Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


obstructivni bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aura

29.06.2013. 11:15

Poštovanje! Imam sina koji je sa 10,5 mjeseci prvi puta hospitaliziran sa dijagnozom Bronchitis obstructiva acuta/Rhinotonsillopharyngitis acuta, tada mu se počela stvarati i upala pluća te otkrivene i alergije na prašinu, grinje, perje i topolu+3mm, a breza i ambrozija+2mm. doduše do sada nije bilo nikakvih alergijskih reakcija (sada ima 22 mjeseca). Drugi puta je hospitaliziran sa 17 mjeseci sa dijagnozom Bronchitis obstructiva recidivans (RSV pozitivan)/Rhinopharyngitis acuta/Stomatitis aphtosa. Nakon prve hospitalizacije nastavili smo sa terapijom Ventolin, Fenistil kapi te sirup Zinat, nakon druge nije imao nikakvu kućnu terapiju. Naknadno još mu se tri puta pojavio bronhitis (trenutno je u tijeku spomenuti treći) i do sada je uvijek terapija bila Ventolin i Flixotide gdje Ventolin kroz tri dana smanjujem dozu sa 3x1 potisak, na 2x pa 1x, a Flixotide 7 dana 2x1 potisak. Zbog preseljenja prije 2 dana promijenili smo pedijatra koji za ovaj bronhitis kaže (prije tjedan dana je dijete primalo 3 dana Sumamed od 4ml) i tjedan dana spomenutu terapiju inhalacijskih lijekova kako moramo pojačati Ventolin i Flixotide na 2 potiska i to do 4x dnevno, uveo je Singulair 4mg, a u uputama piše da je to lijek za astmatičare. Prilikom pregleda na temelju kojeg je utvrđena nova terapija djetetu su pluća bila čista, samo se iznad njih još čulo sluzi. tražim vaše mišljenje jer znam kako to nisu lijekovi "za šalu", u bolnici mi dapače nisu htjeli reći što da dam djetetu i koliko inhalacija kad čujem hroptanje i zviždanje već da se prvo javim pedijatru dok ovaj pedijatar kaže da odmah dan po 2 potiska pa da se javim liječniku. Sve sam ovo napisala jer tražim drugo mišljenje, radi se o djetetu s nepune 2 godine, ne volim pretjerivati s lijekovima, čak ni paracetamol ne dajem samo tako već temperature riješavam tuširanjem i oblozima, također i za vrijeme hospitalizacija samo je prilikom prijema dobio čepiće sve ostale dane sam ga tuširala. strah me je te doze ventolina i flixotida, te da li je dobro da dijete koristi Singulair 2 godine sa ljetnom pauzom s obzirom da mi je napomenuto da on sve to povremeno koristi jer se ne radi o kroničnoj bolesti te da bi se to trebalo smiriti do 3. godine života. Hvala Vam unaprijed!

Darko Richter, dr. med.

01.07.2013. 14:25

SVe ovisi o tome da li dijete ima alergijsku astmu, ili virusno inducirane bronhoopstrukcije. Teško da je to odavde mogu rješavati. Čim vi meni javljate da je alergičan "na prašinu i grinje" tu nešto nije u redu - alergija na prašinu jednostavno ne postoji, postoji alergija na grinju. I kada vam netko ispostavlja takav nalaz, onda ne razumije što je to alergen, pa onda pšrozilazi da je takav alergološki nalaz nepouzdan. Pa onda topola +3 mm, i ambrozija +2 mm. Zašto tih mm nema uz grinje i "prašinu"?
Ispištie točne nalaze, jer, osnovo jest pitanje da li jest, ili nije alergičan. A krajnje je neobično da nema nalaz na kr. mlijeko i jaje, kad već ima na tolike aeroalergene.
Drugo pitanje, koje ja ne mogu rješavati preko interneta jest da li je doista imao bronhoopstrukciju, wheezing, ili sipnju/sviranje/pištanje/škripanje u grudima, ili ne. To je, zapravo, još važnije od pitanja alergije.
No, vi pišete svašta, samo ne ono bitno.

Aura

03.07.2013. 21:35

Uz dužno poštovanje ja sam Vam napisala sve što znam tj. prepisala sam podatke sa otpusnog pisma kao i stručne nazive njegovih dijagnoza. Što se tiče alergija piše: alergije na kućnu prašinu+3mm, grinje+3mm, perje i topolu+3mm, a breza+2mm i ambrozija+2mm. Unatoč napomeni da u obitelji ima alergija na kravlje mlijeko i rajčicu njemu ti testovi nisu učinjeni pod objašnjenjem da "nema potrebe". Unatoč svim vapajima za pojašnjenjem, znanjem i edukacijom nisam dobila ništa, a kad sam prilikom druge hospitalizacije inzistirala da mi se situacija pojasni kao osobi koja nije završila medicinu odgovor je bio "vi to ovako i onako nećete razumjeti,ali ne brinite sve će se to smiriti do školske dobi" te da mogu očekivati još nekoliko hospitalizacija "dok se ne naučim" - a ja i dalje ne znam što to trebam naučiti, na daljnje inzistirane dobila sam toliko stručan odgovor da imam osjećaj kako ga ni studenti medicine ne bi razumjeli. Sve što sam vam napisala je ono što ja znam tj. što piše u otpusnom pismu. Mene samo zanima zašto je on u bolnici kada je bio u najlošijem stanju (opće stanje je, kako su mu rekli, veoma loše, 3 dana je doslovno prespavao, 6 dana imao temperaturu) primao po 2 potiska Ventolina i 2 potiska Flixotida i to 2 puta dnevno, a sada novi pedijatar gdje je situacija da mi je dijete u "početku" bronhitisa pilo 3 dana sumameda, nakon 7 dana i čistih pluća (samo malo opstrukcije iznad) povisuje terapiju na 2 potiska oba lijeka i to 4 puta dnevno.

Darko Richter, dr. med.

04.07.2013. 00:25

Očito je konfuzna situacija, a ja se obraćam vama kao najodgovornijoj osobi, jer, jednostavno, vi ste me pitali, i vi ste majka. To je sasvim dovoljno da ste najodgovorniji baš vi, a ne neki doktori. Napisali ste još nekoliko detalja koji nikako ne idu skupa: niti se temperatura liječi Ventolinom, niti se bronhopstrukcija liječi Sumamedom.
Tu nešto ne štime, i mene zanima da li je dijete doista imalo opstrukciju. To pitam vas, a ne doktore, niti osputno pismo. Je li, ili nije, imalo šumove, struganja, škripanja, zvižduke, sviranje itd. u grudima, kada je rečeno da ima "bronhoopstrukciju".
Ako se sumnja na alergiju, u toj dobi, obavezno se testira kravlje mlijeko i kokošje jaje, bez obzira na obiteljske alergije, ili bilo što drugo.
Vama bi bilo najbolje da dijete vidi netko tko se razumije u konfuzije toga tipa, a to sam, za sada, u Hrvatskoj, pretežito ja. Vraćam se s godišnjeg odmora polovicom kolovoza, pa me, ako imate želj i mogućnost, možete tada potrežiti na Rebru, uz preporučljiv prethodni dogovor (mail: bibice@live.com).

Aura

05.07.2013. 21:20

Konfuzna situacija je definitivno jer uistinu nisam shvatila za što sam ja to najodgovornija osoba? Ne razumijem taj pojam u kontekstu rečenice jer do sada me jedino navodilo da sam ja ta odgovorna ili na bolest svog djeteta ili sam odgovorna da prepisujem terapiju i dijagnosticiram?!? S obzriom da cijelo vrijeme pričam o spornoj terapiji. Nigdje nisam navela da je netko liječio temperaturu Ventolinom niti bronhoopstrukciju Sumamedom, ne znam samo kako ste to zaključili...Dijete u tijeku bolesti prilikom udisaja hropti, a prilikom izdisaja kao da zazviždi. S obzirom da nisam čula drugu djecu kakve zvukove proizvode prilikom bolesti ne znam ni točan naziv tog zvuka koji ispušta prilikom izdisaja. Ponavljam, moje pitanje se odnosi na ovaj posljednji bronhitis. Znači prvi pedijatar je rekao dijete Vam ima bronhitis, ovaj puta ništa ne pomažu Ventolin i Flixotide već će dobiti Sumamed 3 dana. Pitala sam da li će biti na odmet da mu dajem sljezov čaj i sirup od sljeza za lakše iskašljavanje na što je odgovor bio da će samo pomoći. Nakon tjedan dana mijenjam pedijatra radi promjene prebivališta te on govori da su pluća čista, malo se čuje opstrukcije iznad pluća i povisuje terapiju na 4 puta dnevno po 2 potiska i Ventolina i Flixotida. Toliko potisaka u danu nije dobivao ni u bolnici kada je bio u, ponavljam, izrazito lošem stanju. Da li mi možete nešto u vezi toga objasniti ili ne? Da li bi se složili sa novopropisanom terapijom ili ne? Ovo je treći post u kojem je napisano apsolutno sve što ja znam, one "gore" navedene dijagnoze je potpisao pulmolog, zašto on nije napravio alergotest na kravlje mlijeko ja ne znam i vjerojatno nikad neću saznati. Unatoč malim tenzijama u ovom razgovoru ipak Vam se zahvaljujem što ste ponudili da dođem sa djetetom kod Vas. Svakako ću razmisliti o tome s obzirom da ste najstručnija osoba po tom pitanju u državi...

Darko Richter, dr. med.

06.07.2013. 02:35

Svaki komentar o razgovorima vas i vaših liječnika bio bi pucanj u prazno,odnosno, dodatno zaplitanje već zamršene konfuzije. Ja na temelju vaše interpretacije tog transkripta ne mogu ništa zaključiti na dobrobit vašeg djeteta. Jer, ja dobivam znati samo ono što mi vi prenosite, što je kazao jedan, drugi, treći doktor. Pitanje je kako bih ja čuo što je on kazao, da sam ga slušao na svoje uši. Ali, tada bi to praktički bio i moj pregled, tj. zajednički, nešto kao koncelebracija dvaju doktora kod jednog pregleda. Ono o temperaturi i Ventolinu, i ono o bronhopstrukciji i Sumamedu doista ste napisali sami, ja tu ništa nisam izmislio, a nije niti moj stil. Za svaki slučaj, citiram i ističem ključne riječi: '... 6 dana imao TEMPERATURU) primao po 2 potiska VENTOLINA i 2 potiska Flixotida i to 2 puta dnevno, a sada novi pedijatar gdje je situacija da mi je dijete u "početku" bronhitisa pilo 3 dana SUMAMEDA, nakon 7 dana i čistih pluća (samo malo OPSTRUKCIJE iznad)'.
Mogu vam samo ponoviti svoju ponudu, i to bez ikakve lažne skromnosti, koja mi jednako ide na živce kao i napuhana taština: možete doći u kolovozu, uz prethodni dogovor, jer, u Hrvatskoj sam uglavnom ja taj koji rješava konfuzije koje roditelj nije riješio prije. Jedan moj (još) stariji kolega zna mi uputiti takve slučajeve s dosta humornim komentarom, poput ovoga: evo, kolega, šaljem vam dojenče s fasciklom punim medicinske dokumentacije, koje kao da se sprema u invalidsku penziju. To postaje sve češće, i za to su odgovorni u prvom redu roditelji, a u drugom redu doktori. Što ima neobično u tome da vas držim, kao majku/oca - roditelja broj 1/roditelja broj 2, najodgovornijom za svoje dijete? Je li moguće ikako drugačije?

Aura

06.07.2013. 19:20

"Ja na temelju vaše interpretacije tog transkripta ne mogu ništa zaključiti na dobrobit vašeg djeteta." - hvala na odgovoru.
I ne, nemam fascikl dokumentacije već svega 2 papira, točnije 2 otpusna pisma jer želim svoje dijete čuvati od nepotrebnih pretraga i pretjeranog uzimanja lijekova, osjećam se odgovorno brinuti za dijete i kad ta briga ulazi u razmjere mog neznanja brižno ga odvedem liječniku, ali to ne umanjuje moju želju za znanjem i edukacijom. Isto kao što vi izražavate mišljenje, direktno ili indirektno, na forumu o roditeljima tako si dajem za pravo reći Vam da poradite na komunikaciji sa istima. Istina je da svi mi znamo u tuđim područjima pametovati, ali zato se postave protupitanja, ne napada se i ne vrijeđa neznanje!!!! Bilo je dana i kad Vi sve ovo što sada znate niste znali - netko Vam je rekao!!!! Lijep Vam pozdrav doktore!!!!

Darko Richter, dr. med.

07.07.2013. 11:25

Očito ste shvatili što sam htio reći, i, umjesto da to okrente na svoje dobro, vi šizite.
Nije ovo forum za edukaciju dokonih roditelja, niti za repucvanja, jer, sa mnom se nitko neće prepucavati. Moće puknut jednom, ali ja se u tu igru ne vraćam. O čemu da vas educiram? Je li problem definiran? Dok problem nije definiran, nemam ja što vas educirati bilo o čemu. Ako je definiran, slijedi savjet, intervencija, edukacija, kako god to želite nazvati.
No, vaši odgovori odišu, još jednom, svjesnim ili nesvjesnim stavom da vam je u ovoj prepisci važnija vaša osobnost, no problem vašeg djeteta.
I tu je, s obzirom da uporno ne želite to shvatiti, iako sam vam na to skretao pozornost, točak. Ja sam pedijatar, a ne profesionalni kozer.

Aura

07.07.2013. 12:35

Sram Vas može biti za to što kažete da mi je bitnija moja osobnost od problema s kojim se nosi moje dijete. Da mi je to bitnije ne bih ni tražila dodatne informacije. Da ste mi odmah rekli da mi ne možete dati mišljenje na temelju napisanoga to bi bila završena priča. ali nisam ja ovdje jedina, čitala sam i druge Vaše postove gdje uporno "blatite roditelje", "hrvatske roditelje".....a oni su samo roditelji i njih doma čeka briga za bolesno dijete - zato im trebaju dobronamjerni savjeti i edukacija a ne otresiti odgovori. Isto kao što vi mislite da je meni bitnija moja osobnost tako ja mislim da ste vi promašeni slučaj ovog foruma. Nimalo ne vrijeđam vašu stručnost kao pedijatra već vaš način pisanja i obraćanja ljudima. Pročitajte malo odgovore Vaših kolega pa ćete znati o čemu pričam...

gospođa koja je sama sebi najnebitnija!!!!!

Darko Richter, dr. med.

07.07.2013. 21:00

Ne odustajem od onoga što sam napisao u ovoj prepisci, ali cijeloj, od vrha do kraja, nije niti prvi, a niti zadnji puta. Jer, taj vid ponašanja, u kojem je nekome "najbitnije njezino/njegovo dijete", a onda se sam u idućoj rečenici izda, kada kaže da je na forum došao da educira samoga sebe, jest upravo ono na što ja ukazujem. Ja sam pedijatar, nisam edukator. Imate problem s djetetom - tu sam. Ali, ako ga ne možemo definirati, ja na daljinu ne mogu pomoći. Kako mislite da sam vam mogao odmah reći da se nećemo moći dogovoriti? Pa nemam ja predrasude, niti mogu imati, jer sve je krajnje anonimno, barem s vaše strane. Ali, ako nakon prvog, pa nakon drugog pokušaja razjašnjavanja, ne ide, a zato sam vam i ponudio pregled, onda sam ja učinio sve. Nastojim razjasniti pitanje, ako je nejasno, prije no što ponudim pregled. Jednostavno zato, da me netko ne dovede u stiuaciju da se pravdam kako preko foruma "pecam" pacijente, ili pecam nečije tuđe pacijente. Ali ne, vi idete dalje i dalje, dok ne s internetskim vikanjem. Zato jer vas nisam educirao po vašim pravilima? Ne znam kako vama samima zvuči vaša preporuka meni da ja vidim kako odgovaraju drugi. Pa što ih onda ne pitate? Učinite to, pa mi javite mi što ste doznali, jako će me zanimati.

Domenica

09.07.2013. 09:25

Poštovani dr. Richter,

moja devetomjesečna kći dosada je imala bronhiolitis i 2 bronhitisa:

1) U dobi od 4,5 mjeseci prvi puta je bila hospitalizirana u Vinogradskoj bolnici, sa završnim dijagnozama "pneumonija, streptokokna infekcija, virusne crijevne infekcije, akutni bronhiolitis - sve nespecificirano". Status pri dolasku: "nad plućima perkutno jasan plućni zvuk, askultatorno vezikularno disanje, produljeni ekspirij, wheezing difuzno". Starija sestra i brat (vrtićanci) tada su imali neku virozu, njoj se u tijeku jedne noći javilo otežano disanje i zviždanje pri disanju. Dr. nas je uputila u bolnicu nakon što joj Ventolin u ambulanti nije pomagao.

2) U dobi od 6 mjeseci opet su sestra i brat imali virozu koju je i ona dobila, teško je disala i kašljala, zviždanje pri disanju ovaj puta nisam čula. Pedijatrica je rekla da je to akutni bronhitis te da "ima puno spazma". Liječena je Ventolinom na baby haler i trima injekcijama Solu Medrola.

3) U dobi od 8 mjeseci opet je završila u bolnici, ovaj puta na Srebrnjaku. Dijagnoza: "Bronchitis obstructiva acuta, recid.". Status pri dolasku: "retrakcije juguluma i subdijafragmalnih prostora. Pluća: grublji šum disanja uz difuzno inspir. i ekspir. hropce, produžen ekspirij uz zvižduke". Sestra i brat opet su prethodno imali virozu. Njezini simptomi su bili: kašalj, visoka temperatura, hroptanje i teže disanje. Prvo je 5 dana ambulantno i kod kuće liječena Ventolinom da bi na kraju završila u bolnici.


Ono što sam ja primijetila u ova 3 puta je da su sva tri bila virusom uzrokovana, da se otežano disanje naglo razvijalo te da joj Ventolin u sva 3 slučaja nije bio dovoljan ili je bio krivo doziran.

Iz obiteljske anamneze još bih istaknula da baka po ocu ima alergijsku astmu; otac je osjetljiv na grinje, životinjsku dlaku, pelud (ali nije testiran); sestra i brat nisu alergični ni na što, niti su ikada imali bronhitise. Nitko u užoj ni široj obitelji nije pušač, niti djecu vodimo po kafićima.

Djevojčica je sa 4,5 mjeseca testirana u bolnici na kravlje mlijeko. Nalaz analize:
IgE-S: 20.3 klU/L
Kravlje mlijeko: <0.35

Pitanja:

1) Pri izlasku iz bolnice Srebrnjak prije 2 tjedna dobili smo uputu djevojčici davati "mjesec dana Flixotide 50, 2x1 potisak dnevno" te je naručena na alergološku obradu u listopadu. Mene zanima što da radimo nakon isteka ovih mjesec dana - da prestanemo s davanjem Flixotidea ili ne i ako ne, koju dozu da joj dalje nastavimo davati?

2) Ukoliko joj se ponovi otežano disanje, koliku da joj damo dozu Ventolina?

3) Možemo li, molim Vas, možda doći k Vama na pregled i alergološku obradu?

Unaprijed hvala na odgovorima!

Lijep pozdrav,

Marija Bartolić

Darko Richter, dr. med.

09.07.2013. 10:15

Pitanja:

1) Pri izlasku iz bolnice Srebrnjak prije 2 tjedna dobili smo uputu djevojčici davati "mjesec dana Flixotide 50, 2x1 potisak dnevno" te je naručena na alergološku obradu u listopadu. Mene zanima što da radimo nakon isteka ovih mjesec dana - da prestanemo s davanjem Flixotidea ili ne i ako ne, koju dozu da joj dalje nastavimo davati?
NASTAVITE S FLIXOTIDEOM DO KONTROLE.

2) Ukoliko joj se ponovi otežano disanje, koliku da joj damo dozu Ventolina?
2 POTISKA PUMPICE NA BABYHALER, JEDAN ZA DRUGIM, ILI, AKO IMATE ELEKTRIČNI INHALATOR, ONDA 1 MG VENTOLINA IZ OTOPINE (TO IZNOSI 0,2 ML) POMIJEŠANO S 2 ML FIZIOLOŠKE OTOPINE. U SLUČAJU POGORŠANJA, DOBRO JE U TU OTOPINU DODATI PULMICORT RESPULU 0,5 MG/2ML, KOJA SE TAKOĐER DOBIJE NA CRVENI RECEPT. TA KOMBINACIJA, VENTOLIN + PULMICORT, SMIJE SE PONAVALJATI SVAKIH 12 H KROZ 1-3 DANA, PREMA POTREBI I STANJU DISANJA.

3) Možemo li, molim Vas, možda doći k Vama na pregled i alergološku obradu? I TO JE MOGUĆE, NO TEK NAKON 6.KOLOVOZA. MOŽETE PISATI NA E-MAIL: bibice@live.com

belmanah

24.07.2013. 10:10

Poštovanje!
Javljam se sa problemom sličnim, a opet drugačijim u odnosu na druge majke i djecu na ovoj temi.

Moja beba danas ima malo preko 13 mjeseci. Dječak. Sa 11 mjeseci (tačno na taj dan) je dobio prvi napad opstruktivnog bronihitisa koji ja, kao majka, nisam odmah prepoznala, pa sam ga doktoru odvela tek nakon dan-dva težeg disanja. Odmah je dobio injekciju kortikosteroida i inhalacije od čega su simptomi bronhitisa sasvim nestali. Još 3 dana smo 2 puta dnevno dolazili na inhalacije nakon čega su doktori rekli da nema potrebe da se dalje inhalira.
10 dana nakon prvog napada dobio je i drugi napad, jednako težak kao prvi, samo što smo ga ovaj put odmah odveli ljekaru. Obzirom da je bio vikend, primio nas je dežurni ljekar, dao mu (manju dozu? tako nam je rečeno) injekcije kortikosteroida, inhalirao ga i propisao kućno inhaliranje ventolinom 4 puta dnevno po 1 potisak i flixotide 2 puta dnevno po 1 potisak babyhaler-om, ali da se u ponedjeljak javimo u savjetovalište za plućne bolesti.
Do ponedjeljka je on bio dobro, tako da mu je ljekarka propisala prestanak terapije ventolinom, ali nastavak terapije flixotidom do daljnjeg, ali sada 2 puta dnevno po 2 potiska.
Dakle, već preko 1.5 mjesec ga inhaliramo flixotidom, ali se nekada desi da preskočimo inhalaciju. Ne da smo sasvim neodgovorni roditelji, ali beba nam nekada zaspi prerano i neočekivano, a svaki pokušaj inhaliranja tokom sna ili razbuđivanja završava grčevitim plačem koji na kraju može proizvesti i kašalj. Nakon toga teško možemo uspavati bebu.
Gotovo svaki put kada zaboravimo inhalaciju, on počinje malo teže da diše ("čujemo" sluz pri disanju) a ponekad i kašlje. Ukoliko ga redovno inhaliramo, nema nikakvih simptoma bronhitisa. On je inače jedno živanhno i veselo dijete.

Ono što me zanima su neke stvari koje nisu toliko vezane za struku koliko za Vaše iskustvo. Naime, zanima me da li ovakvo stanje već može da se smatra astmom? Drugo što me zanima, po Vašem iskustvu, koliko ovakvih beba se na kraju doista izliječi i od čega izlječenje zapravo ovisi? Koliko dugo se preporučuje inhaliranje kod beba? Pola godine? Godinu? Više?

Postoje li neke metode kako bismo pomogli našem djetetu osim inhalacijama? On nikada nije primao antibiotike jer u svom životu nije imao niti povišenu temperaturu niti upalu grla. Nije pio ni sirupe za iskašljavanje. Mi pretpostavljamo da je prvi napad bronhitisa dobio od produžene viroze koja je "uhvatila" i mene i supruga ali u daleko blažem obliku. Na moru je bio 5 puta u životu po 7-8 dana. Više ne možemo ići što zbog finansijskih mogućnosti što zbog posla. Grad u kome živimo je nepogodan za astmatičare (Sarajevo). Stan u kome živimo je uvijek provjetravan (obzirom da i mi volimo svjež zrak), vlage nema.

Mi bismo došli i do Vas u Zagreb ukoliko mislite da biste na bilo koji način mogli pomoći našem djetetu...

Srdačan pozdrav,
Belma

Darko Richter, dr. med.

24.07.2013. 21:50

Ili ima alergijsku astmu, ili ima virusno inducirane bronhoopstrukcije. Prva je vezana za alergije, a druga za neke rizične faktore u trudn.ći, oko poroda i u prva 3 mjeseca: pušenje (akt. ili pasivno, sasvim je svejdeno), nedonošenost, niska porođajna težina, primanje kisika u prvim danim aživota, teška plućna infkecija u prvih nekoliko mjeseci, i sl.
Odgvori na vaša pitanja zavise od odgovora na pitanje o čemu se radi, astmi, ili virusnim bronhoopstrukcijama. Ja bih, onako, od oka i iz daljine tipovao na alergijsku astmu.
Zato mu je dobro na Flixotideu, zato u plaču kašlje, itd., ali vas odmah želim upozoriti da preskakanje jednog udaha niti u kojem slučaju ne može rezultirati smetanjama iste noći. To nema veze. Ja bih mu pojačao Flixotide na 2×2 potiska, i bio bih miran. Ili, kada mu u danu prvi puta dajete Flixotide, možete mu odmah dati 2 potiska, jedan za drugim, i time ste namirili dnevnu dozu (minimalnu). Ja bih ipak nastojao dati još jedan potisak uvečer, jer, meni izgleda da njemu Flixotide godi. Tako bi on dobio ne 2 i ne 4 potiska, već prosječno 3 ili 2, zavisno da li biste i kako često večernju dozu preskakivali.

Naime, zanima me da li ovakvo stanje već može da se smatra astmom? - Ili jest, ili nije. Zavisi od alergološke obrade, ali i kliničkih pokazatelja atopije.
Drugo što me zanima, po Vašem iskustvu, koliko ovakvih beba se na kraju doista izliječi i od čega izlječenje zapravo ovisi? - To ovisi o tome koja je dijagnoza, i to sam razjasnio u početku. Ako želite, možete doći i u Zagreb kada vam bude zgodno. Radim u KBC Zagreb, Rebro, Kišpatićeva 12. Mail: bibice@live.com.
Koliko dugo se preporučuje inhaliranje kod beba? Pola godine? Godinu? Više? - Onoliko koliko treba, a ne manje od godinu dana, kontinuirano, ako je efekt prisutan i očit.
Postoje li neke metode kako bismo pomogli našem djetetu osim inhalacijama? - Naravno da postoje. Ali, sve su bitno štetnije od onoga što već radite (Flixotide, Ventolin, Babyhaler). Zašto mislite da vam doktori namjerno daju lošiju terapiju?

belmanah

25.07.2013. 11:55

Hvala Vam lijepa na svim ovim (brzim) odgovorima.

Ja sam generalno zadovoljna odzivom naših ljekara po ovom pitanju, ali, obzirom na tešku situaciju, želim čuti i neko mišljenje koje je van njihove "medicinske škole".

Niti sam ikada pušila niti je pušio iko u mojoj okolini (rijetko u BiH, ali ipak postoji). No, krajem trudnoće (u 8-om mjesecu) me je ugrizao krpelj te mi prenio boreliozu tako da sam do kraja trudnoće (4 tjedna ukupno) bila na većim količinama amoxicillina. Još tada, u silnom stresu zbog mogućnosti prenošenja borelija na bebu, sam pročitala da bi korištenje antibiotika krajem trudnoće moglo imati uticaj na alergije i astmu kod bebe.

Beba je rođena u terminu (1 dan ranije), težine preko 4kg. Motorički vrlo napredna beba od prvog dana.

Zaboravih reći da su doktori bebu poslali na krvne nalaze, i sve je bilo u granicama normale osim granulocita (svih). Nemam trenutno kod sebe nalaze, ali ukazivalo je ili na parazite (što nema - provjerili smo) ili na blažu virozu (bakterijske upale nije bilo) ili na alergije (najviše moguće, ali doktori ne žele da mu urade alergotestove jer smatraju da je premali). Naime, ovdje alergotestove rade djeci starijoj od 2.5 godine.

Atopija, odnosno genetika: ja nemam apsolutno nikakvu alergiju, a suprug je (blagi) alergičar na jabuke, trešnje, polen, ali svaka njegova alergija završava blagim šmrcanjem, ponekad pređe na grlo, nikada na bronhije ili pluća.

Javićemo vam se na mail prije dolaska u Zagreb da dogovorimo detalje.

Lijep pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

25.07.2013. 15:15

Dobro, sada je skoro sasvim jasno da ima alergijsku astmu,da mu za potpunu kontrolu treba malo više Flixotide 50, npr. 3 ili 4 potiska dnevno.
Ne znam na koga ili što se pozivaju oni koji čekaju da dijete bude 3 g., pa da naprave alergološku obradu. Pa baš tada je šansa da, unatoč očitoj atopiji, nalaz bude negativan, jer, nutrivivni prelaze u aeroalergene. Isto se vidi i u Hrvatskoj, i to, u pravilu od "stručnjaka" koji s alergologijom nemaju nikakve veze. To bi bilo isto kao da nefrolozi kažu da neće gledati urinokulture u djece ispod 3 godine, koja su još u pelenama, jer su urinokulture često lažno pozitivne.

mari11

15.12.2013. 17:50

Molim Vas dokotore Vase misljenje.Djecak 6,5 godina od 1 godine imao bronhitis jednom do dva puta godisnje a ove godine vec 7 puta , skripanje u prsima i povremeno otezano disanje.Nas pedijatar je postavio dijagnozu opstr.bronhitis sa povremenom astmom.Pedijatar je protiv pumpica i inhaliranja tako da uglavnom pri napadu dobijemo sirup Ontril dva do tri dana i to bude do sljedeceg puta dobro. Po vasem misljenju da li grijesimo sa terapijom.Inace sam na svoju ruku uradila sve testove alergije u krvi 270, test na ruci grninje 4 mm, polen 3mm. ostalo negativno. RTG pluca pokazala bronhitis, bris nosa pozitivan na alergije.Hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

16.12.2013. 10:55

Dosta uvjerljiva slika astme, i to alergijske. Stoga treba dati inhalacijske kortikosteroide i stati na kraj ponvaljanjima napada opstrukcije. U napadu (opstrukciji ili opstruktivnom bronhitisu), dati Ventolin, pumpicu, 2 potiska na Babyhaler ili Volumatic. Na ista pomagagala mora se davati i inhalacijski kortikosteroid iz pumpice, ali ima i drugih naprava, npr. diskusa, turbuhalera, autohalera itd.

mari11

16.12.2013. 22:20

Hvala na brzom odgovoru, morati cemo ipak do drugog ljekara.

Darko Richter, dr. med.

17.12.2013. 00:05

U slobodi je spas.