Benigna hiperplazija prostate (BHP)


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 22

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi s prostatom


Autor Poruka

Sandre

25.09.2008. 21:20

Zdravo svima vama u cybermed, strana vam je super, samo tako nastavite, najbolji ste. Nesto o mom problemu ako moze sad. Rođen sam 1939 god. Od 2006 god. imam probleme sa prostatom- bolove u skrotumu (ispod pupka), U zadnje vreme osječam bolove šire u epigastrumu (na levu i desnu stranu pupka), isto osečam peckanja-bodeži i vrucine po karlici, nogama kao i na leđima, osobito na ramenima sa unutrašnje strane osječam ove simptome i svrab. Sta se odnosi do mokrenja, najizrazitije je ujutru u periodu od 5-7 časova, noču nemam neku čestu potrebu za mokrenje, pre bi reko da je to izrazitije preko, odnosno u toku dana. Oko terapije: od 2006 godine posle prve markeralne (PSA) analize, koja je bila 0,2 eho snimak i KT snimak, nema promene na unutrasnje organe. Zadnja analiza krvi kao i PSA, ne pokazuju nikakve promene, PSA je 0,26. U krvnoj slici otstupanja su kod parametra RDW 22,9 % flat X (referentne vrednosti su 11,5-14.5 %), ostali parametri u krvnoj slici su u dozvolenim granicama a isklučak je prostata gde je prisatno proširenje sa dimenzijama 52 mm–resturina 37x27 (ovo je rezultat sa EHO snimke). Terapija: uveče pre spavanja 1 tableta kornam. U zadnje vreme uzimam spimen tablete 2x1 (jutrom i uvece). Htio bi pročitati Vaše mišlenje i savet, terapija i dali je potrebno možda da se podvrgnem operativnom zahvatu i kakve su dalje prognoze. Unaprijed hvala vam puno za vase vreme i vas savet. Sa duznom postovanjem Mihailo.

Mr. sc. Goran Štimac, dr. med.

28.09.2008. 21:15

Očito imate umjerene opstruktivne smetnje mokrenja uzrokovane benignom hiperplazijom prostate. Di bi se propisala djelotvorna farmakoterapija potrebno je objektivizirati obim vaših smetnji. Uz uobičajene preglede DRP, nalaze PSA i UZV rest urina potrebno je još učiniti i mikciometriju (odrediti jačinu, trajanje i oblik krivulje mikcije) koja se obavlja ambulantno. Kao primarni modalitet liječenja kod vas uz određene promjene u prehrambenim navikama dolazi u obir farmakoterapija (alfa blokatori ili inhibitori 5AR).