Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Parastitna zlijezda


Autor Poruka

saca83

08.01.2014. 11:30

Postovani,
Imam problem sa hormonom parastitne zlijezde. Naime, u oktobru mi je dijagnostikovan primarni hiperparatireizam tj. povecano lucenje parat hormona koji je iznosio 150 (granica 15-65). nakon provedenih 20 dana u bolnici i svih mogucih kontrola ustanovljena mi je nefrokalcinoza u oba bubrega, hiperkalcemija u krvi (2.85), osteopenija u kukovima. Sve to upucuje na problem parastitne zlijezde. Na scintigrafiji mi je pokazalo uvecanje donje desne parastitne zlijezde i 27.11.2013. god. sam operisana i odstranjena mi je priraslina na toj istoj parastitnoj zlijezdi. Nalaz PH je uredan i upucuje na adenom ili nodularnu hiperplaziju paras. zlijezde.
Sve je to u redu proslo. Sada poslije mjesec i pol dana ponovim nalaze. Ca u krvi ispod donje granice (citala sam da je to sindrom "gladnih kostiju"blunk a parat hormon je 88. Sada me brine da li taj hormon mora odmah nakon operacije biti u granicama ili ce on postepeno opadati. Ja se osjecam odlicno i nikakvih komplikacija nisam imala nakon operacije. Prije sam imala uzasne glavobolje a sada nikada, a sve to pripisujem povecanom Ca u krvi kao i lupanje srca. mnogo sam o svemu ovome citala i raspitivala se uglavnom dosta toga mi je jasno samo nije ovaj hormon, da li ce spasti nakon nekog vremena?
Hvala.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 09:25

Poštovana Saca83,

Rado bih Vam dao jednostovan odgovor no na temelju svego što se dogodilo to neće biti jednoznačno. Jedostavniji dio je sa kalcijem na koji ste i samo dali odgovor. Što se tiće parathormona, stvar je malo kompliciranija. Poluživot parathormona je jako kratak. Drugim rječima, vrijeme koje je potrebno da se razgradi polovica parathormona (PTH) je jako kratko, u minutama. To znači da nakon što Vam je odstranjena promijenjena pratireoidna žlijezda vrijednost PTH u krvi bi trebala pasti značajno. Zbog toga se radi kontrola PTH u krvi za vrijeme operacije nakon što se odstrani promijenjena žlijezda kako bi se potvrdilo da je stvar riješena. Postoji mogućnost da je bila promijenjena još jedna ili više žlijezda a da nisu te promijene bile dovoljne da bi se vidjelo na scintigrafiji, Nadam se da to nije bila stvar jer bi onda trebali ponovo na operativni zahvat. Potrebno je napraviti kontrolu PTH te ukoliko je on i dalje povišen nastaviti obradu da se vidi da li još koja žlijezda promijenjena.