Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 222 | Broj poruka: 514

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


treba li umnjake izvaditi?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sandra

10.09.2004. 11:31

Nakon što su mi umnjaci počeli nicati, na donjoj čeljusti imam dosta zbijene zube, i moj stomatolog smatra da se trebaju umnjaci izvaditi, jer bi još veću 'gužvu' stvorili.
1. Da li je to nužno? I savjetujete li da se oba dva odjednom izvade ili?
2. Prije 3 godine odstranjena mi je resica između jedinica na gornjoj čeljusti, zbog razdvojenih zuba. Očekivano spajanje se nije dogodilo. Što mi dalje sugerirate?
3. liječnik moj mi na ovo pitanje pod brojem 2. sugerira nadogradnju po milimetar plombe na jedinice, tj. da se zatvori prostor među njima.
što mislite o toj ideji?
4.Koji je lijek najbolji za Angulus oris, ili 'žvale'? imam 16 plombi pa valjda zbog toga nastaju

zahvaljujem na odgovoru

Dr. sc. Sandra Anić Milošević

15.09.2004. 12:00

Nicanje umnjaka vrlo često može stvoriti gužvu, posebice u donjoj čeljusti, zbog čega je i indicirano njihovo vađenje. Idemo po redu...
1. Valja imati na umu da se nakon vađenja umnjaka gužva neće smanjiti sama od sebe, već da je potrebno provesti ortodontsku terapiju. Ukoliko se oba umnjaka vade, bolje je to učiniti u razmaku od tjedan dana.
2. Moguće spontano zatvaranje razmaka (tzv. diasteme) može nastati nakon nicanja gornjih umnjaka. Ako se to ne dogodi, u obzir dolazi zatvaranje prostora u sklopu cjelokupne terapije.
3. Moguće provesti i estetski bi bilo sigurno zadovoljavajuće za ta prednja dva zuba, ali zubi se ne promatraju samo pojedinačno već u okviru cjelokupnog stomatognatog sustava.
4. Obično nastaju kao manjak B- vitamina, a preporuča se bepanthen krema koja u sebi sadrži vitamin B5 te potiče epitelizaciju.

Dr. sc. Sandra Anić Milošević
spec. ortodont

mirjana

14.10.2004. 05:34

poceo mi je rast umnjak i izvirio je do pola,sad izgleda opet raste i umirem od bola posto mi je meso oteklo na toj strani i ceo taj deo lica.Sta da radim i koristim od lekova ili obloga?unapred zahvalna