Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Probio korijen


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Behappy2015

01.03.2022. 11:24

Postovani, molim misljenje i savjet.
Dijete 5 i pol godina, kvaliteta mlijecnih zuba losa, gornje jedinice propale do zubnog mesa.
Prije godinu i pol pocinje se javljati fistula iznad jedinica koju stomatolog probije, drenira a mi dalje odrzavamo ciscenjem, ispiranjem, dreniranjem izvana i kroz ostatak zubica. Nekoliko puta i uz antibiotik.
Taj dio zubnog mesa i desni je evidentno oslabljen upalnim procesima i sad je tu izasao korijen zuba na povrsinu, prema gore, struze po unutarnjoj strani usne i smeta naravno.
Nas stomatolog je misljenja da mlijecni zub i taj korijen ne treba vaditi vec je samo skratio taj korijen do razine desni, zbog cuvanja mjesta trajnom zubu.
Je li to pravi nacin?
Nece li se na taj nacin upala ponavljati, korijen dalje izlaziti van, poremetiti tijek izlaska trajnog zuba, ili ga cak ugroziti kad trajni krene? Bi li bilo pametnije izvaditi mlijecni korijen i ostaviti cisto mjesto trajnom zubu?
Napominjem da se jos nijedan mlijecni zub ne klima i nije pred ispadanjem.
Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.03.2022. 11:11

Poštovana,

nije baš moje područje.
Mišljenja sam da je kolega u pravu, te da zub treba održavati do prirodne resorpcije korijena i njegovog ispadanja, ako je to moguće.