Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


glomazan most


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

06.03.2010. 15:15

Postovani,
Prije pola godine trajno je cementiran most 5x7 dole, lijevo. Jos na probu sam ga osjetila kao da je nabijen, kao da je stisnuo i gura cetvorku. Rekla sam stomatologinju, ali odgovorila da to nije problem, ali meni je i te kako problem. Zubno meso izmedju 4 i 5, kao i medju spojke 5 i 6, je veoma oteceno, crveno, bolno. Pored toga stokad zvacem na tu stranu, gingiva boli, povrijemeno osjecam i spontanu bol-najblize to mogu objasniti kao bol kad mi je rastao umnjak u zubno meso, ali tad je to rijeseno sjecenjem mesa okolo. Most je radjen na stepenik i prema meni, malo je siri no sto treba, udara u gingivu i radi mehanicku iritaciju. Postoji li neko rjesenje za ovaj problem, sad kad je cementiran trajno, jer iskreno, nemam sile i volje raditi novi, jer ovaj je vec sedma losa izrada. Dali je moguce da se izbrusi krunica oko gingive petice i tako smanji pritisak i bol?
Hvala unaprijed.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

07.03.2010. 20:15

Problem koji ste opisali spada doduše više u područje specijaliste parodontologije, no svakako jedan od uzročnih čimbenika može biti i protetski nadomjestak. Moguće su razne terapijske opcije - od kojih je tek posljednja zamjena mosta stoga je i moja preporuka da se s navedenim simptomima obratite stomatologu - specijalisti parodontologije!

10.03.2010. 21:00

Hvala na odgovoru. Nazalost u mom mjestu nema specijalista parodontologije, a moja maticna stomatologinja sem kiretaze, koja ne daje rezultate, sem bolove tjedan dana poslije, kaze da nema druge ideje za resenje problema. Mozete li dati prijedlog, ako uzmemo da je izvor problema - most (gingive su dobre, sem tu, kod krunice nosaca i ispod vjestackog zuba).
Jos nesto-dali se mogu ovako brušeni zubi-na stepenicu, koja je subgingivalna, da se nadograde tako da stepenica dodje u visini gingive, ili tako da se dobije forma zuba kao kod tangencionalne preparacije?
Hvala.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

23.03.2010. 13:00

Bojim se da nadograđivanje stepenice i prevođenje stepenice u tangencijalnu preparaciju nije moguće, no sam način preparacije i izrade ne mora biti odgovoran za vaše probleme. Predlažem da ipak pokušate pronaći specijalistu parodontologije u prvom većem gradu jer bez njegove pomoći problem neće moći biti u potpunosti saniran.