Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 88 | Broj poruka: 277

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Molim savjet!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gojko

24.02.2009. 10:00

Poštovani!

Odlučio sam napokon nešto poduzeti u vezi mojih zubi...nadam se ne i prekasno... Situacija je ovakva: dolje desno mi je 7-ica totalno istrula i ostale su samo krhotine (posljedica nemara i slatkiša),6-ica ima oštećenu caklinu s vanjske strane a iznutra je već ranije bila izbrušena do kraja i stavljena je plomba tako da ne vjerujem da za taj zub ima spasa,dok 5-ica ima malu rupicu na mjestu gdje se naslanja na 4orku. Još moram spomenuti da je samo na toj strani izašla i 8-ica koja se nije u potpunosti uspjela osloboditi mesa i gura ostale "zube" prema naprijed. Korijen od te istrule 7-ice se upalio i već duže vrijeme mi je obraz blago natečen ali ne boli na dodir. Na gornjoj čeljusti s te iste strane imam karijes između 5-ice i 6-ice,dok je 7-ica izrasla nakrivo prema van i na tom djelu je isto nastradala caklina jer je vrlo nezgodno za četkati. Zanimljivo je da je cijela lijeva strana gotovo potpuno zdrava...

Molim vas da me savjetujete u vezi donje čeljusti,da li da radim nekakav most,da li da izvadim 6-icu i 7-icu a ostalo razvučem protezom? Najrađe bi volio da napravim most,a ne znam koliko bi me to moglo koštati... 50 metara od moje adrese se nalazi privatna ordinacija sa specijalistom za protetiku... No,pored općeg kaosa u mojim ustima moram priznati da je taj kaos tu godinama i da nisam bio kod zubara od početka srednje škole. Imao sam loša iskustva sa prošlim zubarom koji mi je loše napravio donje 6-ice i od sve te boli godinama me bukvalno strah otići kod zubara. U srednjim sam 20-im godinama i već godinama govorim o tome da trebam ići na kontrolu ali ne idem... U međuvremenu zubi mi propadaju a mene je sve više strah. Molim vas da mi što prije odgovorite,da li se tu išta može spasiti i da li ima nade da opet jednog dana imam lijepi osmijeh a ne da se moram sramežljivo smješkati i skrivati... Trebalo mi je dosta hrabrosti da dođem i ovdje i napišem sve ovo...

Unaprijed hvala!

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

22.04.2009. 10:05

Poštovani, kod Vas je odista potrebna protetska sanacija, ali tek nakon vađenja sedmice koju ste spomenuli te sanacije šestice. Danas u prinicipu zube ne vadimo i ne žrtvujemo ako to nije opravdano kao npr. kod pucanja korijena ili infektivni proces koji se ne može izliječiti. Preporučam da što prije započnete sa terapijom - prvenstveno konzervativno jer svako daljnje čekanje može zakomplicirati situaciju. Također preporučam učiniti rtg sliku čeljusti tzv. ortopan. Terapiju može obaviti i opći stomatolog, a za kasniju protetsku sanaciju posavjetovati se sa specijalistom stomatološke protetike.
Zahvati koji Vas očekuju vjerojatno se ne mogu obaviti brzo, ali svakako mogu biti gotovo bezbolni.

Baki1996

05.01.2016. 21:10

Imam na prednja 4 zuba plombe i zubi su bez zivaca.
Molio bih za savjet.
Hvala unaprijed!

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.01.2016. 13:05

Poštovani,

Ako ste zadovoljni sa situacijom, onda ne treba ništa raditi.
Kako ste postavili pitanje, predpostavljam da imate estetskih zamjerki.
Uobičajena terapija bi bila izrada krunica(umjetna kruna zuba) na sva četri zuba.

lilyghalichi

10.08.2016. 00:05

Pozdrav, imam 20 god i počeli su mi rasti umnjaci. Zubi su mi i ovako jako gusto smješteni i u mojoj čeljusti jednostavno nema mjesta za njih. Vidim da izrastaju u krivo a i ostali zubi su mi se počeli pomjerati zbog njih! Ja ne znam što da radim. Moram li čekati da izrastu do kraja da bi ih mogla ići vaditi ili što? Hoće li tada biti prekasno za moje ostale zube koji će se sigurno svi iskriviti?
I je li moguće da kada ih izvadim, da se ostali zubi vrate u normalno stanje bez stavljanja aparatica za zube?

Hvala !

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.08.2016. 11:15

Poštovani/a,

stanje koje opisujete je tipično za Vašu dob.
Dali je umnjake potrebno vaditi odluka je liječnika, nakon adekvatne dijagnostike i kliničkog pregleda.
Zbijanje zubi koje navodite posljedica je tzv. tercijalne kompresije (koja je najjača u ovoj dobi i istovremena sa rastom umnjaka), a ne rasta umnjaka.
Dakle rast umnjaka nema nikave veze sa zbijanjem zubi, jedino se dešavaju istovremeno.
Zubi se nastavljaju zbijati cijeli život, ali u puno manjem obimu ,pa se to obično ne primječuje.
Također situacija se nemože popraviti sama od sebe bez adekvatne ortodontske terapije.