Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


Mobilni aparat kod jedanaestogodišnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zaratinka

30.10.2008. 21:45

Godinama se doslovno natežem sa stomatologom mog sina o odlasku ortodontu i potrebi nošenja aparata za ispravljanje zubi.Njegov stomatolog je uporno tvrdio da nema žurbe te da pričekamo da mu izrastu svi stalni zubi.Napokon smo u rujnu otišli do ortodonta gdje mi je žena rekla da smo došli u zadnji tren jer je donja vilica povučena unatrag i da se ta anomalija uspješno rješava do kraja 12. god.Ponudila mi je mobilni aparatić(fiksni nije ni spominjala) koji košta 1000kn..Zanima me kako izgleda taj aparatić jer mi je rekla da drži donju i gornju vilicu skupa,dok bude govorio zube neće moći odvajati--s tim da treba što više govoriti dok je bude nosio i skidati je samo kada jede i pije.Mora je nositi 24h.Također me zanima hoće li taj aparatić osim vilice ispraviti i zube koji su malo "zgužvani"? Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

30.01.2009. 13:10

Aparatić koji Vam je predložen zovemo bimaksilarni (dakle za obje čeljusti) i najčešće se iz te grupe koristi aktivator. Aktivator je dakle veliki komad plastike koji u određenom položaju drži gornju i donju čeljust u trenutku kad se u njega zagrize. Metoda je terapije, kojom se koristi većina ugovornih ortodonata, prednosti mu je manja cijena koštanja ali su nedostatci nedovoljna kontrola pomaka i nepouzdanost rezultata jer uvelike ovisi o kooperaciji pacijenta koja je rijetko zadovoljavajuća. Za razliku od tih kolega, ne mali broj kolega, uglavnom privatnih ortodonata, koriste se i fiksnim ortodontskim aparatićem u zbrinjavanju takove anomalije i upravo trenutak kad su svi zubi iznikli je pravi trenutak za terapiju. Kod fiksnog aparatića nedostatak je veća cijena ali je zato rezultat i kontrtola događaja uvelike kvalitetnija.
s štovanjem....