Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


bol na pritisak-razlog?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mona

31.05.2009. 20:25

Postovani,
Zamenjem mi je stari most 5x7 u donju celjust (radi lomljenje), novim, bezmetalnim, poslije priprema nosaca na stepenicu (prije su bili tangencijalno bruseni) radi saniranja gingivita. Nakon trajnog cementiranja imala sam bolove na pritisak na sedmicu. Nakon godinu dana cekanja da se stanje popravi, a nazalost nije, most je izvadjen. I oba nosaca su bezbolna, vitalna, rtg pokazuje da su pulpe dobre i nema proces oko korijena sedmice, i vidi se takodje i stepenica sa strane sedmice, koja je duboko ispod gingive da bi most bio stabilniji ( buduci da je ostalo samo nesto malo zubnog tkiva). Medjutim, stepenica sa strane osmice nema. Stomatologinja je sirila gingivu sa najdebljim koncem da bi napravila stepenice, uzme otiske i postavi most. Buduci da nema stepenicu sa strane osmice, dali je moguce da kruna pritisce gingivu "u prazno" umjesto da stoji na stepenicu, i da to stvara bol na pritisak? Molim Vase misljenje i savjet?
Hvala.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

22.10.2009. 00:00

Ne bih rekao da su Vaši problemi posljedica načina preparacije (dakle na stepenicu ili tangencijalno). Primjereniji uzroci bili bi (okluzija - zagriz, stanje parodonta nosača ili sam raspored sila na protetsku konstrukciju. Nažalost bez kliničkog pregleda i adekvatne dijagnostike teško je utvrditi pravi razlog Vaših problema