Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije, laringitis, bronhitis, imunodeficit...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

papalinka

24.03.2016. 13:45

Postovani doktore, je Li moguce da Vas danas/ sutra kontaktiram telefonski ako ste u nekoj ambulanti? Bila bih Vam jako zahvalna

Darko Richter, dr. med.

25.03.2016. 13:40

Moguće je, no čini mi se da je sada već prošlo vrijeme.

papalinka

31.03.2016. 13:10

Da, vec se bilo "zahuktalo"... Ugl.sada bih Vas molila da mi odg.na sljedeca pitanja
1. Moze Li se Pulmicort dati vec na prve znakove prehlade tj.ima Li to smisla I kada- rijec je bronhitisima izazvanim virusima. Ima Li GA Tada smisla davati kada Jos nema spazma s obzirom da Nam cesto IDE bronh.kojem prethodi blagi laring.
2. Koliko cesto I u kojoj dozi se daje pulmocort od 0,5 mg/ml pakiran u respulama od 2 ml za bebu od 6,5 kg, koliko za dijete od 20 kg I u kojem omjeru IDE s ventolinom o fiziol.? Ugl.pitam sve ovo jer nasa pedij.ne koristi pulmicort, Bolnica nam je daleeeko itd.
3. Treba Li raditi dunger test za kontrolu Ko pulmologa ako je stanhe nepromijenjeno? Naime,iako nam nalazi pokazuju alergiju, problems imamo iskljucivo uz viroze.
4. Molim Vas da mi napisete kako Vas mogu kont.ukoliko u neko vrojeme budemo u mogucnosti doci u Zg, trenutno nismo. Hvala I lp

papalinka

31.03.2016. 13:30

I Jos samo nesto- bebi od 3 mj.se konst." Cuje" nosic, nekad manje nekad vise, nekad Sa sekretom, nekad bez. Tren.je u redu, nakon lagane prehlade. Savjet Koji ste mi Dali da ponovim bris radi pneumokoka pedij.ne prihvaca. Radhen mu he odmah po antib.i u nosu nadhen pseudomonas. Nalijevam, dolijevam, prelijevam fizioloskom, Ali NE znam I'm Li smisla... Ukoliko imate neki savjet bila bih zahvalna

Darko Richter, dr. med.

01.04.2016. 22:20


1. Može, jednokratno. Ima smisla.
2. Pulmicort 0,5 mg/2ml daje se dojenčetu od 6,5 kg, kao 1 respula povećana s 3 ml fiziološke otopine, a djetetu od 20 kg, daju se 2 respule, također povećane s 3 ml fiziol. otopine. Ventolin se ne daje u omjeru prem aPulmicortu, već prema kilaž
i djeteta: za 6,5 kg ide 1 mg/0,2 ml (4 kapi) Ventolina, a za 20 kg ide 3 mg/0,6 ml (12-14 kapi) Ventolina.
3. Dunger nema veze NE treba ga raditi.
4. mail: bibice@live.com

O "bebici od 3 mj. s nosom": ne dirajte nos, pogotovo ne nadolijevanjem i našpricavanjem kapi i kapojica, voda i vodica, jer baš od toga se sve čuje i na kraju će oboljeti, avko već nije.

papalinka

04.04.2016. 23:45

Hvala!
Jos bih Vas molila neke odgovore.
1. Smijem li uzimati nesto od antihistaminika ili barem nesto za nos dok dojim s obzirom da mi je krenula alergija. Astma mi " miruje", tek ovako u proljece sam koristila ugl.antihist.
2. Trebam li inzistirati na ponavljanju brisa i nosa kod bebe? ( sada je klinicka slika u redu)
3. Trebam li se ja rijesavati pneumokoka u nosu kako je njemu ne bih prenjela i kako? Ili da se vise kanimo tog" brisanja"dok smo u redu... LP

Darko Richter, dr. med.

13.04.2016. 16:00

1. Svoj nos možete lijčeiti antihistaminikom, ili intranazalnim steroidom.
2. Nikada en trebat einzistirati niti na čemu, a pogotovo ne na tuđem brisu nosa.
3. Pokušajte ga se riješiti, pa mi javite kako ste to uspjeli.

Nina.B

14.04.2016. 12:05

Poštovani,
molim Vas za Vaše mišljenje i savjet.
Dijete 8 g: uIgE:1045, IgE trave R4, IgE ambrozija R6, breza i ljeska R6, bjelanjak R3, žumanjak i soja R2, orašasti plodovi POZ. (alergičar od rođenja)
Terapija: ventolin pp
-eliminacijska dijeta prema uputama
-njega kože prema uputama
To su podatci sa nalaza od kontrolnog pregleda s Rebra.
U proteklih mjesec dana je dva puta završio na hitnoj (solumedrol) i rectodeltu, dr. opće prakse uveo Deslordis, montelukast.
Otežano diše posljednjih mjesec dana (sviranje u plućima)...Stanje se baš i ne popravlja....
Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

14.04.2016. 18:10

U načelu u trunodći se inhalara budesonid, ako se išta mora inhalirati.
Ventolin ne škodi, ali škoti ono zbog čega se on mora uzimati.
Ne mogu vam dati konkretni savjet, jer niti znam da li stvarno imate astmu, čime ste je liječili, ako ste je liječili ili sprečavali, kakva js spirometrija i sl. Jer, antihistaminik, kojeg ističete, nije uopće lijek za astmu.

Alice81

14.04.2016. 18:10

Postovanje.Djecak 6 godina star,ceste laringitise sa kasljem poput laveza psa,bez temp,..koji se smire nakon inhalacija,..inace zdravo djete nikad antibiotik nije pio,.Esad u zadnje vrijeme se kasalj ne smiruje ni poslje 2 mjeseca jednako kaslje suhi kasalj,pogotovo kad trci ili skace kao da dobije napad kaslja.Trenutno smo uradili neke nalaze i krvna slika je uredu,briseve cekamo,a ukupni ige je 120,pa me zanima vase misljenje,da li je taj njegov kasalj alergijski ili?Posto sam i ja imala ceste bronhitise i alergijski rinitis ,sinusitis,...dali je moguce da ima astmu??Unaprijed zahvalna na odgovoru

Alice81

23.04.2016. 13:10

Postovani,..Evo nalazi su nam stigli,i ovakvi su,krvna slika uredna,stolica na parazite,negat.bris grla negat,bris nosa-stafilokok,.ige 128, i nadjeni eozonofili u brisu nosa,..Djecak 6 godina star,zdrav,u par navrata imaolaringitise,ostalo sve u redu.Kaslje skoro tri mjeseca,suhi kasalj,narocito pri naporu( kad trci) poprilicno je aktivno djete,..Nos mu je konstantno zapusen ,oci su ujutro krmeljave,..Bili smo kod nase pedijatrice i propisala nam je astmasan 5 mg,..mjesec dana da pije pa na kontrolu.Nije nam rekla nikakvu dijagnozu a na tabletama pise da su za astmu,..Djecak pije tablete vec par dana a ja i nevidim bas neko poboljsanje,imam osjecaj da kaslje jos vise,cak je poceo i da se preznojava kad spava sto se dosad nikad nije desavalo(izuzetak kad ima temp.)Moje pitanje glasi,dali treba da ga odvedem pedijatru,da promjeni lijek ili ne?Koliko vremena treba da prodje da bi tablete djelovale?I da li on uopste ima astmu??Hvala unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

23.04.2016. 19:25

Izgleda kao astma. Trebalo bi još vidjeti na što ja točno alergičan. Ja bih pogađao da su to neke peludi, uz koje mogu biti i grinje.
Astmasan tbl. su montelukast, i to bi trebalo djelovati odmah, najkasnije u roku od 2 dana. Prvenstveno bi trebal eprestati smetnje noću (ako npr. noću suhokašlje), a zatim, smetnje kod fizičkog napora (one bi se barem trebale ublažiti). No, Astmasan je razmjerno slabi antiastmatik, i za provjeru teze da ima astmu, bilo bi dobro dati mu inhalacijski kortikosteroid, npr. Flixotide 2×125 mikrograma. Tu bi se puni efekt mogao čekati oko 2-3 tjedna, ali, ako bi se dogodio, onda je to ujedno i potvrda astme.
No, ima i brži način: Ventolin pumpica u napadu kašlja (2 potiska preko Babyhalera). Ako to prekine kašalj, onda je posrijedi astma.

papalinka

25.04.2016. 00:30

Hvala na odgovorima. Molila bih jos neke savjete. Trebam li biti oprezna/ event.jos odgoditi cijepljenje ( ono prvo sto ide- ako se ne varam DiTePer) s obzirom da je beba dugo bila bolesna i na antibiotiku ( od svog 2.do 3.mjeseca), sada ima 4 i pedij.je rekla da " imamo kada". Beba je i nedonosce , ali je, sto se toga tice dobila dopustenje neuroped.za norm.cijepljenje. Primaju li svi to isto cjepivo ili je neko prepor.od drugog. Da skratim- trebam li o necemu tu povesti racuna?
I na koje cjepivo treba paziti ako se kod djeteta pokazala alergija na bijelanjak? Pitam radi djeteta od 5 godina koji se sad treba docijepiti, ali nisam "proucavala" cime. Hvala

Darko Richter, dr. med.

25.04.2016. 21:55

Ne bih vam rekao ništa drugo od onoga što vam je rekla pedijatrica. A glede drugog dijela pitanja, opet vam jenajbolej da ne proučavate sami, već da to ostavite svojoj pedijatrici. Vi ste majka, i, čim vi proučavate za dijetet nešto što nije u vašoj domeni, slutim da imate problem s ostvarivanjem svoje prave uloge (?).

papalinka

26.04.2016. 22:00

Ukoliko mislite da je pravauloga uloga majke onda s time nemam problema, ali imam s time da zivim u sredini u kojoj nemam pravo na izbor pedijatra, a da se onaj jedini nerijetko nije slagao sa misljenjem specjalista, ukljucujuci i Vasim.Ali to nije Vas problem, ljubazno se zahvaljujem na odgovoru kao i na svim prethodnim, lp

Nina.B

27.04.2016. 21:55

Poštovani,
molim Vas za Vaše mišljenje i savjet.
Dijete 8 g: uIgE:1045, IgE trave R4, IgE ambrozija R6, breza i ljeska R6, bjelanjak R3, žumanjak i soja R2, orašasti plodovi POZ. (alergičar od rođenja)
Terapija: ventolin pp
-eliminacijska dijeta prema uputama
-njega kože prema uputama
To su podatci sa nalaza od kontrolnog pregleda s Rebra.
U proteklih mjesec dana je dva puta završio na hitnoj (solumedrol) i rectodeltu, dr. opće prakse uveo Deslordis, montelukast.
Otežano diše posljednjih mjesec dana (sviranje u plućima)...Stanje se baš i ne popravlja....
Unaprijed zahvaljujem.
Još jednom molim za Vaše mišljenje...

Darko Richter, dr. med.

28.04.2016. 10:20

U najkraćem, ima alergijsku astmu i treba uvesti Flixotide 125, 2×2 potiska kroz 3 tjedna, u nastavku 2×1 najmanje 3 mj., i dalje, ako tolerira, samo 1×1 potisak. Po potebi Ventolin 2 potiska u razmacima od 4-6 h. No, uz stalnu terapiju Flixotideom, Ventolin mu najvjerojatnije i neće često trebati. Deslordis i montelukast u slučajevim aovakve astme, nemaju veliku moć. Deslordis ili drugi antihistaminici mogu pomoći kod smetnji alergijskog rinitisa ili urtikarije.

Alice81

28.04.2016. 13:40

Hvala Vam na odgovoru,nocni kasalj je prestao,u zamoru se jos ponekad nakaslje,al nije vise tako strasno,cak ni nos nije vise zapusen,..i ja prepostavljam da je u pitanju pelud jer smo se skoro preselili,i ima dosta voca u blizini kuce,..sad koristimo taj astmasan do kontrole pa cemo vidjeti sta dalje,..Hvala vam jos jednom na odgovoru,veliki pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

28.04.2016. 22:40

Ovo je bilo brzo i u skladu s očekivanjem od Astmasana. No, ipak mislim da će mu ubrzo zatrebati inhalacijski kortikosteroid.

Alice81

28.06.2016. 19:00

Postovani,...evo konacno smo dobili nalaz alergo testa i pronadjeno je alergija na epitel macke,psa i krave te polen cempresa,..To je za djecaka i koristi i dalje astmasan i dobro se osjeca,..E sad imam jedno drugo pitanje za sebe,posto sam igrom slucaja i ja danas uradila prick test zbog svojih smetnji u vidu zapusenog nosa,kaslja,ponekad problemima sa stomakom i naravno cestim urtikarijama,nalaz je pokazao reakciju na psenicno brasno 5mm,polen breze 5mm,kucna prasina 4mm,grinje 5mm.perje 5mm,..bas sam se iznenadila sa ovim psenicnim brasnom, a moje pitanje glasi: sta da radim dalje??? Da li smjem i dalje da jedem proizvode od psenicnog brasna?Koje nalaze da uradim jos?Trenutno imam dijagnozu samo za alerg.sinusitis,..D naglasim da imamo alergija u porodici,kcerkica od 5 god,ima alergiju na laktoglobulin,banane,grinje,ljesnjak,..i hrpu probavnih problema zbog toga,a sinu je prije tri mjeseca prognozirana alerg.astma,..znaci to su genetski nasljedili od mene??Hvala vam u naprijed na odgovoru.