Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


krunica ili ljuskica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zanimame55

19.03.2010. 11:15

pozdrav!evo detaljnije ću opisat svoj problem.prije 7 godina dobila sam udarac i stvorila mi se cista iznad jedinica gornje čeljusti.sad sam nedavno otkrila cistu iznad 2 i 3 gornje čeljusti, neznam zbog čega je opet nastala tj.zbog čega se širi ta jedna te ista cista jer će mi pokosit sve zube.ali da krenem na konkretno pitanje ,pošto su mi već te dvi jednice tamnije, zanima me bi li mi bilo dobro staviti ljuskice pošto su zubi avitalni.naime ,imam 20 godina i kao krajnju opciju bi stavila krunice.je li dobro izbijelit zube prije zoom-om i je li išta pokriva hzzo?hvala

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

23.03.2010. 13:00

Nažalost estetski i protetski zahvati uopće nisu pokriveni osiguranjem. Što se cista - odnosno fistula tiće njih je potrebno snirati - dakle napraviti rtg snimku te nakon toga endodontski ili kirurški zahvat koji će eliminirati upalu i bakterije iz područja u kojem se nalaze. To je preduvjet da bi se Vaši zubi mogli estetski sanirati. Avitalni (neživi) zubi postaju s vremenom krhkiji i skloniji pucanju, stoga keramičke ljuskice koje su ionako osjetljivi radovi nikako ne preporučujem. Redoslijed radova bio bi endodontska, a ako ona ne uspije kirurška sanacija tih zubi, zatim ojačavanje bezmetalnom nadogradnjom (kolčićem koji se cementira u korijen zuba) te izbjeljivanje preostalih dijelova zuba i izrada bezmetalne krunice. Naravno to bi bila tipična procedura koja bi najvjerojatinije bila primjenjiva i u Vašem slučaju - no za definitivan odgovor potreban je klinički pregled pa čak i konzultacija nekoliko specijalista!