Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


kolcici od fiberglasa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

LoRDMIrotvorac

18.10.2009. 04:35

poz!
Na Vasem forumu sam dobio preporuku, da se za moj problemcic posavetujem s stomatologom oko kolcica za moj zubic tj. 7-ca i 6-ca.

Mene initeresuje dali se ti kolcici pricvrste za dio zuba?
Ako se pricvrscuju interesuje me kako, ako imate vremena.
Interesuje me kolika je njihova trajnost i koje su negativne posledice ako ih ima ili da me uputite.

Hvala Vam!

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

22.10.2009. 00:00

Poštovani, opskrba zuba kolčićem ide s ciljem nadoknađivanja velikog dijela zubne krune koji nedostaje. Uporište za takvu nadoknadu pronalazimu u korijenskom kanalu tako ekstenzivno oštećenog zuba.
Dvije su osnovne vrste nadogradnji, nadomestaka kojima nadoknađujemo ekstenzivno oštećenu zubnu krunu. Individualne ili indirektne nadogradnje izrađuju se prema otisku ili modelu stanja u ustima i klasični su način zbrinjavanja jako oštećenih zuba. Konfekcijske ili direktne nadogradnje izrađuju se kao što i im ime kaže direktno u ustima ugradnjom kolčića (metalnog ili bezmetalnog) i nadoknade preostalog dijela krune nekim od materijala koji se upotrebljavaju za ispune (plombe).
Najčešći izbor materijala za nadogradnje su metali koji zbog svoje čvrstoće i otpornosti pružaju dobro uporište za nadoknadu krune. Preferiraju se biokompatibilni materijali poput zlata ili titana. U bezmetalnim, uglavnom "estetskijim" varijantama upotrebljavaju se kolčići izrađeni iz cirkonij oksida ili staklenih vlakana koji su "bijele" boje pa kada je na zubu planirana bezmetalna krunica daju zajedno sa njom izvrstan estetski rezultat.
Svaka od nadogradnji ima svoje prednosti i nedostatke i jedan tip nemoguće je smatrati apsolutno dobrim i iskoristivim u svim slučajevima stoga je odabir potrebno prepustiti svom stomatologu (naravno u skladu sa svojim financijskim mogućnosti). Općenita pravila su da na stražnjim zubima radimo uglavnom metalne nadogradnje ili nadogradnje u kombinaciji s metalom dok na prednjim one bezmetalne "estetske", no odstupanja su moguća i ovise o situaciji u ustima. Individualne nadogradnje obično su teže za izradu, skuplje no i bolje prilagođene preostalom zubnom tkivu.