Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


obstructivni bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

17.05.2013. 00:20

Ako su to virusno inducirane bronhoopstrukcije, ja bih terapiju posložio malo drugačije. U prvom redu dao bih monteluksat (Singulair, Melarth ili slično, trajno, bilo ljeto, bila zima, i dodato bih, u početku, Flixotide 50, 2×2 potiska, trajno, bilo ljeto, bila zima. Onda bih pratio da li u prehladama dolazi do pogoršanja, Ako ne, i ako bi dijete bilo alergološki negativno, skinuo bih prvo Flixotide.
U slučaju pogoršanja (bronhoopstrukcije - za koju ipak ne bih očekivao da se ponovi uz svu prethodnu terapiju, ali, ako bi se ponovila, ipak bi trebala biti bitno blažom), dao bih Ventolin 2 potiska na Babyhaler, što bi se moglo ponavljati svakih 4-6 h, prema potrebi. I u tim slučajevima stavio bih djetetu 1/2 supozitorija Rectodelt-a jednokratno.

Ivannnnna

20.05.2013. 08:45

Poštovani,
hvala Vam na brzom odgovoru. Da li postoji mogućnost da se na drugo mišljenje naručimo kod Vas u sljedeća 2 tjedna ili je za to prekasno?
Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

20.05.2013. 16:45

Mogućnost postoji, ali je tijesna. Eventualno u srijedu, 6.5. u 10 h, na Rebru (nova zelena zgrada, Poliklinika Dječje Klinike).

Darko Richter, dr. med.

20.05.2013. 16:45

Zapravo, ne ujutro, već popodne u 13:30 h.

Ivannnnna

22.05.2013. 10:00

Poštovani dr. Richter,
što se nas tiče, dogovoreno! Da li se potrebno još negdje naručiti/potvrditi narudžbu ili samo dođemo 6.6. u 13:30h na Rebro?
Puno Vam hvala na kooperativnosti.
Srdačan pozdrav.

ninolina

22.05.2013. 14:45

Poštovani,
Imam sina od 19 mjeseci koji je u dobi sa 9 mjeseci liječen na Srebrnjaku zbog recidiva bronhoopstrukcije gdje je učinjeno alerg.testiranje.
Dijagnoza:
Bronhitis, nespecificiran kao akutni ili kronični
Pretežno alergijska astma i.o.; uIge=98,limunnčika= 1,24; w1 razred=2; grinja 0,27; d1 razred=0.
Terapija: flixotide 50mcg na komoru 2x1, te ventolin po potrebi 1 potisak.
30.4.2013.bili smo kod njegove doktorice na Srebrnjaku na kontroli i sve je bilo u redu, te je predložena pauza od flixotida lipanj i srpanj. Naručen ponovo u 2 mj. 2014.
Unazad par dana primjetila sam da je izrazito nervozan, curi mu jako nos, te se češka oko ušiju. Vidim da mu nešto smeta, a ne mogu mu pomoći. (Inače dosta vremena provodimo vani.). Noću dobro spava.
Ne kašlje i ne diše otežano. Otišla sam s njim do Srebrnjaka gdje su mi rekli da ne mogu nikako do njegove doktorice, gdje sam htjela tražiti savjet što učiniti i kakve pretrage možda učiniti?
Budući da Vas izrazito cjenim molim Vaš savjet?

jasminka123

22.05.2013. 19:40

Postovani g-dine,

Imam djevojcicu od 2,5 godine,ukljucen je fliksotide 2x2 potiska 50 ,i singular mini.To uzima vec 2 mjeseca s tim da je mjesec dana uzimala flixotide 125 isto 2x.
Uradjen prick test;alergija na sljedece;kucna prasina, 18 mm,dermato ph pteronyssinus isto 18 mm,ambrosia 5x 14,histamin 6 mm..

mene zanima sljedece dali malena smije da se inhalira deksom,atroventom i ventolinom,s tim da uzima vec pomenuto,jer se i na ovo sto vec uzima opet javllja prvo zreo kasalj koji prelazi u suhi,nema skripanja u plucima jedino nosic zacepljen.

Molim Vas za odgovor!
unaprijed zahvalna

Darko Richter, dr. med.

22.05.2013. 23:50

"ninolina"
Moguće je da ima alergijski (peludni) rinitis. Možete probati dati mu Aerius sirup ili Fenistil kapi.
Međutim, sigurno ima i kožni test u kojem se vidi širi alergološki profil no u nalazima iz krvi.. Senzitizacija na ambroziju mu je zapravo dosta niska.

Darko Richter, dr. med.

22.05.2013. 23:50

Terapija joj je Flixotide 50, 2×2, sa ili bez Singulaira (tj. može biti da joj Singulair popravlja stanje, ali može biti i da se ništa ne događa, pa to treba vidjeti metodompokušaja i pograške). Flixotide ne dirati. Ako ima smetnje s nosom, može dobiti Aerius ili Fenistil, ili, intranazalni kortikosteroid.
Inhalacije deksametazonom, atroventom i Ventolinom nisu na mjestu.

Sidro03

25.05.2013. 11:55

Poštovani,
Imam djevojčicu 4 godine. Alergična na bjelanjak, prašina, grinje. Do 2. godine života imala je dermatitis a nakon toga ima česte spastičke bronhitise, bez temperature. Uzima singular 4 mg, a po potrebi inhalacije ventolinom i fenistil.
Interesira me da li bi bilo moguće naručiti se kod Vas na kontrolu i mišljenje o daljnjoj terapiji. Unaprijed Vam se zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

25.05.2013. 17:10

Moguće je naručiti se, pa, ako hoćete, javite mi sa na mail: bibice@live.com
Međutim, odavde mi se čini da je problem prilično jednostavno riješiti. Dijete ima alergijsku astmu, i treba mu, ne Singulair, ve u prvom redu Flixotide, i to: Flixotide 50, 2×2 potisak, NA BABYHALER. Tehnika inhalacije izuzetno je bitna, i u njoj j enajpitniji Babyhaler, odnosno pomagalo z audisanje iliti engleski "spacer". Tako da bih vam preporučio da jedno 2.3 tjedna dajete Flixotide, i ako sve smetnje ne pestanu u tom roku, onda se možemo vidjeti.
Ako hoćete odmah i sada, onda je to u tjednu od 3. 6. (osim utorka), od 12-15 h.

bondibeach

08.06.2013. 01:10

Poštovani dr,. Richter,
imam bebu od nepunih 6 mj. koja je u zadnjih mjesec dana imala dva puta bronhitis, a uz to još neke probleme već od rođenja s okom, gornjih dišnim putovima itd. Dosad je već dvaput liječen Ventolinom, a sad je na terapiji (do kraja ljeta) Flixotideom. Inače to je drugo dijete u obitelji, stariji dječak (4 g.) se također prati zbog astme i dvije godine je na profilaksi (Singulair, Flixotide, Venotilin pp). Sad je bolje. Detalje o bebinim dijagnozama pišem u jednom malo opširnijem mailu na adresu koju ste naveli u odgovoru iznad, ako je to uredu. Molila bih Vas ako bi bilo moguće da se naručimo kod Vas jer bih voljela čuti Vaše cijenjeno mišljenje i potvrdu dijagnoze i terapije.
Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

08.06.2013. 18:05

Ovo vam je puno bolje napisano o donoga što ste do duboko u noć pisali na mail. Ovo čak razumijem.
No, odgovorio sam vam na mail, pa se možemo vidjeti prema terminu koji sam predložio, ako vam odgovara.

bondibeach

09.06.2013. 22:50

Postovani dr. Richter,
hvala jos jedanput na odgovoru! Da, to sam i sama pomislila kad sam stisnula "posalji" happy Dobro kazete, svima nam valjda treba terapija, osobito mami. Vidimo se u dogovoreno vrijeme! Pozdrav!

miia25

13.06.2013. 15:25

postovanje imam jedno pitanje i molim vas pomozite mi jer vise neznam kome da se obratim kcerkica ima 8 godina i prije dva mjeseca pocela je jako kasljati toliko da je bez zraka ostajala bili smo kod dr opce prakse i odmah joj dala tablete rinolan i inekciju deksazon i sirup panatus kasnije nakon par dana posto nam nije nista pomoglo dobila je uputnicu kod pumologa i on je radio alergo test ,bris nosa,krv vadio ,spirometriju i pokazalo se da nije na nista nije alergicna ali spirometrija nije bila dobra dao joj je pumpice ventolin i flixotide na babyhaler je uzimala nakon dva tijedna smo otisli na kontrolu ali cinilo mi se kao da malo ali stvarno manje kaslje i spirometrija je pokazala se dobra ,ali evo nakon tijedan dana njoj je sve gori kasalj i pocela je povracati neku sluz bijelo -zutu dobili smo sada od dr opce prakse da idemo na kontrolu jer ona smatra da bih trebao prestati kasalj i da bih joj trebalo biti bolje a na pumologiju su nas narucili tek za 9 mjeseci za kontrolu a zaboravila sam napisati da ona i dalje pije tablete rinolan ,sirup panatus,i pumpicu flixotide na babyhaler ventolin su joj izbacili molim vas vas savjet sta da napravim kako da joj pomognem unaprijed se zahvaljem

Darko Richter, dr. med.

13.06.2013. 21:20

Ja bih prvo pomislio na pertusis (hripavac).

miia25

14.06.2013. 00:00

dali bih mi mogli preporuciti sta da od pregleda napravim ili zatrazim da utvrdimo sta je tocno ? citala sam sada o pertusisu i pise na pocetku da su simptomi prehlade ali ona nije imala nikavih drugih simptoma osim kaslja jakog i ostajanje bez zraka i sada povracanja i dali su nam dijagnozu zaboravila sam napisati obstructivni bronhitis zbilja sam zabrinuta unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i pomoci

Darko Richter, dr. med.

14.06.2013. 10:00

Da li pretrage liječe? Što će vam pretrage. Vi trebate jedan dobar pregled i liječenje. Nema tu opstruktivnog bronhitisa, ako nema astme. A nje nema, to ste mi lijepo napisali. Odakle astma 8-godišnoj djevojčici, a bez alergije? To bi bilo prilično neobično.

miia25

14.06.2013. 17:20

postovani doktore mozda i meni treba lijecenje znate od cega od doktora samih ,zbog cega zbog toga sto dodem dovedem dijete i sta mi kazu jedan ovo drugi ono ,napisala sam vam dijagnozu koju su oni dali mom dijetetu ,sama sam svijesna da nesta nestima a oni dalje lijece dijete po toj dijagnozi molim vas nazovite dr čurića i njemu to objasnite kao sto ste sada meni ,lijepo sam vas zamolila za savjet i pitala koje bih trebala pretrage napraviti da se vidi dali je hripavac ?jer moje dijete se i dalje gusi od kaslja i povraca .hvala na savjetu i unaprijed se zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

16.06.2013. 05:15

Da biste doznali je li u pitanju hripavac, treba učiniti serologiju na Bordetellu pertussis.
Međutim, dok vi dobijete nalaza, bolest prođte. Taj kašalj, ako je od hripavca, traje nekih 6 tjedana.