Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 81 | Broj poruka: 249

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Potreban savjet!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ida_ofra

28.02.2009. 22:40

Poštovani,
zanimalo bi me,imam liječenu jedinicu i dvojku.Da li bi to moglo značiti da bi mi zub(i) mogli potamniti sa vremenom? Jer razmišljam si o ljuskicama za 2 zuba, ali me strah jer su dosta zaplombirani da nisu stabilni i da su osuđeni na vađenje. Da li mi je tu preporučljivije stavljati krunice (što mi nije draga opcija, skuplje su dosta, posebice cirkonijske). Druga jedinica mi je isto lječena, ali počela je malo siviti uz rub, pa mislim da je ona već pri kraju
Unaprijed Vam hvala

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

22.04.2009. 10:05

Keramičke ljuskice su vrlo osjetljivi protetski nadomjesci i služe kada je potrebna gotovo isključivo estetska korekcija boje ili oblika zuba. Nakon liječenja zubi ne bi trebali potamniti (ako je liječenje izvedeno na vrijeme i kako treba - a ako nije uvijek ih je moguće revidirati (ponovno napuniti) i izbjeliti. Kada su zubi oštećeni karijesom (imaju mnogo ili velike ispune - plombe) preporuča se izrada krunica te učvršćivanje zubi nadogradnjom budući da oni s vremenom postaju krhkiji i skloni pucanju - a na ovaj ih se način učvršćuje i produljuje im se životni vijek.