Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


Ortopan?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirta13

08.11.2012. 21:05

Poštovani,

imam upit vezan uz ortopan. Naime, kod nedavnog pregleda mog djeteta (starost 7 god. i 10 mj.) stomatolog nas je uputio na otropan i dao preporuku za ortodonta. Ta preporuka je bila u stilu: U ovoj dobi je to uobičajeno, provjeriti…..Odlazimo na otropan digitalni. Iznenađuje me upit radiologa nakon učinjenog ortopana , „a zašto Vas je stomatolog poslao?“ To je kod mene pobudilo sumnju u ispravnost preporuke. Naime iako digitalni RTG … ipak je RTG .Pitanje je što je uobičajeno, za tu dob? Za sada je sve u redu sa zubićima u području onoga što je oku vidljivo, mislim na položaj, jersu baš lijepo posloženi, ne kao kod mene npr. happy. Koliko je opravdanost takve preventive u odnosu na štetnost zračenja? Sada kad već imam OPT otići ću do ortodonta, ali sve više sam mišljenja da to i nije bilo potrebno. U svakom slučaju željela bih čuti Vaše cijenjeno mišljenje.
Zahvaljujem i lijep pozdrav,

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

24.01.2013. 23:05

Uz ispriku na propustu odgovora na pitanjehappy
Ukoliko je stomatolog procijenio da je preporučljivo napraviti ortopan i konzultirati ortodonta vjerujem da je imao neki razlog (bez obzira na upotrebljene riječi) a sa stanovišta struke ortopan je neophodna orijentaciona snimka koja daje vrijedne informacije o stautusu zubi koje očekujemo. Iznos zračenja nije zanemariv ali se može poistovjetiti sa jednodnevnim boravkom na suncu ( npr. negdje u gorju) i nije razlog za pretjeranu brigu. Radiolozi nisu dovoljno klinički stručni da bi s Vama komentirali odluke kliničara i kroz taj proces isprovocirali brigu tamo gdje joj nije mjesto. Nadam se da ste konzultirali ortodonta i da je nalaz dobar.