Benigna hiperplazija prostate (BHP)


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 22

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problemi s mokrenjem


Autor Poruka

tomo1

26.12.2007. 12:15

Štovani,

Imam probleme s mokrenjem i nakon prvog pregleda propisan mi je Omnic za mokrenje bez da mi je napravljen test za veličinu prostate - jer mi u nalazima ne piše koliko je velika bila tada.
Iako ga pijem svaki dan i to već unazad 5 mjeseci nakon zadnje kontrole kod urologa primjećena mi je znatno povećana prostata (V=55 cc) i uz Omnic dodan mi je neki novi lijek Avodart sa objašnjenjem da neću trebati na operaciju. Da li je to konačno rješenje i kako mogu biti siguran da li je i ovaj put nešto promaklo, te što bi još trebao napraviti da budem siguran u liječenje i mišljenje doktora?

Unaprijed zahvaljujem

Mr. sc. Goran Štimac, dr. med.

17.01.2008. 20:20

Uobičajeno je da se prilikom prvog posjeta u urološkoj ambulanti uzme anamneza, odnosno procijene subjektivne smetnje bolesnika vezane uz otežano mokrenje (noćno mokrenje, imperativno mokrenje, kapkanje, „bježanje“ mokraće, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, itd.) Digitorektalnim pregledom procjenjuje se konzistencija i veličina prostate. Objektivni pokazatelji prostatičnih smetnji su: ultrazvučno određivanje ostatnog (rezidualnog) urina u mjehuru nakon izmokravanja što se može učiniti odmah nakon mokrenja u urološkoj ambulanti, te pretraga koja se zove mikciometrija. Mikciometrijom se određuje trajanje mokrenja, makimalni protok urina, izmokreni volumen. I naravno, svim muškarcima iznad 50 godina preporuča se jednom godišnje učiniti PSA (prostata specifični antigen) radi rane detekcije karcinoma prostate. Bolesnici obično vežu veličinu prostate za obim smetnji, što je neispravno. Veličina prostate u pravilu se procjenjuje redovito digitorektalnim pregledom (opisuju se prostate veličine kestena, marelice, mandarine, itd.). Vaša prostata nije znatno uvećana, i kolega je vjerojatno procijenio da u vašem slučaju monoterapija (terapija jednim lijekom, bio to Ominc ili Tonocardin ili Proscar ili Avodart) nije polučila dovoljan terapijski učinak, te se odlučio u terapiju uvesti i Avodart (dvojna terapija). Obzirom da je vaša prostata umjereno uvećana, to je pravilna odluka jednostavo iz razloga što Avodart djeluje tako da smanjuje volumen prostate. U bolesnika koji imaju jako izražene prostatične smetnje i znatno uvećanu prostatu (iznad 50 grama, veličine marelice) postalo je uobičajeno da se odmah otpočinje s dvojnom terapijom. Nakon par mjeseci, kada nastupi smanjenje tegoba obično se iz terapije izostavlja Ominc, te se nastavlja uzimati samo Avodart. Ako se redovito kontrolirate, pazite na higijensko-dijetni režim i navike, ova će terapija biti učinkovita i neće biti potrebe za operativnim tretmanom. Uobičajeno je da se terapijski učinak lijeka objektivizira kontrolnim pregledima ostatnog urina i mikciometrijom (obično u razdobljima od 3, 6,12 mjeseci ovisno o izraženosti tegoba), te naravno vašom intrepretacijom smanjenja smetnji mokrenja.

joško

24.11.2009. 15:20

Poštovani dr.Štimac u Vašem ste odgovoru spomenuli "higijensko-dijetni režim" koji trebaju poštivati oboljeli od prostate. Nije mi jasno što se podrazumijeva pod higijenskim režimom koji treba slijediti?