Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Krunica2


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lemi

25.03.2010. 15:55

Pozdrav doktore, pokušat ću biti što kraći i jasniji budući da ne baratam stručnim izrazima

Prije cca 10-12 godina mi je doktorica izvadila živac iz 2 (dvice) gore desno, nakon nekog vremena taj je zub pomodrio (dobio tamno plavu boju) koju sam prije mjesec dana odlučio "riješiti", sad mi je doktorica izvadila to staro "punenje" koje je bilo strašno za vidit barem meni kao laiku, nekoliko puta mi je stavljala lijek i čistila to "plavetnilo", danas mi je bio zadnji termin kad je zub ponovno napunila dugotrajnije nekim "iglicama" te je rekla da je korijen zuba u jako lošem stanju i da se ovo plavetnilo ne može do kraja očistit (očišćeno je dobrim djelom, rekao bih 70% što je sasvim zadovoljavajuće s obzirom kakvo je bilo), kao preporuku mi je spomenula da bi najbolje bilo taj zub izvadit i staviti porculanski, znači par dana bi bio bezzub (dakle krnjav), te bi me ukupno koštalo cca 1500 kuna taj pothvat.
Pitanje glasi, ukoliko bih se odlučio na vađenje i stavljanje porculanskog, da li bi se promijenila i "širina" susjednih zubi (prvenstveno mislim na jedinicu koja je osjetno šira od dvojke,) jer me strah da nebi lijeva jedinica bila veća od desne, i jel istina da stvarno tonakon vađenja do stavljanja novog zuba traje samo par dana (ne treba čekat da rana zaraste malo bolje).
I da, pitam sve ovo jer se jednostavno "bojim" situacije da mi zub pukne, par puta bi mi se odlomio komadić nekog drugog zuba a ja bih se osjećao kao da me grom pogodio, jednostavno se bojim toga.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

26.03.2010. 20:30

Poštovni, promjena boje zuba odista može biti posljedica lošeg punjenja zuba, no ako je loše punjenje izvađeno i napravljeno novo - tzv. revizija korijenskog kanala. Potrebno je dobro procijeniti novonastalo stanje. Ako je zub u stanju za vađenje, a to napamet ne mogu procijeniti, tada ovo ponovljeno liječenje je bilo nepotrebno.
Ako je novo liječenje adekvatno postoji nekoliko opcija. Prva i najednostavnija je izbjeljivanje postojećeg zuba, i izrada nove plombe (ispuna) nakon što taj proces bude uspješan. Druga opcija je postavljanje ojačanja (nadogradnje) u sam zub i izrada krunice (navlake) na tom zubu. Tu proceduru mogu će je relativno brzo izvesti no ako se radi po pravilima struke ipak traje oko tjedan dana. Treća opcija je izvaditi zub i napraviti most sa očnjaka na prvi sjekutić. U tom slučaju prvi sjekutić (jedinica) i očnjak se moraju pobrusiti radi se mostić koji će Vas u većini slučajeva estetski i funkcionalno zadovoljiti. No ponekad je teško u potpunosti uskladiti boju i prozirnost zuba s prirodnom jedinicom pokraj mostića. Četvrta je opcija ugradnja implantata (umjetnog korijena) i izrada krunice na njemu.
Kao što vidite postoji niz rješenja kako riješiti Vaš problem, a to i nisu sva već postoje i neka međurješenja. Razgovor za Vašim stomatologom trebo bi riješiti većinu Vaših nedoumica!