Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

26.10.2015. 18:55

Efedrin i OPeril imaju isti učinak, tako da je svejedno što uzmete.
Nikako ne bih uzimao Panatus, to je bespotrebno, a može pogoršati kašalj.
Imati dvije bronhoopstrukcije i prolongirano kašljati zbog standardnih prehlada, to, u dobi od navršene 3 godine, upućuje na astmu, i ja bih išao napraviti alergolo+ko testiranje, ali kod alergologa koji će uz to učiniti i kompletni pregled. Treba testirati na bjelanjak, te na grinju i na pelud trava. Singulair je dobra opcija, no možda mu ubrzo bolja bude pumpica Flixotide.
govorim se uz uvjet da je evidentirana prava bornhoopstrukcija (wheezing), bez natezanja.

Tatti

27.11.2015. 22:10

Poštovani Dr. Richter,
molim za stručni savjet: sin od 4 godine ima problema s ponavljajućim bronhitisima.
Dat ću Vam svoje laičko percipiranje djetetovog stanja:

1) rođen u terminu apgar 10/10; normalni napredak; sada normalne visine težine razvoja
2) nikada nije imao kožnih oboljenja; nikada u životu nije nenormalno reagirao na neku hranu ili druge alergene (zasuzilo oko, procurio nos, počeo kašalj ili sl.)
3) nikada nije išao na alergološku obradu jer do sada niti jedan doktor koji ga je pratio nije sumnjao na alergiju (pamtim da je taj navodno indikativni IgE uvijek bio normalne vrijednosti)
4) negativan nalaz na kloride u znoju
5) sa 4 mjeseca, 5 mjeseci i 9 mjeseci života obolio od težih bronhiolitisa (izolirani su bili virusi RSV ili parainfluenca ili sl.), liječen sva tri puta u bolnici sa ventolinom, micronefrinom, fiziološkom otopinom. Nakon početka liječenja bi ozdravio za 5 dana, međutim ubrzo nakon ozdravljenja bi se ponovo počeo stvarati pjenasti sekret koji bi se brzo iz nosa spustio na bronhije i dijete je non stop hroptalo (po noći iskašljavalo sekret) sve do 1. godine života unatoč tada privremeno uvedenom flexotide i singulairu. Znači možemo govoriti o konstantnom hroptanju od 4. do 12. mjeseca života. Dobili smo stručno mišljenje da su mu ti virusi jako oštetili bronhijalnu sluznicu i da će trebati puno vremena da se regeneriraju. Bio je na moru bez terapije od 9. do 13. mjeseca na moru i hroptanje je prestalo samo od sebe. Nakon toga više nikada nije bio na stalnoj terapiji s bilo čim.
6) Od 13. mjeseca života do danas ima česte viroze (prosječno prije kretanja u kolektiv 1 mjesečno, a otkako je s 4 godine krenuo u kolektiv čak i svakih 20 dana) koje krenu sa začepljenim nosom pa obilnim vodenim iscjetkom iz nosa i koje viroze već nakon jedne prijeđu u bronhitis. Dijete tada jako produktivno kašlje i ubrzano diše (po mojoj laičkoj procjeni dijete proizvodi abnormalne količine sekreta) i to prvih 24 sata kašlje više-manje non stop, a nakon prvih 24 sata sekret iz nosa stane to jest postane gust i povremen, stanje se naglo smiri i samo povremeno iskašljava nagomilani sekret još 4 do 5 dana. Kod tih infekcija mu ako jako hropti i često kašlje pomažemo s ventolinom svakih 6/8 sati sati i to najčešće u prvih 48 sati najakutnije faze. Ako bi bio blaži oblik bronhitisa on prođe nakon 5 dana i bez ventolina sam od sebe. Nakon takve jedne tipične epizode (koja uvijek traje max. 6 dana) dijete bude po mojoj laičkoj procjeni potpuno zdravo 3 tjedna(uopće ne kašlje ni po danu ni po noći; nos uopće ne curi) i onda ponovna viroza i uvijek ista klinička slika. Okidač za viroze je kolektiv koji pohađa, a prije kolektiva druženje s vršnjacima i sl. Mi odrasli često dobijemo infekt od njega ali u blagom obliku (začepljen nos i sl).
7) krvna slika kod tih bronhitisa uvijek ukazuje na virozu a ne na bakterijsku upalu tako da antibiotik do sada u životu pio sam 2 puta i to više preventivno.
8) uredno cijepljen obaveznim cijepivima
9) do sada nije nikada dobio upalu pluća
10) Primijetim da dijete ponekad pri puno aktivnosti (trčanje) zakašljuca neovisno da li je pod infektom ili nije, ne znam da li je u pitanju potaknuti nakupljeni sekret koji je ostao od posljednje infekcije ili to ukazuje na kroničnu astmu?
11) Nakon zadnje infekcije koja je bila prije 2 tjedna uveli smo melarth prašak svaku večer u malo pudinga.

Pitanja:
1) Da li smatrate da dijete treba na obradu ili da čekamo moguće povoljno djelovanje melartha?
2) Ako dijete treba na obradu da li i kada i gdje možemo doći kod Vas?
3) Kada nakon prve konzumacije možemo očekivati prve povoljne rezultate djelovanja melartha i na koji način bi se trebao manifestirati taj njegov povoljni učinak u sinovom slučaju?

Hvala unaprijed na pomoći!!

Darko Richter, dr. med.

29.11.2015. 11:40

1) Da li smatrate da dijete treba na obradu ili da čekamo moguće povoljno djelovanje melartha?
Nije ili-ili, već može i-i.
2) Ako dijete treba na obradu da li i kada i gdje možemo doći kod Vas?
Možete doći na Rebro, u Alergološku ambulante Klinike za pedijatriju, nova zelena zgrada, razina "P". Kada? To se možemo dogovoriti na mail; bibice@live.com. Najvjerojatnie u drugom tjednu prosinca.
3) Kada nakon prve konzumacije možemo očekivati prve povoljne rezultate djelovanja melartha i na koji način bi se trebao manifestirati taj njegov povoljni učinak u sinovom slučaju?
Melarth djeluje odmah, ali efekt ćete vidjeti tek kada dobije sljedeću prehladu: da li će ići do bronhitisa, ili će stati.

Petra_94

01.04.2016. 11:00

Poštovani gospodine doktore !
Imam 22 godine te unazad par godina dijagnosticiran alergijski rinosinuitis ( učinjeni prick kožni test, utvrđen ukupni IgE, za pojedinačni IgE tada nije bilo reaktivnih tvari pa nije učinjen) s potvrđenom težom alergijom na pelud lijeske, breze ( i unakrsnu alergiju na povrće i voće tipa jabuke, breskve, mrkva(sirovo)), te lakšu na divlji pelin i ambroziju, kućnu prašinu , te nepotvrđenu ali prisutnu alergiju na soju i kikiriki.
U obitelji su otac i majka alergičari ( otac na ubode insekata, majka razne peludi trave i kućnu prašinu),( te potvrđene alergije unutar prethodne generacije u obitelji- baka tete i ujak) , a bratu je potvrđena astma .
Tijekom studiranja u Zagrebu ( sekundarno mjesto stanovanja, primarno živimo na selu) primjetila sam pogoršanje tijekom zimskih mjeseci ( bilo i prisutno u djetinjstvu) kada je zrak u stanu/kući suh, u vidu teškog disanja tijekom noći, ponekad i škripanje tijekom izdisaja, osjećaj težine na prsima i umor nakon epizoda kašljanja ( na koji navodi osjećaj škakljanja u grlu) te napadaji kašlja rano ujutro( do te mjere da teško dolazim do zraka pa posegnem za pumpicom). Tijekom sezona alergije uz simptome alergije, također se pojavljuju i ti navedeni simptomi , osobito kada je količina peludi u zraku iznimno visoka, do te mjere da i uz korištenje terapije protiv alergije ( Contral + Ventolin pumpica za olakšano disanje 2*dnevno, uvečer te Rinocort aqua sprej za nos( koji ne smijem ipak koristit stalno)), imam primjetnih poteškoća (navedena terapija donekle ublažuje simptome, no i dalje imam problema).
Tijekom srednje škole, dakle prije par godina učinjena je i spirometrija koja je bila uredna ( no tada sam se intenzivno bavila sportom (rukometom), ali bi i za vrijeme treninga ili utakmice došlo do "napadaja" - intenzivan osjećaj nemogućnosti udisaja, osjećaj težine u prsima itd - učinjeni EKG i spirometrija tada su bili uredni).

Molim vas za savjet- treba li možda opet potvrđivati alergije ( zbog soje i kikirikija) prick testom ( te učiniti popratne pretrage), te uz spirometriju, koje bi pretrage trebalo učiniti da se utvrdi ili isključi astma ?

Darko Richter, dr. med.

01.04.2016. 22:25

Mislim da je dosta očito da imate astmu, i to najkasnije od onog dana kada ste osjetili škripanje u grudima.
Vama ne trebaju u prvom redu pretrage, već terapija, i to za astmu: inhalacijski kortikosteroid, npr. Flixotide, Tafen, Qvar. Ja bih za početak uzeto Qvar od 100 mcg, 2×2 udaha, kroz 5 dana, pa 2×1 udah korz daljnjih 5 dana i na kraju 1 udah dnevno, ali, trajno, stalno, redovito. Vetnolin 2 poitks po potrebi, uvije preko Volumatica, ponavljati se može svakih 4-6 h.
Spiormetriju napravite po mogućnosti prije uvođenja terapije, a alergološko testiranje možete napraviti bilo kada, samo ne biste smjeli biti na antihistaminicima barem tjedan dana. Za smetnje s nosom možete uzeti intranazalni kortikosteroid, npr. Nasonex, Avamy,, Rinoco, Rhinocort, Tafen nasal, itd., po 1 uštrcaj us vaku nosnicu duboko ušmrkati, da dođe straga do ždrijela, kroz 6-8 tjedana, a duže uz kontrolu ORL (moguće ošteće nje sluznice i hrskavice u nosu).

kleopatra1984

22.04.2016. 11:15

Poštovani,
Dijete 6 godina, do sada zdrava i uredno cijepljena. Kao beba dojena je samo mjesec dana.
Prije mjesec dana kreće u "malu školu".
Od tegoba javlja se kihanje i suzne oči. Sljedećeg dana povišena temperatura(38,5), predvečer teže disanje. Odlazimo na pedijatriju oko 19:30. Rađena joj je samo KKS koja je uredna, pokoji hropčić. Dobiva Ventolin 1 udah i Rinolan 1 žlicu. Saturacija 85.
Doktorica nas pušta kući bez terapije i da se javimo sutradan na kontrolu.
Dolazimo na kontrolu iduće jutro, govore nam zašto nismo došli ranije??!! Saturacija 86, narušenog općeg stanja, nos prohodan, nad plućima wheezing, ždrijelo injicirano(iz otpusnog pisma).
Ostajemo u bolnici 2 dana, 1 cijeli dan i noć provodi na kisiku, plus Ventolin, Medrol i Azitromicin forte sirup. Stanje se popravlja, bris nosa i ždrijela fiziološka flora, CRP-6,2, IgE-1615,0. Spirometriju nije baš dobro znala odraditi. Za th.smo dobili Ventolin 4x1/7dana, Rinolan 1 žličica ujuto i Flixotide 125 2x1 potisak kontinuirano. Kontrola za 10-15 dana.
Dr mi govori, "moram napisati -astma-". U otpusnom pismu od dijagnoza su Astma i Bronchitis obstr.
Pitanje:Zar je to stvarno astma? Dijete niti prije ,a niti sad nema nikakvih simptoma, niti kašlje, uredno spava, ne umara se. Može li okidač biti samo alergija, da je toga dovelo, i po čemu liječnik zaključuje da je astma? Ovo nas je baš iznenadilo i prepalo jer dijete do sad nije pošteno niti prehladu imalo, a antibiotike popila svega 3 u životu. Unaprijed hvala na Vašem mišljenju!

kleopatra1984

22.04.2016. 21:10

Zaboravila sam napisati da je obiteljska anamneza negativna. Nema alegija u obitelji, niti je tko imao astmu te sličnih problema. Jedino je otac pušač.

Darko Richter, dr. med.

22.04.2016. 21:15

Da, ovo je astma. No, treba dopuniti alergološku obradu, vidjeti na što je alergična. Ja bih pogađao da će to biit peludi, a uz to je uvijek moguća i grinja iz kućne prašine. Flixotide 125, 2×1 je dobra terapija, samo da se uzima redovito. Ona će onemogućiti iduće napade. Ko dnekoga je astma slabo upadljiva, ali sa stalnim smetnjama, ko ddrugoga je burna, ali izmešu kriza nema znatnijih smetnji. To je tako.

kleopatra1984

22.04.2016. 23:00

Hvala Vam puno na brzom odgovoru. Kad sam pročitala vašu prvu riječ, "da, to je astma", suze su mi krenule. Sad čekamo prvu kontrolu te vidjeti što je sljedeće.
L.p.

Darko Richter, dr. med.

23.04.2016. 19:25

Nemate što plakati, astma se liječi tako da ni ne znaš da je imaš. Isto kao šte se zubi peru svako jutro, tako se udahne lijek, i astme nema. A može i proši, u djece obično u pubertetu.

kleopatra1984

24.04.2016. 12:10

Male riječi znače puno, a tek kako se prezentira nešto, znači još više.
Liječnik nas je preplašio kad je rekao "moram napisati astma", te dodao " Isu.., ona ima 30 puta veći nalaz nego što treba" (misleći na Ige)
A što to znači osobi koja se prvi puta susreće s tim, nego zbunjenost i strah za svoje dijete.
Hvala Vama uopće na odgovoru i Vašem vremenu. Ugodan nedjeljni dan i l.p. iz Slavonije!

Darko Richter, dr. med.

24.04.2016. 21:35

Visina IgE nalaza na znači skoro ništa za težinu astme: ona ima svoju težinu bez obzira na nalaz IgE, a IgE samo potvrđuje astmu kao alergijsku posljedicu.

dora53

11.05.2016. 12:15

Poštovani dr. Richter,

Već par godina imam probleme. Muči me kašalj koji je povremeno jači. Odjednom me nešto zaškaklja na jednom mjestu u grlu i nakon toga počnem kašljati i izbacivati proziran ili bijeli šlajm. Prije dvije godine bila sam kod pulmologa - spirometrija u redu, test na Ventolin negativan (dobila sam Atrovent), alergološka testiranja obavljena i nađena alergija na duhan, ubod insekata, perje, pelud, dlaku životinja, žohare...) Pulmolog mi je prepisao lijek Monlast koji pijem svaku godinu od ožujka do studenog po jednu tabletu svaku večer. Uz Monlast dobila sam Atrovent po potrebi. Već mjesec dana stalno kašljam i u grlu mi je stalno šlajm, pa mi je otežano gutanje. Pokušavam izbacivati šlajm, ali imam osjećaj da ga ima sve više. Prije dva mjeseca sam bila na RTG pluća. Nalaz je ok, (konture lijeve klijetke hipertoničke konfiguracije), snimala sam i sinuse, nalaz ok, kako je rekla doktorica (septum deviran udesno).Napominjem da sam deset godina pila Ormidol za visoki tlak i aritmije, prije mjesec dana moja doktorica mi je promijenila lijek i dala Nebivolol. Rekla je da je taj kašallj možda zbog Ormidola. Bila sam i kod endokrinologa, nalazi hormona u redu osim anti tg koji je jako povećan. Endokrinolog mi je rekao da lijek Nebivolol nije dobar za mene. Laboratorijski nalaz KKS (od veljače) u redu. Naručila sam se kod Interniste i dok čekam odlučila sam javiti se Vama. Moram napomenuti da sam zadnjih pet godina pod velikim stresom, jer mi je suprug obolio od raka želuca. U mjestu gdje živim u zadnjih pet godina promijenilo se 7 liječnika opće prakse (od odlaska moje doktorice u mirovinu stalno se mijenjaju liječnici koji se ponekad zadrže na tom radnom mjestu svega par mjeseci, pa taman napravim neki nalaz koji je tražio jedan liječnik, s nalazom dolazim drugom liječniku...Iskreno se nadam Vašem odgovoru. Šaljem Vam veliki pozdrav iz Moslavine. S poštovanjem.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2016. 10:50

Dakle, nastavljam: za štitnjaču treba još učiniti hormone štitnjače, T3 i T4. A za alergiju bih vam rekao da trebaučiniti sve iznova, jer alergija na duha ne postoji, montelukast nije uobičajeno davati od ožujka do studenga, već od prije od studenoga do ožujak, a Atrovent ima slabi ako uopće ikakav učinak.

Darko Richter, dr. med.

12.05.2016. 13:55

Pola odgovora je prošlo, a pola nije, pa ćemo iznova:

Ne znam zašto Nevibolol za vas ne bi bio dobar lijek, to mi nije jasno. Nadalje, montelukast, ako se ikako daje, daje se od studenog ili još od raniej jeseni, d ožujka, ili svibnja, a na od ožujka do studenoga. Atrovent ima slabi učinak, ako uopće ikakav.
Imate 3 probelma koje valja riješiti: hipertenziju; alergiju: koje treba dobro istestirati, jer, npr. alergija na duhan ne postoji, a na žohara je dosta rijetka, i da se baš u vas nađe taj raritet i ta nepostojeća alergija. Treba testirati na aeroalergene(grinja, mačka, trave, krovi + crkvina ili drijenak ili parietarija + peldu masline, bora i čempresa), a mogu se dodati kravlje mlijeko, bjelanjak, pšenično brašno, bijela riba, mekušci i kikiriki - makar sumnjam da će išta biti pozitivno. Ako slučajnojest, onda treba utvrditi da li viimate alergijski rintiis ili astmu, ili jedno i drugo. Dobili ste terapiju za astmu, ali, kako sam gore napisao, malo je neobično raspoređena, a i odabrana. Da vas stvarno nešto guši, u grudima, trebali biste se poslužiti Ventolinom, a ne Atroventom. A prije toga izregulirati hipertenziju. Lijekovi tipa beta-blokatora mogu sami po sebi činiti nuspojave na bronhima, ismetnej slične astmatskim, ili pojačavati astmu koja već postoji, odnosno ometeti lijekove poput Ventolina da dobro djeluju. Možda je to rukovodilo vašeg liječnika kada vam je davao Atrovent, no od njega, ponavljam, dosta slaba vajda.

pahuljica28

09.09.2016. 22:10

Poštovani doktore molim Vas za tumačenje nalaza (kašalj).

NALAZ
Sputum - alveolarni makrofazi, nešto stanica respiratornog epitela, neutrofilni granulociti, sekret i stanice orofarinksa.
Bris nosa - neutrofilni granulociti

Darko Richter, dr. med.

11.09.2016. 03:05

Bakterijska upala ili egzacerbacija KOPB-a.

sweetlove

15.02.2017. 21:05

Poštovani!
Posljednjih godina u doba jeseni i krajem zime imam problem s naglim gubitkom daha (osjećaj grebanja i škakljanja u grlu) popraćeno sa jakim suzenjem očiju, svake godine mi se sve više pogoršava te je došlo do toga da odmah moram van iz prostorije ili javnog prijevoza kako bi uhvatila zraka i došla k sebi. Obično mi se to dešava u zatvorenijim prostorima (najčešće u gradskom prijevozu ili unutar zgrade) te mi se stanje popravi kada izađem. Bila sam jednom na alergološkom testiranju te mi se utvrdila samo alergija na grinje i prašinu, da li znate o čemu bi se moglo raditi?
Lp

Darko Richter, dr. med.

17.02.2017. 10:52

Alergijska astma.

mesko

04.06.2017. 11:15

Postovani doktore, zbog studiranja sam bio primoran promeniti mesto boravka pre 2 godina i od tad krecu moji problemi.Posto zivim u predelu sa dosta drveca a alergican sam na polen konstantno mi je zapusen.] nos nekad je ukljuceno i kijanje i kasljanje.Na svakih par meseci idem kod pulmologa i radim spirometriju nalazi su u redu.Zabrinula me je doktorka koja je rekla da alergijski rinitis moze lako preci u astmu.Par puta sam se nocu budio usled nedostatka vazduha doktorka kaze da je to od zapusenog nosa.Konstantno sam u strahu da li je to astma ili nije mozete li mi nekako savetom pomoci?