Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


nedostatak korijena


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

barbara25

06.05.2010. 13:40

interesira me da li bi trebala biti zabrinuta; djetetu nikako da izbije jedinica dolje. Malička sada ima 9 godina a prije par mjeseci zubar joj je izvadio mliječnu jedinicu kojoj je korijen bio dosta velik ( uz opasku zubara da se korijen uopće nije "rastopio"blunk. Moje pitanje bi bilo da li se trebam zabrinuti jer dijete ima već 9 godina a zubića nema; te da li smo mi pogriješili što smo na silu vadili mliječnu jedinicu ( koja je otišla u krivo jer su ju pogurali ostali trajni zubi ) i time možda zaustavili proces stvaranja trajnog zuba??

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

18.05.2010. 08:25

Poštovana,
mliječni zubi ne utječu na razvoj trajnih zuba, oni moglo bi se reći samo pripremaju teren za nadolazeće zube, sudjelujući u razvoju volumena i forme koštanog dijela zubnog luka i međučeljusnih odnosa.
Procedura procjene vađenja mliječnih zubi u ortodonciji osim uz nepovoljan položaj zuba i nedostatak prostora za trajne nasljednike uvijek je vezana za prethodno prebrajanje trajnih nasljednika na ortopanu ( RTG snimci svih zubi).
Predlažem da učinite istu i kod ortodonta provjerite položaj i stupanj razvijenosti neiznikle trajne jedinice. Ukoliko želite pregled možete dogovoriti i u Ortoimplantu, narudžbom na telefon 01/3703498