Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


zabrinuta majka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mara

06.10.2004. 14:51

Mojoj kcerki od 5 i po godina je prije pola godine promijenjena mlijecna donja jedinica. Kad je pocela da raste nije imala od dvojke dovoljno prostora, a potom je i druga jedinica prispjela da se mijenja. Doktorka je rekla da se radi o tjeskobi i da se moraju vaditi donje dvojke jer su nove jedinice vece od postojecih i nemaju dovoljno mjesta. Poslusali smo je i izvadili prvo jednu a potom i drugu. Sada predstoji snimanje vilice i doktori kazu da moze da desi da u donjim lozama uopste nema dvojki i da to nije nista zabrinjavajuce.
Napominjem da su korijeni izvadjenih dvojki bili ogromni, skoro dva puta veci od samog zuba.
Strasno sam zabrinuta i pitam se da li je greska bila vaditi dvojke da bi se oslobodio prostor jedinicama, da li je moguce da su te dvojke bile one prave a ne mlijecne(zbog tako velikog korijena). I sta da radimo ako te dvojke nikada ne niknu i da li je to normalno?

dr. Aleksandar Gulin

11.03.2005. 13:06

Poštovana gospođo,

budući da nemam podatke o raspoloživom prostoru i broju trajnih zuba kao i slike ili modele na kojima se to sve može vidjeti, predlažem Vam da se obratite ortodontu prema Vašem izboru kako bi na osnovi gore spomenutih podataka dao svoj sud o pitanjima koja Vas muče.

Srdačan pozdrav,
Aleksandar Gulin, dr.stom.