Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Debljanje


Autor Poruka

Budva10

17.03.2010. 22:45

Postovani,
Vec godinu i pol dana imam problem sa stitastom zlijezdom. Dijagnoza je Hashimoto. Pijem letrox. Porodila sam se prije 8 mjeseci i do tada sam uspijevala lijekovima tj terapijom letrox 75 odrzavati tsh. Medjutim problem se javio kada sam se porodila, poslije poroda mjesec dana kada sam uradila nalaze tsh mi je bio 0,01, promjenjena mi je terapila na letrox 50. Nalaze sam opet radila za 2 mjeseca i tada mi je tsh bio 59,00 tada mi je data terapija letrox 100. Za tih 2 mjeseca izmedju kontrola tsh ja sam uspjela da se udebljam 10 kg koje ne mogu nikakao da skinem, korigovala sam ishranu maximalno, fizicki sam jako aktivna ali nista, kilogrami ne nestaju nego povremeno imam osjecaj kao da i dalje rastu. u decembru sam opet radila nalaze i tsh mi je pao na 10,5, i tada mi je data terapija letrox 125. molim vas za vas savjet. Da li ce ti kilogrami poceti da se tope kada tsh dodje na odredjenu ref vrijednost ili ce zauvijek ostati tako? Poslije porodjeja imala sam 69 kg sada imam 76 kg, visoka sam 177, i imam 30 godina. Unaprijed Vam se zahvaljujem i cekam Vas odgovor.

Ante Škaro, dr. med.

06.05.2010. 14:55

Lijep pozdrav,

Treba nekad vremena da se ustabili potreba za hormonima štitnjače, posebno poslije poroda vi se nalazite u nestabilnom vremenu kada se mijenja nivo energije. Kada je štitnjača bila zdrava onda se za vas adekvatna razina hormona održavala. Ne morate biti zabrinuti, za sada do normalizacije TSH na oko cca 1,0 vadite svaka dva mjeseca te povećanjem doze hormona doći ćete na zavidnu energetsku razinu kada će se ubrzati stanični metabolizam i time pokrenuti trošenja zaliha. Možete se slobodno javiti s novim rezultatima na e-mail: ante.skaro@stitnjaca.com

Dr Ante Škaro