Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 218 | Broj poruka: 510

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


stalni zubi rastu iza mlijecnih, 4,5 g.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ticovi

18.07.2004. 02:13

moja curica ima 4,5 g. prva dva mlijecna zuba (donje jedinice) dobila je sa nepuna 4 mj. zivota.prije koji tjedan "pronasli" smo joj dvije stalne donje jedinice, izvirili su im vrhovi, i to paralelno iza postojecih mlijecnih (gledano izvana). mlijecne jedinice se pomalo klimaju dobra dva mjeseca. otisli smo zubarici (sad je na g.o.) koja je rekla da je takav polozaj u redu.preporucila nam je svakodnevno povremeno klimanje da zubici sto prije otpadnu.medjutim, mi klimamo i klimamo(cinimo to oprezno), ali se nis ne dogadja vec dobra dva tj., a stalni sve vise rastu..
da li ce biti potrebno vaditi te klimave zubice? zabrinuti smo opcenito za njene stalne zube..i muz i ja smo imali problema zbog preuske vilice (vadjenja zdravih zuba i nosenja korektivnih aparatica, a sve u cilju kakvog-takvog reda)..da li zbog vlastitih anamneza i "genetike" moramo biti apriori zabrinuti za njezine zube?

unaprijed hvala!

dr. Aleksandar Gulin

11.03.2005. 13:12

Poštovani,

s pravom zabrinuti roditelji. Svakako da se genetski nasljeđuje i veličina i oblik zubi a i čeljusti tako da je za očekivati da će i ijete imati problem sa smještajem zubi u pravilne lukove.
Glede "klimavih" vjerojatno nedovoljno pomičnih zubi predlažem da se ukoliko su mliječni djelomično pomični zubi još u čeljusti konzultirate s ortodontom i da izvadite te zube koji smetaju, jer je vrlo vjerojatno da će oni samo pogoršati položaj ionako već loše postavljenih zubi.

Srdačan pozdrav,
Aleksandar Gulin, dr.stom.