Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


mlječni zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tanja00

21.08.2011. 05:00

curici od 6 godina nikla je donja jedinica ali joj još uvijek mlječni zub nije ispao iako se počeo klimati.
ima jako velike i zdrave sve zube.tek večeras smo primjetili, o čemu se radi,jel rječ o poremećaju, čeka li nas to sa svim zubima, da čekamo da mlječni ispadne ili da idemo zubaru da ga izvadi?
unaprijed hvala

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

22.08.2011. 16:05

Dob od 6 godina upravo je prava dob za smjenu mliječnih i trajnih gornijh i donjih sjekutića, a u isto vrijeme očekujemo i prve trajne kutnjake koji izrastaju na krajevima svih zubnih nizova. Ukoilko se mliječni zub već klima potrebno je samo malo hrabrosti i rasklimati ga do kraja jer je obično korijen mliječnog zuba već dvoljno razgrađen (resorbiran) da to možete obaviti i u "kućnoj radinosti" dakle prstima (bilo da sugerirate djetetu da ga stalno klima sve više ili isto učinite i Vi sami). Ne dozvolite da Vas mali osjećaj krckanja ili otpora odgovori od nakane to se čuje samo malo škripanje vezivnog tračka koji povezuje zub i zubno meso. Ukoliko Vas je iz bilo kojeg razloga strah... potražite pomoć stomatologa ili još bolje ortodonta.... tada će se već moći procijeniti model rasta i eventualno na vrijeme spriječiti neke od ključnih problema rasta i razvojahappy U svakom slučaju mliječni zubić treba izvaditi jer potreba za prostorom trajnih zubi je veća od mliječnih pa postoji mogućnost da tako klimav i postojan mliječni zub jednostavno pomakne smjer rasta trajnog u krivom smjeru. A to ni u kom slučaju ne želimo dozvoliti.... Ukoliko se mliječni zub baš ne klima a trajni je već prisutan obavezno je potreban konzultacijski pregled kod ortodonta.
Hrabro i sretnohappy

rosa.tro

23.08.2011. 18:15

Pozdrav , ja iman 16 godina i par mljecnih, zubi trebam li se zabrinuti ili ? o.O

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

28.08.2011. 22:25

U dobi od 16 godina stvarno bi već bilo vrijeme da su se svi mliječni zubi izmjenilihappy dakle potrebno je otići do ortodonta na pregled da se vidi razlog tzv. perzistentnih mliječnih zubi tj. zašto se oni nisu izmijenili... Postoji nekoliko mogućih problema koji se mogu i ne moraju razviti vezano uz i dalje prisutne mliječne zube... nema razloga za brigu ali poželjno je vidjeti što se događa i onda odlučiti o daljnjim postupcima...