Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


most


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mona

03.05.2008. 20:30

Postovani,
Prije dvadesetak dana sam zamjenila stari most za novi, pri cemu stomatolog je ponovo brusio nosace, ovaj put na stepenicu i predlozio mi bezmetalnu keramiku, pri cemu krunice idu do zubnog mesta, ne ispod jer moje je zubno meso veoma iritirano. Porcelan je emex, koliko sam razumjela i prilikom probe, bio je visi, dotjerivan je , glaziran, ali pod jezikom osjecam da je neravan kao nepolirana ispuna. Dali stepenica kao oblik prepariranja je bolji, kakva je kvaliteta pomenutog porcelana i kako ga "izravnati"? Stomatolog je prije postavljanja mosta "rasirio" gingive sa najdebljim koncem za retrakciju, dali sad gingiva stoji tako rasirena oko krunice i koliko je to dobro ili loso?
Unaprijed hvala.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

07.05.2008. 11:20

Poštovana,
Pretpostavljam da je Vaš most izrađen od IPS E-max keramike. To je bezmetalni keramički sustav koji pruža nešto manju čvrstoću od sustava temeljenih na itrijem ojačanom cirkonij oksidu no istovremeno omogućuje i nešto bolju estetiku pa ga obično preporučujemo za protetske radove u prednjoj regiji.
Ubrušavanje i prilagođavanje i naknadno glaziranje normalan je postupak u izradi takvog mosta.
Jedna od osnovnih prednosti keramike jest izuzetna glatkoća i sjaj površine - dakle ne bi smjela biti hrapava. Neravnine koje osjećate mogu biti nešto izraženije kvržice i udubine na griznim plohama zubi - no to nije nešto zbog čega bi ste trebali brinuti. Štoviše "neravne" grizne plohe omogućuju bolju žvačnu funkciju i prirodnije izgledaju.
Gotovo sve bezmetalne krunice, a i većina drugih radova zahtijevaju preparaciju na stepenicu. Prednost takve preparacije (brušenja) zuba je bolja estetika ali i bolji odnos ruba krunice prema zubnom mesu. Nedostatak takvog načina preparacije je što se odstranjuje veća količina zubnog tkiva nego pri tzv. tangencijalnoj preparaciji. Najbolji način preparacije svakog pojedinog zuba kompleksno je pitanje i najbolje je taj izbor prepustiti stomatologu ili specijalistu stomatološke protetike.
"Širenje mesa koncem" jedan je od uobičajenih načina na koji postižemo da nam je rub preparacije (granica do koje je zub brušen) bude vidljiva te da ju je moguće otisnuti otisnom masom. Postupak je neugodan, a postoje i alternative i modifikacije tog postupka. U samoj biti taj postupak tek privremeno odmiće zubno meso, koje se već nakon nekoliko minuta vraća na svoje staro mjesto. Ponekad ga i nije potrebno provoditi, ali u većini slučajeva je nužno. Ako se izvodi stručno i ne preagresivno ne ostavlja nikakve posljedice.

Srdačan pozdrav i nadam se da ste zadovoljni odgovorom na svoja pitanja!

Mona

17.05.2008. 22:30

Puno Vam hvala na odgovoru. Sada me zanima jos jedno. Most je bio privremeno cementiran, ali dio cementa je "otisao" oko gingive petice, a buduci da nisam ga mogla ocistiti cetkanjem zuba i nisam htjela da sama cackam okolo, ovaj je ostao tu neko vrijeme i na zalost spustio zubno meso, tako da korijen zuba je ostao nepokriven gingivom i osjetljiv. Prije dva dana sam posjetila stomatologa, koji je kao rjesenje spustio stepenicu brusenjem i sa mostom u ustima uzet je otisak i dodat porcelan do mjesta gde je sada nova stepenica. Sada mi most ne lezi kao prije, t.j. bukalna strana korigovane krunice udara u gornji zub i tjera vilicu u ljevo. Dali je dodato previse no sto treba i koliko je ovakvo dotjerivanje ispravno, jer drugi stomatolog prije mi je bio rekao da bezmetalna keramika ne moze se korigovati. Takodje ne mogu jesti na tu stranu, jer je petica (zubno meso) osjetljiva na pritisak, nadam se od naknadnog brusenja, ali molim Vas za Vase misljenje.
Hvala.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

18.05.2008. 15:15

Što se tiče same situacije, čini se dosta složenom pa bez kliničkog pregleda ne mogu dati adekvatnu ocjenu. Moguć je čitavn niz uzroka i razloga koji mogu dovesti do simptoma koji opisujete.
Korekcije i reparature svih vrsta keramike nisu nemoguće, ali su tehnički zahtjevne! Vaš stomatolog najbolje može ocijeniti kada su one uputne, a kada ne.

nibabic

17.06.2008. 03:10

Poštovani,
ja imam za napraviti dva mosta. Da li HZZO pokriva šta od troškova izrade mostova ili moram platiti punu cijenu kao da idem privatno?

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

19.06.2008. 09:35

Poštovana, nažalost HZZO više ne pokriva nikakve fiksne radove, krunice, mostove, ljuskice i sl. Odnosno sve plaćate sami!

Mona

06.09.2008. 14:35

Postovani,
Most (5x7) u donju celjust, jos ne mogu koristiti, iako je trajno cementiran prije cetiri mjeseci. Naime, nemoguce je jesti na njega jer me na pririsak boli tamo gde je lazni zub. Nosaci me ne bole,a i gingiva je dobra. Koji bi mogli biti razlozi ovakvog bola?
Hvala.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

01.10.2008. 09:40

Poštovana, razlozi boli mogu biti različiti - no moraju biti vezani uz zube nosače.
Prvo bi trebalo provjeriti endodontski status zubi - njihov vitalitet (da li su živi), da ne postoje fraktrure (puknuća korijena zuba) te okluzijske kontakte (dodire gornjih i donjih zubi. U slučaju da sve štima potrebno je provesti daljnju dijagnostiku u smislu identifikacije neuroloških poremećaja u toj regiji!

boja

10.12.2008. 15:30

Mr. sc. Davor Illeš, dr. stom.
Poštovanje,
Imam 32 god. i poremećaj da mi nisu narasle gornje dvice,petice i osmice, a donje petice i osmice. Kroz srednju školu sam nosila mobilni aparatić i ćuvala mlijećne zube (tako sam do 22 imala trice i stalne i mlijećne. Prije 10 god sam poćela nositi "veronit" protezu u gornjoj čeljusti za trice (prave trice smo pogurali na mjesto dvica), i jednu peticu. U donjoj čeljusti za lijevo peticu a desno 4 i 6, jer je četvorka odgurana na mjesto petice.
Prošle godine sam odlučila postepeno raditi mostove.
1. most - dolje desno 3x4x7(na sedmicu smo samo naslonili na plombu). Most je bio cementiran i sve je bilo ok osim što nisam mogla jesti na tu stranu. Bolilo me na pritisak i imala sam osjećaj klimavosti, stomatolog mi je skinuo most mada je tvrdio da je most super napravljen, napravio je drugi i privremeno ga cementirao. Nažalost bol se nastavila do sada svih 10mj. Nismo uspjeli otkriti uzrok, kad bi stomatolog ispitivao kuckanjem mene zubi nosaći i nisu bolili meni se još uvijek čini da me boli gdje su umetnuti zubi. On je predlagao da izvadimo živac, a ja to baš nisam prihvaćala jer su ti zubi bili zdravi i ne znam kojeg. Ostalo je na tome da se ja nadam da će bol prestati.

2. most sa m radila prije 1mj dolje lijevo 4x6, šesticu smo revidirali. Stomatolg je rekao ako me i sad bude bolilo da je to od 6, mene boli pod pritiskom, ali kad ispitujem koji me boli, najveću bol osjećam na nekad zdravoj 4.

Sad sam samo na mekoj hrani a dolaze blagdani. Voljela bi to sredit a ne znam kako. Moj stomatolog mi stoji na usluzi, ali ja ne znam što me boli. Išla sam i kod paradentologa prije radnje mosta i ona je rekla da su zubi ok i da mogu biti nosaći, išla sam i nakon 1. mosta i onda je rekla da se vjerovatno radi o živcu nije rekla kojeg zuba.

Pitanje:
1 Kako mogu otkriti koji me najviše boli?
pozivam se na jedan Vaš odgovor:
(... razlozi boli mogu biti različiti - no moraju biti vezani uz zube nosače.
Prvo bi trebalo provjeriti endodontski status zubi - njihov vitalitet (da li su živi), da ne postoje fraktrure (puknuća korijena zuba) te okluzijske kontakte (dodire gornjih i donjih zubi. U slučaju da sve štima potrebno je provesti daljnju dijagnostiku u smislu identifikacije neuroloških poremećaja u toj regiji!...)
kako se sve to radi i gdje mogu napraviti te pretrage?
2. mislila sam da možda nije uzrok tome što su mi zubi puno "šetali" dok sam nosila aparatić, ili im smeta što su bili nosaći za veronit protezu. Inaće nisam imala nikakvih problema osim standardnog karijesa na 5,6 i 7-micama.

Oprostite što sam odužila, nisam znala kraće, hvala

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

16.01.2009. 11:10

Poštovana,
kao što sam već rekao bol koja se javlja može imati više uzroka. Iako ste napisali dosta stvari ne vidim očitih uzroka kojima bi se mogli objasniti vaši problemi. Utvrditi pravi ponekad nije ni lako ni jednostavno, ali svako treba napraviti klinički pregled i ovisno o njemu daljnje dijagnostičke metode. U najgorem slučaju - ponekad uzroci ostaju nepoznati.
Preporučam pregled i obradu specijaliste endodoncije, parodontologa i stomatološke protetike - te potpunu dijagnostiku u nekoj od ustanova koje posjeduje sve te specijalistike - poput stomatološkog fakulteta ili specijalističke poliklinike. Vaš stomatolog će Vas uputiti na takvu ustanovu najbliže mjestu Vašeg prebivališta.

Bliss

19.01.2013. 19:45

Poštovani,

nedavno sam stavila most na gornju čeljust (od lijeve do desne trojke). Prije toga sam imala navlake od lijeve do desne dvojke.
Iako stomatolog tvrdi da mi je zagriz u redu i da se trebam naviknuti, evo prošlo je već 6 mjeseci, a ja još uvijek osjećam bol u čeljusti
i stalno imam potrebu gurati donji dio čeljusti prema naprijed.
Doduše, kada čeljust razgibam, opustim i zagrizem i meni se osobno čini da je zagriz u redu no čeljusni zglob me i dalje boli.
Ne stalno, ali kao da se s vremenom umori od zagriza i onda krene bol.

Što da radim?

ljubica59

10.07.2013. 11:10

Poštovani,
Dva puta sam pravila protezu na gornjoj čeljusti i nisam se mogla naviknuti. Ispadala mi je , klimala se i jednostavno sam odustala. Sada su mi se zubi razmaknuli na sredini da bih stao još jedan zub u razmak i to mi etsetski smeta pa me zanima dali bih mogla staviti most koji bi stajao fiksno a da mi se napravi tako da nemam taj razmak zubi u sredini plus 4 zuba sa strane koji mi fale i koliko bi to odprilike koštalo.
U nadi da ču dobiti nekakav odgovor zahvaljujem.

Dean Cekić, dr. med. dent.

23.07.2014. 11:35

Bliss

Kod Vas se radi o takozvanom problemu iz domene funkcijske stomatologije. Očito je funkcioniranje cijelog stomatognatog sustava ozbiljno narušeno te ga sadašnja pozicija "zagriza" opterečuje.
Potrebno je napraviti seriju dijagnostičkih postupaka i vrlo vjerovatno kompletnu rehabilitaciju stomatognatog sustava, kako bi se situacija promjenila.

ljubica59

Ako su se zubi tako razmaknuli, oni su najvjerovatnije samo za vađenje.
Dakle mislim da ne možete dobiti most.

Sherry

11.07.2016. 10:15

Poštovani,

Krajem trećeg mjeseca ove godine sam stavila keramički most na prednju regiju od 1-2-2-1 s napomenom da jedinica desno nedostaje. Nakon mjseca dana sam osjetila laganu pomičnost mosta, ponekad dok "mućkam" vodu u ustima a ponekad kada jezikom "gurnem" most prema gore osjetim zvuk "klik". Čak sam radila i CT te regije i stomatolog je potvrdio da je sve u redu. Zubi su prethodno bili endodenski liječeni i nema fraktura korjena. Kontaktirala sam svog stomatologa te mi je napisao slijedeću poruku - Mostić je na incizivima koji prirodno imaju okruglast presjek korjena što znači i veću pokretljivost od ostalih zuba, to se primjeti... dakle ok je.

Ljubazno Vas molim za mišljenje dali je to stvarno u redu ili bi se trebala zabrinuti.

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.07.2016. 12:45

Poštovana,

Ako se most nije djelomično odcementirao, pa se zbog toga čuje klik, čini mi se da je sve u redu.
Moram priznati da je teško dati potpuno mišljenje, samo na osnovu Vašeg upita, bez dodatnih informacija.

mateja409

20.02.2019. 17:35

Poštovani, prije pet dana sam stavila cirkonske navlake na jedinice i dvojke. Postupak je bio kompliciran, 14 dana sam hodala s izbrušenim zubima bez navlake, a i uzimanje otiska i sve ostalo je bilo komplicirano. Cirkonske navlake su se pet puta prepravljale, dva puta samo taj dan kad su stavljene...One meni ne izgledaju jednako kao kad su stavljene. Dvojke su prije bile avitalne i tamne i sad vidim da te dvojke tamne i da su drugačije nego jedinice, je li to moguće? Također, na jedinicama imaju neravnine i kao neke žute crte koje se vide na svjetlu i suncu pa me zanima što je to, od čega bi moglo biti i kako se može srediti jer sam očekivala nakon cirkonskih navlaka savršenstvo.

Dean Cekić, dr. med. dent.

03.04.2019. 15:40

Poštovana,

Na Vaša pitanja je izuzetno teško odgovoriti samo na osnovu opisa. Predlažem Vam da se sa pitanjima obratite kolegi ili kolegici koje su iste radili.