Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


aparatić ili implant


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zorana26

25.04.2009. 16:25

molim savjet. 26 mi je godina, gornja trica mi nikada nije izašla a na njenom mjestu se nalazio mlijecni zub na kojem je stavljena maska da bi ga produzila,sada je to sve zajedno ispalo i tu je ostala rupa. na snimci se vidi da je očnjak potpuno formiran i da stoji u položaju tako da njegov vrh gleda na jedinicu. nakon konzultiranja sa više stomatologa zbunjena sam jer im se mišljenja razlikuje, jedan od njih bi da spuštamo trigu sa fiksnim aparatom, drugi da ga vadim i tu stavljam vijak ili most, a treči da ništa ne diram nego da se tu zalijepi nekakav umjetni zub bar kao privremeno riješenje, inače po snimci se ne vidi dali se očnjak dira korijena prvog zuba iako pretpostavljaju da je iza njega pošto ja ne osjećam nikakav pritisak. uz to je i problem što mi je donja desna trica narasla velika jer je imala više prostora te se sad svaki nadomjestak "kači" na nju, pošto ja nisam dala da se previše brusi jer sam jedna od rijetkih sretnika pošto nemam ni jedan pokvareni zub pa ga nisam htjela oštetit. sad sam u dilemi što da napravim da ga probam spuštat nekoliko godina sa aparatićem ili da ga izvadim i stavim zub na vijak, jer most ne bih. molim pomoc. hvala

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

22.10.2009. 00:00

Poštovana, svako od predloženih rješenja ima svoje prednosti i nedostatke te je primjenjivo u Vašem slučaju. Moj izbor bio bi ako je ikako moguće izvlačenje navedenog očnjaka u zubni niz te korekcija položaja preostalih zubi ortodontskim aparatićem (naručito nasuprotnog očnjaka), ako to nije moguće, tada je opcija sa implantatom moj drugi izbor s obzirom na Vaš intaktni zubni niz (bez ispuna). Pri tome je potrebno vrlo pažljivo planiranje pošto je nadoknada očnjaka implantatom jedan od najtežih implantoloških slučajeva te će biti nužno potrebno i "uštimavanje" preostalih zubi tehnikom ubrušavanja (brušenja) susjednih i nasuprotnih zubi.