Stomatološka protetika


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 89 | Broj poruka: 278

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


trajnost krunica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

piko

11.04.2010. 16:40

Postovani,

Radila sam reviziju korijena na gornjim jedinicima i lijevoj dvojci. Sad bih trebala raditi krunice na tim zubima, plus krunicu na desnoj dvojci na kojoj nije bilo moguce raditi reviziju jer se stara nadogradnja nije mogla izvaditi. Moj stomtaolog mi preporucuje cirkonske krunice, i iako je u pocetku govorio a bi ih radio u bloku sad preporuca pojedinacne krunice. Pojedincane krunice se i meni vise svidjaju, ali bojim se koliko bi dugo trajale obzirom da nije iskljuceno da revizija korijena moze biti i neuspjesna pa bih kasnije morala raditi apikotomiju. Usput, moji korijeni nisu bas veliki, u razini desni su tako da mi je stomatolog skracivao i desni.

Hvala unaprijed!

Dr. sc. Davor Illeš, dr. med. dent.

12.04.2010. 11:55

Poštovana,
slažem se sa preporukom da se u fronti naprave bezmetalne krunice (one temeljene na cirkon-oksidnoj podlozi nisu jedina opcija - ali su vjerojatno najbolja). Apikotomija je zahvatom kojim se odstranjuje bakterijska upala koja nastaje oko vrška korijena i u principu ne utječe na već izrađene krunice. Da li krunice u bloku ili solo - to je već kompleksnije pitanje za koje je potrebna dobra klinička procjena. Krunice u bloku pridones čvrstoći cijele konstrukcije no jednako tako otežavaju održavanje higijene, dok solo krunice obično estetski bolje djeluju i lakše se održavaju, no s posljedičnim manjim otporom prema mehaničkim silama!