Bolesti štitne žlijezde


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 475

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Štitnjača i kontracepcija


Autor Poruka

angel_of_love

01.02.2012. 23:15

Poštovani,

prije 4 mjeseca radila sam pretrage hormona štitnjače (mama i ujak imaju hipotireozu, a i sama sam osjećala neke od simptoma te bolesti).
Nalazi su pokazali povišen TSH, a T4 u granicama normale.
Doktorica me poslala na UZV štitnjače i rekla da ćemo za par mjeseci ponovno vaditi hormone i ako ne budu uredni, da ćemo krenuti s terapijom.
UZV štitnjače je bio uredan, a uskoro bih trebala ponovno vaditi hormone.

Ono što me zabrinjava jest mogu li kontracepcijske pilule utjecati na nalaz hormona?
Konkretno pijem Triquilar već 3 godine. Na jednom drugom forumu sam pročitala da kontracepcijske pilule mogu utjecati na razinu hormona i zato treba vaditi fT3 i fT4.
Zanima me Vaše stručno mišljenje.

Također sam pročitala da se kod hipotireoze terapija uzima doživotno.
Da li je to u svakom slučaju ili se može dogoditi da je dovoljan određeni period uzimanja terapije, nakon čega se funkcija štitnjače vrati u normalu i barem u nekom periodu nije nužno uzimati tablete?

Imam 26 godina.


Unaprijed hvala

Tomislav Novosel, dr. med.

10.04.2012. 17:50

Poštovana Angel_of_love,

Na početku da Vam dam odgovor na Vaše pitanje vezano uz kontracepciju. Kontracepcijske tablete ne bi smjele promijeniti testove štitnjače u žena generativne dobi. Poslije menopauze uzimanje estrogena utječe na dozu hormona štitnjače koja se mora dati pacijenticama tako da više estrogena traži više hormona štitnjače. Kako ste Vi mlada kod Vas kontracepcija ne bi trebala utjecati na hormone štitnjače.
Na Vaše pitanje vezano uz doživotno uzimanje hormona štitnjače kod hipotireoze teško je dati jednostavan odgovor. Dosta je teško predvidjeti kako će štitnjača reagirati na terapiju hormnonima štitnjače, a također je potrebno uzeti u obzir što je sve utjecalo da se hipotireoza razvila. Zbog toga se nakon davanja terapije preporučuju redovne kontrole na kojima se vidi kakav je daljni plan liječenja i da li je medikamentozno liječenje potrebno. Vama u prilog svega toga ne ide to šte ste opterečeni obiteljskim naslijeđem, no opet je teško reći da ako budete počeli uzimati terapiju da ćete ju apsolutno uzimati cijeli život.

mirei

10.06.2013. 15:00

Poštovani,

imam 24 godine, i prije tjedan dana mi je dijagnosticirana hipotireoza, te sam već počela sa terapijom (Euthyrox 75).

Naime, to je otkriveno nakon što mi je ginekologica ustanovila policistične jajnike, te odredila uzimanje kontracepcijskih pilula (Trinovum - koji sam već uzimala prije 2 godine, te morala prestati uslijed pojave Erytheme Nodosum koju je najvjerojatnije uzrokovala jaka doza antibiotika) i poslala me na krvne pretrage hormona, te su nalazi pokazali povišeni TSH, no T3 i T4 i dalje u granicama normalne, iako su bili blizu donje granice.

Vidjevši nalaze, preporučila mi je da porazgovaram sa svojom doktoricom opće prakse, koja me tada uputila endokrinologu. Zakazala sam termin kod endokrinologa na Rebru, te kao preporučenu terapiju dobila Euthyrox 75. Endokrinologica je pitala uzimam li kakve druge lijekove, na što sam rekla da ne uzimam ništa osim Centravit vitamina kao dodatka prehrani, te kontracepcijskih pilula Trinovum.

Moje pitanje je - iako ona nije imala nikakvu posebnu napomenu za tu kombinaciju lijekova, no ja sam pomalo paranoična - mogu li ta dva lijeka međusobno djelovati i možda oslabiti jedan drugog? Pročitala sam i usporedila obje upute o lijeku - kod Trinovuma nisu navedeni sastojci Euthyroxa kao nešto što bi onemogućilo njegovo djelovanje, a kod Euthyroxa se navodi kontracepcija, no samo oni lijekovi koji sadrže estrogen, a Trinovum njega nema u svom sastavu (sadrži noretisteron i etinilestradiol).

Trinovum pijem već treći mjesec i nisam imala apsolutno nikakvih nuspojava, a Euthyrox sam počela uzimati prije 3 dana. Uz isprike za ovoliki post, možete li mi reći postoji li kakva opasnost od međudjelovanja ovih dvaju lijekova, Euthyroxa i kontracepcije općenito ili pak Trinovuma, odnosno kontracepcije i drugih lijekova?

Hvala vam unaprijed, veliki pozdrav!

mirei

t3na

07.08.2013. 00:25

Poštovani,

Pijem već 2-3godine yaz kontracepciju i redovito vadim krv i sve je u redu happy ugl. nedavno sam saznala da imam problema sa štitnjačom te iduća 2mj. pijem svako jutro po pola tablete Euthyrox 75. pa me zanima dali mogu mogu i dalje nastaviti pit kontracepciju yaz ili to možda nešto mijenja i dali mi se može štogod poremetiti? Jer evo pijem Euthyrox 75 tek 6 dana i primjetila sam krvarenje a menstruacija još ne treba doći...pa dali ima razloga da se brinem? sad molim sto prije odgovor happy hvala puno!

ilsa

29.11.2013. 10:40

Poštovani,
dijagnosticirana mi je hipotireoza prije 5 godina.
imam dvoje djece i odlučila sam se za kontacepciju.svi nalazi krvni,hepatogram i hormoni štitnjače su trenutno uredni.odlučila sam se za kontracepcijske pilule Qlaire pa me zanima da li imate iskustva kako one utječu na rad štitnjače.

Tomislav Novosel, dr. med.

04.06.2014. 09:25

Poštovana Ilsa,

U Vašem slućaju s obzirom da su Vam hormoni štitnjače uredni ne bi trebali imate poteškoća. Kako smo svi različiti i različito reagiramo na lijekove preporučio bih Vam samo redovne kontrole hormona štitnjače te će vrijeme pokazati da li će biti potrebno reagirati, što se ne očekuje.