Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


trajno cementiranje protetskog rada


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

svlahinja

06.02.2009. 13:25

Poštovani,
prije tjedan dana napravljena su mi dva mosta na gornjoj čeljusti, protetski rad od cirkonija u dva dijela na kompletnoj gornjoj čeljusti i privremeno su cementirani.Kako su zubi ispod starih krunica bili u dosta lošem stanju, sada su sanirani no ja se bojim da nebi stvarali probleme pa me zanima da li je protetski rad potrebno trajno cementirati ili može ostati privremeno cementiran i koje su prednosti trajnog cementiranja.

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

22.04.2009. 10:05

Privremeno cementiranje koristimo kako bi smo procjenili funkciju i estetiku rada. Privremeno cementiran rad moguće je skinuti te ako je potrebno doraditi. Razdoblje od 1-2 tjedna obično je dovoljno da se učini ta procjena pa nakon toga slijedi trajno cementiranje.
Privremeni cementi imaju dobra antiseptička sovjstva i osim za implantate obično se upotrebljavaju za kraća vremenska razdoblja pa ne postoji neka realna opasnost od kvara i oštećenja zubi pod privremeno cementiranim radom. Ti cementi su jednako tako i topljivi pa postoji mogućnost da ako dulje ostanu u ustima (nekoliko mjeseci) dođe do njihova otapanja i prodora bakterija te hrane u prostor koji su ispunjavali.
Trajni cementi obično nisu topljivi i sila kojom pričvršćuju gotov rad uz zub obično je veća!