Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


obstructivni bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zey7

15.09.2012. 18:30

Poštovani, na fizikalnoj terapiji na Srebrnjaku sam pitala za te inhalacije pa su mi rekli da kod bronhitisa nije dobro da na usta udiše da se s time može samo pogoršato stvar. Što mi nije bilo jasno, da li onda inhalacije trebaju ići samo kroz nos. No, ako kažete da može preko maskice udisati i na usta onda u redu. Nadalje, u zaključku na otpusnom pismu piše da je dijete hospitalizirano zbog akutne respiracijske bolesti s kliničkom slikom upale gornjih dišnih puteva i ponovljenog opstruktivnog bronhitisa. Ililti kako bih ja rekla laički: imala je virozu tjedan dana, koja se vidjela iz nalaza krvi (krv smo vadili jer je imala jače izaženu žljezdicu na glavici koja je upućivala na neku upalicu-tako je rekla pedijatrica) te je 7 dan viroze ujutro procurio nos i navečer je već teže disala. Nadam se da sam sada jasnije napisala dijagnozu i što je bilo. sada kada smo pušteni kući prima ventolin preko babyhelera još dva dana i flixotide 2x2 potiska još tjedan dana, a onda samo flixotide 2x1 potisak sljedećih 5 tjedana do kontrole. E sada Singular mini i sve što ste spominjali meni nitko nije spomenuo, samo su nam rekli da kupimo babyhaler i dobili smo pumpice ventolina i flixotida. Da li je to u redu terapija, ako smatrate da nije možda nam treba drugo mišljenje te bismo se trebali naručiti kod Vas-ako je to uopće moguće. Ako je Pulmicort bolje rješenje zašto ga nije dobila u bolnici nego Solumedrol? Dakle, ako sam dobro shvatila - najbolje bi mi bilo otići do pedijatrice da mi da recept za Pulmicort i ventolin za inhalaciju, a ne u pumpici? i u slučaju napada (koji se nadam se više neće ponoviti) to dati i zatim ići u bolnicu ili kod pedijatra? Rectodelt je još bolja solucija ili ekvivalent Pulmicortu?

Darko Richter, dr. med.

16.09.2012. 21:05

Neke stvari kapirate točno, neke uopće ne kapirate, te bi bilo najbolje da to razriješimo u jendom pregledu pod ranim naslovom "drugo mišljenje".
Moćete mi doći na Rebro, ako vam tako odgovara (ne znam odakel ste), u srijedu, 19.o.mj. u 12 h (definitivni dogovor na mail: bibice@live.com) s uputnicom za Pedijatriju . Alergološku ambulantu.

matatara

26.11.2012. 16:15

Poštovani doktore,

molim Vas za Vaše mišljenje.

Imam curicu od 15 mjeseci. Sa 7 mjeseci je imala bronhitis. Kupili smo kompresijski inhalator i inhalirali je ventolinom svakih6-8 sati. Nakon
nekoliko dana bronhitis je prošao i sve je bilo ok do prije 10 dana. 2-3 dana je malo kašljala(klad kažem malo mislim par puta dnevno) a 4. dan je počela malo i hroptati.meni se to činilo kao da joj se u grlu nakupilo sekreta i kad se zakašlje prestane hroptati, ali sam ja
ipak otišla s njom kod doktorice koja je rekla da će to vjerovatno biti bronhitis i da dođem za 2 dana. Tada joj je dala sumamed i rekla da dođem drugi dan na kontrolu.
Budući da je još uvijek hroptila, a doktorica ju nije mogla poslušati jer je vrištala čim joj se približila, doktorica joj je dala injekciju solumedrol, rekla da je inhaliramo svakih 6 sati i dala nam flixotide 50 2x2 potiska. Šalje nas na alergološku obradu i kod pulmologa da napravimo Prick test da ne bi bio obstruktivni bronhitis.
mislim da je to u redu.Bolje da se pretrage obave da vidimo da nije alergija, ali mene zanima da li je nužno djetetu davati flixotide jer sam čitala da je to kortikosteroid, a ne bi je htjela trovati time ako baš nije nužno. Molim Vas da mi to malo pojasnite!

Darko Richter, dr. med.

01.12.2012. 20:10

Da li je nešto otrorv ovisi o dozi. Ako se Flixotide daje na cijeom svijetu, od Amerike do nas, zaključite sami da li je to otrov. Jer, zašto se ne bismo trovali, sebe i svoju djecu? To je baš super, pa onda to svi rade. A da li je indicirano, najbolej zan onaj koji je dijete pregledavao. Ja nisam, i ne mogu potvrditi, ali niti odreći tu indikaciju.

AnaMM

03.12.2012. 15:25

Postovani,

Koje biste pretrage preporucili za dijete od 7 mjeseci koje je od 8. mjeseca do danas 5 puta bilo na ventolinu zbog opstrukcija? Od 6 mjeseci je na terapiji Melarthom i unazad dva tjedna na 2*2 Flixotide preko babyhalera (kroz tjedan dana bi trebalo smanjiti na 2*1). Nos i dalje curi i kaslje nocu ali manje nego ranije.
Inace ima atopijski dermatitis.

Takoder imam pitanje vezano uz starije dijete. Bio je na epikutanom testiranju. Citanje nakon 48h pokazalo je reakciju na jaja i mlijeko (2mm) i na grinje (5mm), nakon 72h reakcije nije bilo. Znaci li to da alergije nema ili da je blaga?

Hvala!

AnaMM

03.12.2012. 16:00

Napominjem da dosada nije imala temperaturu.

Darko Richter, dr. med.

04.12.2012. 23:40

U prvom slučaju preporučujem pregled, jer, to da je netko bio na Ventolinu, ne dokazuje da mu je Ventolin trebao. Možda jest, možda nije, ali to treba raščistiti na pregledu.
Što će vam pretrage, ako ne znate stanje djeteta? A ne znate, čim ste tako samouvjereni da davanje Vnetolin pet puta znači neku drugu činjenicu,osim nje same.
A glede epikutanog testa u starijeg djeteta, velika je razlika je li ono ima 16 godina ili 16 mjeseci. Inače, onako kako ste napisali nalaz, uz pretpostavku da ste ga prepisali, proizlazi da onaj koji ga je napisao ne zna puno o epikutanom testu u atopijskih bolesti.

AnaMM

05.12.2012. 09:35

Receno nam je da je ventolin bio potreban zbog opstrukcija.

Starije dijete ce uskoro 5 godina. Zbunilo me jer je na prvom citanju reakcije bilo, na drugom ne, te je na nalazu navedeno da alergije nema? Bili smo na Srebrnjaku.

Darko Richter, dr. med.

07.12.2012. 00:00

Rečeno vam je da je to zbog opstrukcije: mene bi zanimalo, jeste li vi vidjeli išta od te opstrukcije.
A epikutani test se čita nakon 72 h. Nešto se vidi i nakon par sati, ali, čita se nakon 72. nema dva čitanja, samo jedno. Međutim, osnovno je pitanje zbog čea je urađen epikutani test. Ako to nije kristalno jasno, i odgovor je uvijek mutan.

AnaMM

07.12.2012. 10:30

Kod navodnih opstrukcija malena je imala jake napade kaslja i hvatanja daha. Nakon svake doze ventolina bilo bi joj lakse na par sati. Obzirom da su igrom slucaja dijagnoze dala tri razlicita pedijatra nisam sumnjala u nju.

Stariji je na testiranje isao iz vise razloga. Osipava se sa vremena na vrijeme, najvise po licu i tu dolazi do jake iritacije. Vec dvije godine kaslje manje ili vise svaki dan, uz ceste napade laringitisa. Imao je u tri navrata bronhitis od po 2-3 tjedna i atipicnu upalu pluca. Sumnjalo se na gerb, medutim i nakon dijete stanje je bilo isto. Ima uvecan treci krajnik koji je u jednom navratu operirao pa se vratio. Napominjem da je i nakon prve operacije i dalje kasljao.
Uglavnom, on stalno kaslje a zbog cega ne zna se.
Sto se tice epikutanog testa, nakon 42 sata su skinuli one kruzice sa reagensima, tad je bilo reakcije. Iducih 24 sata je bio bez tih kruzica i isao na drugo citanje.
Oprostite sto gnjavim, al evo zbunjena sam skroz happy

AnaMM

07.12.2012. 11:05

Kod opstrukcija joj se takoder prilikom spavanja culo nekakvo hroptanje (ko grgljanje vode, sluzi) na podrucju leda, te povremeno ko tiho zvizdanje. Nisam bas vicna u opisu. sad

Darko Richter, dr. med.

08.12.2012. 05:30

Po opisu, opstrukcije je, izgleda, imala, s odgovarajućpom reakcijom na Ventolin.
Što se tiče starijeg djeteta, nema dijagnoze, a pa ne bi u tom stanju niti trebalo isprobavati neke teapije, već stvar raščistiti. Epikutani test je negativan, i to je jedino jasno. Ali, nejasno je, da je išao na epitkuatno testirarnje, a da nije učinjena alergološka obrada.

AnaMM

08.12.2012. 13:00

Hvala happy
Bio je ranije na obradi, medutim osim blago povisenog ukupnog ige nije nadeno nista. On i dalje kaslje pa su ga slali na daljnju obradu.

Darko Richter, dr. med.

08.12.2012. 15:40

Dozvolite da se upletem: dugotrajni kašalj i epikutani test nemaju ama baš nikakve međusobne poveznice.
Neki od češćih uzroka dugotrajnog kašlja jest, npr., pertusis (hripavac), ili upravo uporno liječenje kašlja kapima i kapljicama, sirupima i inhalacijama na smjenu, bez prestanka.
U prvom slučaju ne možete učiniti ništa, osim prestati pušiti kraj djeteta i u ime djeteta, a u drugom slučaju možete pokušati ovo: što god vam padne na pamet da činite kako biste liječili kašalj svome djetetu, nemojte to učiniti. Npr., smislite da bi mu pohani teleći šnicl mogaro koristiti da prestane kašljati. E, ono što sada morate učiniti, kako biste pomogli djetetu jest sljedeće: nemojte mu za to dati pohani teleći šnicl. To je bit i srž problema mnogog i iscrpljujućeg kašlja, koji se, ali, uvijek smiri noću, kada lječitelji odu spavati.

AnaMM

08.12.2012. 18:35

Sto se tice pusenja nema ga prestali smo odavno happy
Takoder smo odustali i od sirupa, inhalacija fizioloskom, claritina... Jedino sto on dobiva za kasalj jest inhalacije racepinephirinom kod napada i to iskljucivo nakon konzultiranja sa pedijatrom i eventualno inekcija. Previse me strah petljat sama happy
Obzirom da je on jako bolezljivo dijete, i osim tog kaslna cesto ima osipe moguce je da je zbog toga raden test (ide kod alergologa i za kasalj i za osip zajedno). Vjerujte mi i meni se sve izmjesalo jer osim ovoga ima problema i sa konvulzijama, krvnom slikom...tako da sam se sva pogubila. Samo se nadam da ce sve to proci do magicne seste godine. happy

AnaMM

08.12.2012. 18:35

I hvala vam jos jednom happy

Darko Richter, dr. med.

09.12.2012. 18:50

Vi ste stvarno zameteni u snijegu, i to ne samo zimi, nego i ljeti.
Treba vam jedan razgovor s razumijevanjem, uz dobar pregled djeteta, i reviziju svih nalaza, kojih, očito, ne manjka, ali manjka reda.
Tako da mi se možete javiti, da još zadnjim snagama prije kraja o.g., koja će ipak biti bolja od sljedeće, pokušam pomoći. Dogovor i uputa za uputnicu za pregled na Rebru na mail: bibice@live.com.

bella77

25.12.2012. 20:05

Pštovani dr.Richter,želim čuti vaše mišljenje o slijedećem.Imam sina od 3,5 god.Još u 1 god života je imao u zimskom periodu 2 opstruktivna bronhitisa,u 2.god tri do četiri,u trećoj isto tako.Dg mu je opstruktivni bronhitis,dr.nije siguran da li je virusni ili alergijski.Ja koliko sam upratila mali kupi svaki virus u blizini i reaguje isto(temp,curenje nosa,kašalj i opstrukcije)U početku mu je bilo dovljno inhaliranje ventolinom,kasnije i injekcija solumedrola.Na zadnjem OB nismo našli njegovu dr pa su nas uputili na dječiju kliniku (klinička slika ista)samo sto mu je ta druga dr bez ikakvih nalaza rekla dg.astma.Još nisu gotovi nalazi iz krvi IgE,i nisu rađeni nikakvi drugi.Tražim vaše mišljenje,da li se na osnovo viđenje djeteta na 1 minutu može dati dg astme i prepisati singular.
Samo da napomenem,prve opstrukcije su krenule temp. curenje nosica,kašalj,i otežano disanje,a zadnje dvije noćni počinjao je sa kašalj tzv.poput "laveža psa",koji je karakterističan za laringitis(u litareturama tako stoji),pa curenje nosića,izražajniji kašalj pa otežano disanje.
dakle.slažete li se sa mišljenjem druge dr. koja nas je vidjela samo 1 min i bez testova dala dg astma?
hvala.....

Darko Richter, dr. med.

26.12.2012. 00:15

Ja ga nisam vidio niti minutu, pa mi je ipak jasno da ima astmu.

Ivannnnna

13.05.2013. 11:45

Poštovani dr.Richter,
imam dijete od 2 godine i od početka 9.mj. prošle godine (polazak u kolektiv) borimo se s virusno indiciranim bronhoopstrukcijama radi kojih je 4 puta tijekom ove zime završio na Ventolinu, u prosjeku jednom mjesečno. Tijekom zadnjeg napada kašlja (pred 3 tjedna) pedijatrica nas je poslala na pregled i obradu na Srebrnjak gdje smo primljeni u dnevnu bolnicu pod sumnjom na upalu pluća.
10 dana dolazili na inhalacije, preglede i fizikalnu terapiju, te nakon svega poslani na alergološku obradu (rezultati na pojedine alergene su negativni, ukupni IgE nalaz još čekamo). Kući smo otpušteni s uputom da s Flixotidom nastavimo do početka 6.mj i onda da tek u 9.mj počnemo s terapijom Singulair mini i dođemo na kontrolu.
S obzirom da dijete planiramo ovo ljeto držati što više izvan ZG (na moru), te da većinu tog vremena neće biti s roditeljima nego bakama i djedovima, željela bih čuti što mislite o tome da li je prije odlaska iz Zg potrebno tražiti još neko mišljenje ili obaviti neku pretragu/pregled. Možda će Vam se pitanje činiti besmisleno, no nisam komforna s time da dijete nije kraj mene ukoliko se ne daj Bože ponovi opstrukcija, dok s druge strane smatram da je za njega bolje da je na moru što više.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.