelim prema kojima sam ja dosta skeptična iako su amalgamske štetnije. Naime mislim da bi bijele s obzirom da s njima treba oprezno rukovati mogle izazvati čepove, rupe i sl. zbog brzog stvrdnjavanja a time bi uzrokovale i bol nakon plombiranja, barem znam za takve slučajeve. Pored svega imam problema i s povučenim zubnim mesom na pojedinim zubima (petice i šestice).
Da li započeti proces promjene plombi (što ću zbog njihova kratkog roka morati ponovo raditi za 5 godina) i zatim proces postavljanja fiksnog aparata ili da budem mirna i naučim živjeti sa krivim zubima?

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

15.10.2008. 17:05

Poštovana, ukoliko nemate problema sa sadašnjim ispunima a ni karijese, stari ispuni nikako ne bi smjeli biti problem nošenju fiksnog aparatića. Nikako se ne slažem da se pomirite sa stanjem krivih zuba već se ponovno konzultirajte sa svojim stomatologom i ortodontom o potrebi izmjena ispuna... ukoliko postoji valjan razlog za izmjenu ispuna učinite to a ukoliko ne onda se obratite ortodontu koji neće inzistirati na izmjeni ispuna.... u tijeku terapije moguće je da će se neki od tih ispuna pokazati kao neadekvatan zbog promjene položaja zuba u čeljusti i u kontaktu s ispunima ili zubima u nasuprotnoj čeljusti ali i tu ima lijeka... ili će Vaš stomatolog isti ispun preoblikovati ili promjeniti u cijelosti.... nadam se da sam pomogao....

Sradačan pozdrav....