Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anari77

03.02.2019. 19:40

Poštovani dr. Richter,
evo, prije postavljanja pitanja, htjela bih Vam prikazati situaciju kod svojeg petogodišnjaka.
Dakle, dječak 5 g., rođen iz uredne trudnoće, normalno se razvija (120cm i 25kg) i fizički i emocionalno i intelektualno. Do 1. godine nikad nije bio bolestan. Dojen do 2g. i 11mj. S godinu dana krenuo je u jaslice i do svoje 3. godine 2x je imao bronhitis (od toga jedan "malo jači", granični prema upali pluća) s kojim smo završili na ventolinskim inhalacijama. Drugih tegoba, osim klasičnih adenovirusnih infekcija koje prate kolektiv, nije imao. Antibiotik u pet godina dobili 3 puta.
S nekih 4 godine primijetila sam da po noći hrče i otežano diše kroz nos te veći dio noći spava dišući na usta (bez obzira je li nos inače prohodan ili ne). Prošle godine u ožujku i travnju je 2x zaredom u mjesec dana imao je i gnojnu anginu uz ogromne mandule koje se nakon toga baš i nisu vratile u prvobitnu veličinu, nego su stalno uvećane i to prilično, a čim je viroza na vidiku one budu takve da uopće ne znam kako diše i guta. Potpuno budu spojene. (Čekamo u veljači i pregled kod otorinolaringologa)
Također, u srpnju 2018. javila mu se prvi put alergija za koju sam mislila ono "ajde, vidjet ćemo kako će bit kroz par dana da ne dižemo paniku". Uglavnom, svrbež očiju, curenje nosa i kihanje (većinom ujutro do nekih 10h). Otišli smo pedijatrici i baš je bila zamjena te nam je dala Rinolan i Opatanol kapi za oči. Nakon 2 uzimanja, stanje je bilo super tj. oči dalje i nismo kapali jer je Rinolan odrađivao svoje. S obzirom da smo kroz tjedana dana od uzimanja terapije otišli na more, dolje sam odmah vidjela da nema potrebe mu više davati jer mali nije imao nikakve tegobe. I tako je bilo sve dok se nismo vratili u kontinent u vrijeme ambrozije i već isti dan je opet počelo isto. Ovaj put nam je naša pedijatrica dala Aerius sirup koji je dijete pilo sve dok se ambrozija nije stišala. Tada smo se naručili za alergološko testiranje kao da "sezonu dočekamo spremni". Malo iza Nove godine, taman prije odlaska na alergološko testiranje, nekih 5 dana su mu se javljale opet tegobe poput rinitisa i povremenog kihanja.
U siječnju smo išli na Srebrnjak gdje je djetetu rađen prick test na inhalacijske alergene i na moje čuđenje ispalo je pojačano samo na prašinu (3) i grinje (6). Sve ostalo negativno.
Rađena mu je spirometrija i ventolinski test i ovo su rezultati:
PRE i POST
VCmax 1,16; 1,39
EVC 1,16; 1,33
IVC 1,16; 1,39
IRV 0,33; 0,46
ERV 0,36; 0,16
VT 0,47; 0,77

Protok/Volumen
FVCex 1,11; 1,35
FEV1 1,09; 1,32
FEV1/VCmax 94; 95
MEF 1,09; 1,21
MEF50 1,76; 2,41
MEF75 2,65; 2,61
MEF25-75 1,62; 2,14
PEF 2,65; 2,76
PIF 1,54; 1,09
MIF50 1,53; 1,08

Dijagnoza koju smo dobili je Vazomotorni i alergijski rinitis te Astma.
Th. Antirefluksne mjere; Seretide sprej a 25/50 meg 2x2 potiska preko komorice za udisanje; Ventolin sprej 2 potiska po potrebi, Mometazon fuorat sprej 2x1 uštrcaj i Aquamaris s ektoinom 3-4x obilno.

Inače, ono što je mene iznenadilo je ta dijagnoza astme. Krvne nalaze čekamo tj. dobit ćemo ih uskoro na kontrolnom pregledu. Zanima me je li moguće da dijete ima astmu, a da nema nikakvih simptoma (otežano disanje, kašalj i sl.)? Naime, kašlje samo kad je uključena i kakva viroza. Obično počne u sinusima i ponekad se "spusti dolje" na kašalj, ali do sada nikada duže od 7-10 dana nije kašljao.
Inače, kod kuće smo nabavili i PEAKFLOW i obično puhne od 230 - 250 (iako ne znam koje bih mjere uzela uopće kao mjerodavne za dijete njegovog uzrasta jer sam ih našla nekoliko koje su prilično različite jedne od drugih; na nekima piše da je očekivano 215, a na drugima 289 što mi se čini prilična razlika).

Hvala Vam unaprijed na odgovoru i lijep pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

03.02.2019. 23:05

Prema nalazu Ventolinskog testa on ima astmu. Porast FEV1 jest za više od 20% veći od osnovnog, a već je 12% dovoljno za plozitivni nalaz. Nije tako rijetko da se to vidi, jer, vjerojatno je doktor nešto i čuo na slušalice. Zato doktori postoje. A roditelji se svemu čude, jer, misle, oni sve znaju o svojem djetetu. Ali ja vam kažem da ne samo da ne znaju, već u današnje vrijem (rekao bih, zadnjih 20-ak godina), i ne znaju gledati svoje dijete. Dođu doktoru, i počnu pričati biografiju, baš kao i vi u svojem postu, iz čega je jasno da ih jednostavno nije briga da razluče što je to medicinski interesantno, od onoga što je dio svakodnevnog života i odrastanja. Sve se istovari doktoru, pa neka si on uzme što misli da je važno. A pri tome roditelj nema pojma da naša dijagnoza ovisi najmanje 70% o onome što nam on kaže. Kliničke slike, koje roditelji ispričaju, pišu u svim američkim, njemačkim i japanskim udžbenicima, pa i u našim, ali ne i u "real life" okvirima naših ambulanti. Jer, oni se udžbenici pišu za medicinu koja barem malo košta. Kada je totalno besplatna, onda je i angažman roditelja ravan nuli. I mi stalo imamo taj problem, da nas roditelji zatrpavaju djetetovm biografijom bez da se iole potrude da izdvoje njegove neke tegobe, koje svakom roditelji moraju izgledati kao tegobe, a ne normalna biografija.
Da se vratimo pitanju. Osim pozitivnog Ventolinskog testa, ima i jasnu alergiju na grinju. Dakle, ima alergijsku astmu, i treba dobiti inhalacijski steroid. Sada su mu bubnuli Seretide, tj. inhalacijski steroid kombiniran s vrstom Ventolina dugog djelovanja. Pretpostavljam da će vam nakon nekog vremena Seretide pretvoriti u Flixotide, i da će na kraju biti sasvim dobro s minimalnom dozom Flixotidea, uklj. i nalaz spirometrije. Za par tjedana primijetit ćete da je dijete fizički aktivnije no prije. Možda prestane čitati slikovnice, i buljiti u ekrane, i krene na rolšuhanje. To je zato jer će mu konačno biti dobro.

SrkiOS

09.02.2019. 21:50

Poštovani

Krajem rujna prošle godine primijetio sam da šmrcanje za koje sam mislio da je prehlada nikako ne jenjava, pa me doktorica poslala na vađenje IgE koji je bio 2790.

Dobio sam Ventolin pumpicu, koju sam par puta koristio. Poslije mi je pulmolog rekao sa ju ne koristim do poslije pretraga. Napominjem sa nemam neophodnu potrebu za pumpicom, vrlo rijetko se jako zakašljem, a neke probleme pri samom disanju uopće ne osjećam.

Spirometrija je bila uredna.
Imam 33 godine i nepušač sam.

Poslije toga, prick test je pokazao reakciju na Grinje, Ljesku, Ambroziju, Brezu & Histamin.

Ventolin test je također po brojevima bio uredan.

Bris nosa i uzorak kašlja su utvrdili da u sluznici nosa ima mnoštvo neutrofilnih granulocita, te da su u iskašljaju nađeni eozinofilni granulociti.

Čekam ponovni pregled kod pulmologa, ali vjerujem, koliko sam uspio pročitati online, da će nažalost dijagnoza Alergijske Astme biti potvrđena.

Problem zbog koga sam se javio je sljedeći. Naime radim u industriji u kojoj je prisutno izrazito puno prašine, a proslo ljeto se ta količina gotovo udvostručila. Iako mi to nikada nije smetalo, bojim se da je možda neposredan uzrok toj alergiji. Također sam primjetio da puno češće šmrcam i zakašljem se na poslu, iako prašina nije navedena među alergenima na koje reagiram. Potiče li ona tu alergiju iako nije jedan od potvrđenih alergena na testu?



Darko Richter, dr. med.

09.02.2019. 23:30

Grnjej su sastavni dio prašine, ali kućne prašine. Nemaju veze s građevinskom prašinom, a ne znam o kojoj vi prašni pričate sa svojeg radnog mjesta. Teško da je ta prašina kućna prašina. Astma se dijagnosticira nalazom reverzibilne bronhoopstrukcije, a vama su te pretrage (spirometrija i Ventolinski test) bili uredni, kažete. Naravno, ima blagih astmi, gdje je spirometrija uredna. vidjet ćete da li će vam biti bolej kada dobijete terapiju za astmu. Za sada, vi opisujete samo smetnje alergijskog rinitisa, tako da ne znam kako ste već dospjeli do Ventolina, uz spomenutu urdnu spirometriju i uredni Ventolinksi test.

snestina

25.02.2019. 16:30

Poštovani doktore,

Imam kćer od 4 godine koja od rođenja ima teži atopijski dermatitis. Sad je trenutno stanje kože u normali.
Alergična je na orašaste plodove, jaja, bananu, dlaku mačke i psa, malo na grinje i kućnu prašinu.
Krajem 11. mjeseca prošle godine imala je tzv. asmatični napadaj te smo na preporuku dr dobili Singulair granule.
Nismo joj odmah htjeli dati te granule jer astma nije bila utvrđena. Također moj suprug boluje od astme od svoje 2. godine
te uzima seretide diskus 250mg,
Jučer je teže disala, te smo joj dali salbutamol 0.4ml i f.o. 3ml preko inhalacije, stanje se poboljšalo.
Zanima nas vaše mišljenje da li da joj počnemo davati singulair granule?
Unaprijed se zahvaljujemo na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

28.02.2019. 23:55

Ovo je ilustracija bezbrojnih grešaka u najjednostavnijoj stiuaciji najčešće kronične bolesti djece - alergijske astme.
1. Ima alergije
2. Ima 4 godine i dobiva bronhoopstrukciju; do dobi od 3 godine bronhoopstrukcija u 50% slučajeva nije astma već virusno izazvana bornhoopstrukicja, ali, od navršenih 3 godine na dalje, bronhoopstrukcija = astma (ako nije cistična fibroza ili kakv druga rijetkost, a što bi klinički bilo jasno i ranije)
3. Taman da nema ono pod (1), već samo ovo pod (2) je dovoljno za dijagnozu astme, a alergija će se u 95% slučajeva uhvaiti najkasnije do polaska u školu
4. Kad je jasno da ima alegijsku astmu i 4 godine, onda je prvi lijek inhalacijski kortikosteroid, npr. Flixotide. No, greška je što niste uzeli barem Singulair, jer, astma je bila bjelodana.

snestina

01.03.2019. 08:50

Samo da vas jos pitam.
Mi bi onda njoj dali singulair do sljedeceg pregleda, mene samo zanima kad je najbolje dati singulair, ujutro ili navecer?
Navecer pije i rinolan pa neznam dali smije to zajedno?
Kod singulaira smo se najvise prepali nuspojava koje su tamo navedene.
Hvala vam puno na odgovoru i srdacan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

01.03.2019. 23:40

Posve je svejedno kada dajete Singulair. Što se tiče nuspojava, vi o tome nemate i nikada nećete imati pojma, i tko vam jer uopće rekao da čitate te stvari? Isto kao da meni netko kaže da idem čitati kakva je statika moje kuće, i da li ću, kada to pročitam, nastaviti u njoj živjeti s obzirom na trusne značajke područja gdj eživim.

MattyHatesSummer

15.06.2019. 02:20

Poštovani doktore,

Imam 25 godina i još u osnovnoj školi mi je dijagnosticirana alergijska astma. Alergološkim testiranjem potvrđene su alergije na ambroziju, pelud i korov te orašaste plodove i šumsko voće. Pred sam kraj osnovne škole, na Srebrnjaku je rečeno kako mi se stanje znatno popravilo te su me skinuli s Flixotidea i Flixonasea koje sam tada koristila, a Ventolin su ostavili p.p. Doktorica koja me tada pratila rekla je kako je za alergijsku astmu moguće da se posve povuče kroz pubertet. Od tada nisam imala nikakvih smetnji.
Rekavši to, počinjem primijećivati znatne promjene u sebi ove godine u veljači/lipnju kada sam dobila napadaje astme, najčešće noću koje bih ublažila Ventolinom 2 potiska u razmaku od 1-2 minute. 2-3 večeri zaredom napadaji su se ponavljali i završila sam na pulmologiji na Jordanovcu gdje nisu ustanovili nikakva odstupanja (rađena kks, rendgen pluća, ekg, plinska analiza arterijske krvi). Doktorica mi je tada savjetovala Ciplu inhalator te Aerius tablete od 5mg 1 dnevno (iako nisam od osnovne škole bila na kortikosteroidnoj terapiji, Aerius uzimam svaku sezonu kada počne cvjetati). Sada se kontroliram kod pulmologa koji potvrđuje kako su Aerius 5mg, Cipla inhalator 2x1 udah te Ventolin p.p. dobra terapija.
Imam nekoliko pitanja za Vas na koja Vas lijepo molim odgovor:
1. Budući da strogo izbjegavam unošenje nutritivnih alergena, smijem li jesti proizvode koji na sebi imaju naznaku 'može sadržavati tragove orašastog voća'? Hranim se zdravo, ali ne znam bih li trebala nastaviti jesti tamnu čokoladu s tim natpisom. Strah me alergijske reakcije i naprimjer jučer sam pojela komadić i u zadnjih 30h imam rinoreju i svrbež po tijelu bez ikakvih oticanja i osipa i strah me da to nije povezano, iako mi razumski dio mozga kaže kako su moje tegobe počele jer sam prekjučer izašla van u najgore moguće vrijeme, a razina peludi je visoka. U svojoj sam glavi već umislila anafilaksiju. Bih li trebala prestati jesti ju? Jedem ju već neko vrijeme.
2. Spomenula sam gore svrbež cijelog tijela povremeni. Budući da nemam nikakvih urtikarija niti oticanja, pulmolog mi je savjetovao dermatološki pregled. a od doktorice opće prakse sam čula kako je moguće da je i u pitanju hormonski disbalans jer imam pcos i prije menstruacije i tokom ovulacije me često zna svrbjeti? Ako je ovo ginekološko pitanje, ispričavam se.
3. Iako nisam imala jake alergijske reakcije dosad (osim na orahe gdje sam otekla nakon), zanima me imam li pravo na temelju svojih alergija i astme tražiti recept za EpiPen? Uvijek se bojim da ću dobiti alerg.reakciju i da se neću snaći. Alergije i simptomi poput rinoreje ili astm.napadaja usadili su mi hipohondriju i strah od anafilaksije.
4. Što se potonjeg tiče ilitiga anafilaksije- kroz koliko se minuta/sati ona javlja te je li moguće da se javi i dan nakon slučajnog unošenja alergena?
Ispričavam se na duljini teksta i zahvaljujem unaprijed (i ako me smatrate prezabrinutom osobom koja graniči s hipohondrijom-nažalost je tako).

Darko Richter, dr. med.

16.06.2019. 22:55

1. Nutritivne alergije, osobito one na kikiriki, lješnjak i slično, mogu proćim ali u pravilu ne prolaze. Zato bih bio oprezan na vašem mjestu i ne bih to išao jesti samo tako, a da se prethodo dobro ne porazgovaram s kompetentnim alergologm uz jedan standardni prick test. Dobro kažete da ste moža pomiješali ekspozicju peludi s unošenjem nutritivnih alergena u tumačenju generaliziranog svrbeža i rinoreje. Ako tu tamnu čokoladu jedete, onda morate znati da to "u tragovima" može značiti jedanput malo više, a jedanput malo manje. Treba pregledom (anamnezom) i prick testiranjem, a po potrebi i specifiičnim IgE-om iz krvi razlučiti imate li, ili ne i koje, nutritivne alergije.
2. Pruritus i PCOS nemaju veze. Ima veze pruritus i trudnoća, ali preko progesterona i suviška žučnih soli. No, kod vas bih rekao da bi bilo korisnije učiniti alergološku obradu.
3. EpiPen vam vrlo vjerojatno treba. Ako ste otekli od oraha, sigurno je bolje imati ga, nego ne. Jer, možete oteći i od ekspozicije peludi, početi se naglo gušiti i slično. Tu je EpiPen prava stvar.
4. Anafilaksa se javi unutar par minuta do najduže 4-6 h od uzimanja nutritivnog alergena. Katkada je za izbijanje anafilaksije nakon ingestije alergena potreban još neki faktor, poput tjelesnog napora, podizanja centralen temperature, menstruacije (katamenijska anafilaksija).

Vi mi ličite na neku kolegicu koja je od mene nešto naučila. Barem si ja tako zamišljam nekoga tko je od mene nešto naučio. Da to pita, što pitate sada vi.

MattyHatesSummer

17.06.2019. 15:15

Poštovani doktore,

Zahvaljujem na odgovoru.
Ne znam gdje se okrenuti za prick-test budući da su pulmološke ambulante bukirane do jeseni (kako sam provjerila). Još bih Vas samo zamolila za informaciju o EpiPenu i nabavi istog- na temelju čega ga mogu tražiti- je li dovoljno na temelju dijagnosticirane alerg.astme tražiti recept doktorice opće prakse ako uopće i ide na recept. Ukoliko to nije slučaj, vjerujem da je jedina opcija slobodna prodaja.

Hvala Vam još jednom.

Darko Richter, dr. med.

18.06.2019. 14:45

Do jeseni je još samo ovo ljeto.
EpiPen mož-ete dobiti na recept HZZO-a od lipnaj 2016. g.
Doktoricu pitajte hoće li ona uzeti odgovornsot ako se vi srušite, a nemate EpiPen.

MattyHatesSummer

24.06.2019. 17:15

Poštovani doktore,

Samo da Vam javim kako je doktorica odbila napisati recept za EpiPen, rekavši kako za prepisivanje istog mora imati dobro pokriće i da se on 'ne piše tek tako'.
Ne znam što bih rekla.

Lijep pozdrav i hvala još jednom.

Darko Richter, dr. med.

24.06.2019. 19:25

Ne znam koje pokriće se još traži? Imate pod brojem (1) opisane znakove koji upozoravaju na mogućnost generalizirane alergijske reakcije. Ako to nije dosta, onda ostaje da ona pričeka taj dodatni kriterij, ali, to bi onda išlo reeko vaših leđa. Hoće li ona preuzeti tu odgovornost?

MattyHatesSummer

25.06.2019. 16:40

Poštovani,

Očito nitko neće preuzeti odgovornost ni za što. Preostaje mi jedino pitanje- postoji li mogućnost da taj recept napiše pulmolog te da se na temelju tog recepta on podigne? Jer od opće prakse neće biti koristi kako se čini.

Zahvalna unaprijed

Darko Richter, dr. med.

27.06.2019. 19:30

Specijalisti u bolnicama mogu davati preporuke, koji primarni lijčenici obično uvažavaju, ali sami crvene recept ne mogu izdavati. Preostaje da ga kupite na privatni recept, a to znači privatni pregled i onda privatni recept.

Mare1984

06.11.2019. 19:00

Poštovani dr Richter,željeli bi dobiti drugo misljenje vezano za nalaze djeteta ,pa Vas molim kako bi mogli stupiti s Vama u kontakt.Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

07.11.2019. 11:05

bibice@live.com
No, čini mi se da ste me već kontaktirali, i da sam vam već odgovorio.

MattyHatesSummer

08.04.2020. 11:35

Poštovani doktore,

Lijepo Vas molim za savjet.
U konzultaciji s mojim pulmologom, on je zaključio kako mi alergijska astma koju imam nije kontrolirana te budući da sam prije koristila Cipla inhalator 25/125 (koji mi je pomagao, ali isto tako dražio sluznicu bez obzira što bih temeljito isprala usta nakon svakog korištenja te sam ju prestala koristiti - zato i jest nekontrolirana trenutno), sada smatra da pokušam s Relvar Elliptom 92/22, ali je rekao kako on može imati ozbiljnije nuspojave (poput infekcije pluća), ali kao i svaki lijek - i ne mora.
U vrijeme ovog virusa koji sada vlada, što biste mi Vi savjetovali? Povratak na Ciplu ili riskirati teže nuspojave Relvarom?
Što je opasnije - nekotrolirana astma (manifestira se kašljem i povremenim noćnim napadajima za koje tada koristim Ventolin 2 udaha u razmaku od minutu - dvije) ili mogućnost dobivanja infekcije pluća?
Jednako tako, od antihistaminika sam uzimala Aerius od 5mg koji me čini izuzetno umornom, kao da sam drogirana cijeli dan te iako bi mu djelovanje trebalo trajati 24h, nakon 11-12h osjetim povratak svrbeža kože i slijevanja iz sinusa zbog alergena koji se sada pojavljuju.
Koje biste mi tablete savjetovali? I što mislite o tabletama Allegra?
Ispričavam se unaprijed na tolikim pitanjima, ali niti sama ne znam gdje bih se više okrenula.
Zahvaljujem unaprijed!

Darko Richter, dr. med.

15.04.2020. 23:35

Bolje je kontrolirana, nego nekontrolirana astma. Pacijenti s težim oblicima COVID-19 najčešće imaju astmu ili KOPB. Nuspojave "Salmeterol/flutikazon Cipla" i "Relvar Ellipta" su identične, a razlike mogu biti uglavnom u okusu, ili tim senzacijama u ustima.
Možete uzeti nešto stariji i prokušaniji lijek, Seretide 100, diskus, i uzimati po 1 udah jutrom i 1 udah večeri. Seretide je sličniji Cipli, dok je Relvar noviji lijek, s vrlo potentnim inhalacijskim kortikosteroidom (flutikazon furoat, za razliku od flutikazon propionata u Seretideu i Cipli; furoat je 5× jači od propionata, pa su zato i doze manje).
Allegra je dobar antihistaminik. Međutim, vi možete uzeti koji god antihistaminik vam odgovara. Ako vas ti lijekovi uzeeti na usta uvijek uspavljuju onda uzmite intranazalni steroid, npr. Dymista sprej.