Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Krunica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivan92

13.03.2010. 17:30

Poštovani,

prije godinu dana sam traumom izgubio 2/3 gornje jedinice. Nakon dugovremenog natezanja i nadogradnje zuba plombom, zubarica se odlucila za krunicu.
Pošto imam 17 godina krunica mi je besplatna preko socijalnog. Mislim da se radi o fasetiranoj krunici. Inace moja oralna higijena nije tako bajna, nazalost. Zanima me koliko ce ta krunica trajati i kako ce to estetski izgledati.

Unaprijed hvala,

Ivan

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

15.03.2010. 21:10

Točno je da imate pravo na fasetiranu krunicu. To je krunica koja se izrađuje iz metale i sa prednje strane (ponekad i stražnje) presvlači umjetnim materijalom u boji zuba - fasetira. Osim tog rješenja moguća su i druga rješenja - metal-keramička krunica i potpuna keramička krunica. Što se estetike tiče - fasetirana krunica može biti izvrsno izrađen nadomjestak, no osobno smatram da keramičke krunice ipak na tom polju odnose pobjedu, posebice potpuna kermička krunica!
U postupku odabira treba uzeti u obzir i da li je zub živ ili mrtav, ako je živ onda je fasetirana krunica ipak preporučeno rješenje zbog manje količine brušenja, no ako je mrtav preporučam izradu neke od bezmetalnih nadogradnji i keramičke krunice.
Što se tiće higijene - sve krunice bez obzira na vrstu zahtijevaju pojačanu higijenu i redovite kontrolne preglede! Ni jedna krunica nije jednostavna za održavanje kao što je to prirodni netaknuti zub!

Ivan92

21.03.2010. 02:05

Hvala na odgovoru, samo bih vas još pitao jedno pitanje.
Kako se krecu cijene keramičkih krunica, tj. vrijedi li zamijeniti metalnu s keramičkom?

Hvala!

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

23.03.2010. 13:00

cijene keramčkih krunica kreću se od ok 1000-3000 kn ovisno o materijalu, tehnici (metal-keramičke ili bezmetalne) i složenosti postupka. S obzirom na dob i estetski zahtjev moja preporuka je bezmetalna keramička krunica koja se gotovo savršeno može uklopiti u postojeći zubni niz.

Ivan92

24.03.2010. 15:30

Puno hvala! Pozdrav

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

07.04.2010. 16:15

Nema na čemu happy