Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


6u1


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Andreja

27.06.2006. 12:37

Postovani doktore,

moja curica sada ima 17 mjeseci. Do sada je uredno cijepljenja, BCG u rodilistu, 3x sa 5u1 i Priorixom sa 15 mjeseci. Sva je cjepiva dobro podnijela, nije bilo reakcija. Zanima me slijedece:

1. Da li savjetujete cjepiti protiv Hepatitisa B? Da li moze to cjepivo dobiti u obliku 6u1, s obzirom da tijekom 2. godine treba primiti 4 dozu 5u1? Ukoliko da, kako ide daljnje docjepljivanje protiv Hepatitisa B?

2. Nema nikakvog oziljka na ramenu od cjepljenja BCG-om. Da li je potrebno docjepiti? Kada?

3. Da li savjetujete cjepljenje protiv vodenih kozica? U kojoj dobi?

4. S obzirom na gore navedena pitanja, koji raspored cjepljena savjetujete, odnosno kojim redom, s kojim razmakom i kada?

Zahvaljujem na odgovorima.

Dr. Darko Richter

27.06.2006. 14:04

1. Ako roditelj pita, svakako sam pobornik da se dijete što prije cijepi protiv hepatitisa B. Dakle, možete joj dati "6 u 1", a nakon 1 mj. Engerix-P, te nakon oko 6 mj. još jedan Engerix-P. To bi bilo sve, i kasnije se ne treba cijepiti protiv hepatitisa B.
2. Ako nema ožiljka, ne smatra se da je dobro cijepljena. A da li je imala ikakvu reakciju na mjestu cijepljenja u razgodblu od 3-6 tjedana po vakcinaciji? Ako jest, vjerojatno je cijepljenje uspjelo. Ako ne, učiniti PPD probu, i, ako je negativna - cijepiti, a, ako je pozitivna: nosi tuberkuloznu klicu, javiti se dječjem pulmologu.
3. Čim roditelj pita, moj je savjet pozitivan, a napominjem da je u SAD to cijepljenje snažno preporučeno, tj. prevedeno na naše okolnosti - obvezatno. Cijepi se čim dijete navrši 12 mj., i to jednom dozom sve do dobi od 12 g., a potom trebaju 2 doze u razmaku od 6 tjedana.
4. Jedno nema veze s drugim niti trećim. Ako ste odlučili cijepiti dijete cijepite ga odmah. Dao bih najprije "6 u 1", i, o istoj viziti, Varilrix (za vodene kozice). Zatim bih za 6 tjedana dao Engerix-P, i na istoj viziti napravio PPD, te za 3 dana vidio kakav je, i cijepio BCG, ako je PPD negativna. Engerix bih dao nakon daljnjih 5 mjeseci.

Andreja

27.06.2006. 23:17

Postovani doktore,

zahvaljujem na odgovorima. Sve mi je jasno, jedino sam sada malo prestrasena vasim odgovorom za BCG. Nije imala nikakvu reakciju na cjepivo ni nakon par tjedana, jedino ako nisam primjetila, sto je malo vjerojatno. Koliko je opasno ukoliko nosi tuberkuloznu klicu, odnosno sta to znaci, koji su rizici, ukoliko mi to mozete malo pojasniti?

Naime, ja sam na gotovo svim kontrolnim pregledima pitala pedijatricu za to sto nema oziljka, no ona mi nije davala konkretan odgovor. U principu, rekla je da se sada vise ne rade testovi nego se u slucajevima da nema oziljka cijepi automatski, jos jednom. Na moje pitanje kada da cijepimo, rekla je da nije hitno.

Kada smo cijepili Priorixom, obavili smo to kod jednog privatnog pedijatra, jer je nasa pedijatrica inzistirala na MoPaRu, gdje nas je pregledala i cijepila jedna doktorica, upravo djecji pulmolog i alergolog. Na moje pitanje o BCG-u rekla je da ne zeli cjepiti istovremeno sa 2 ziva cjepiva, dakle BCG-om i Priorixom, te da na docjepljivanje dodjemo nakon 6 i vise tjedana. Takodjer, rekla je da se testovi vise ne rade, vec da se cijepi automatski.

Hvala najljepsa na vasim odgovorima.

Dr. Darko Richter

28.06.2006. 08:29

Niti ja ne bih cijepio s dva živa cjepiva istodobno, ako je jedno od njih BCG. Inače, uinio bih taj PPD prije davanja BCG-a. Ne zato što bi bitno škodilo dati BCG na pozitivni PPD, već zato, što je ovo idealna prigoda da se, dijete koje nije bilo valjano BCG-irano, pretražni na prisutnost tuberkuloznih klica. Što vas tu plaši? Ako ih ima, treba slikati pluća i uzeti sputum u potrazi za tim klicama i ev. znakovima oboljenja, te dobiti terapiju kao za tuberkulozu, a, ako ih nema, nikom ništa.

Andreja

28.06.2006. 13:16

Najljepše zahvaljujem na objašnjenju. Nastojati ću uskoro obaviti PPD pa ćemo vidjeti dalje.

Dr. Darko Richter

28.06.2006. 14:12

Poznavajući naše običaje u loše navike, pogotovo u sferi cijepljenja, preporučio bih vam da započnete neupitna cijepljenja, a PPD napravite usput.

Andreja

29.06.2006. 12:21

Hvala. Nastojati cu napraviti prema redosljedu koji ste vi predlozili. Nazlost, bojim se da to nece ici bez komplikacija, vjerojatno cu opet morati sve cijepiti i obavljati privatno, jer nasa pedijatrica je vrlo konzervativna po pitanju cijepljenja. Npr. jako se protivi cijepiti protiv vodenih kozica, vjerojatno nece htjeti niti protiv Hepatitisa B.

Kada sam odbila MoPaRu, ismijala me da vjerujem "glupim" novinarima koji se mijesaju u medicinu i izazivaju afere tamo gdje ih nema.

No, to sada nije bitno, mi smo jako uporni roditelji, nastojimo se sto bolje informirati, pa cemo i nadalje tako.

Hvala jos jednom.

lueticm

08.03.2007. 18:55

Poštovani dr. Richter,
Vidim da ste članici preporučili cijepljenje 6 u 1 cjepivom. Kako se i u nas vrlo odnedavna pojavilo 6 u 1 cjepivo Infanrix Hexa (GSK), želio bih vas pitati stoji li i za njega Vaša preporuka?
Uzimanje toga cjepiva čini se posebno zanimljivo od ove godine (2007.), kada je cijepljenje protiv Hepatitis B ušlo u kalendar od rođenja.
Moje bojazni odnose se na:
1) kratku prisutnost cjepiva na na našem (od 2007.) pa i EU (od 2000.) tržištu i s time vezani potencijalni rizici nedovoljnog poznavanja djelovanja
2) problem s istovrsnim cjepivom drugog proizvođača - Hexavac, koji je povučen s tržišta!
3) nedovoljno poznavanje cjepiva od strane našijh pedijatara.

Bio bih zahvalan na Vašim komentarima.

Darko Richter, dr. med.

08.03.2007. 22:25

Moje osobno iskustvo sa šesterovalentnim cjepivom svodi se na nekoliko doza koje sam aplicirao djeci stranaca, na njihov zahtjev. Uglavnom se radilo o Hexavac-u. Osobno nisam primijetio ništa loše. No, zaključci o cjepivima donose se na velikom broju djece.
Činjenica je da je Hexavac suspendiran (tj. suspendirana je dozvola za prodavanje na trđžištu) sve dok proizvođač, a to je tvrtka Sanofi Pasteur, ne razriješi pitanja koja joj je postavila EMEA (European Medicines Agency). Pitanje se prvenstveno odnosi na slabiju imunogenost protiv hepatitisa B u toj kombinaciji. S Hexavac-om su bile povezane i iznenadne neočekivane smrti nekolicine (mislim četvero) djece u Austirji i Njemačkoj koji su dobili 4. dozu (tzv. prva revakcinacija) u drugoj godini života,i naglo preminuli uu roku od 48 h od cijepljenja. No, dubljom analizom nije se moglo reći da je to baš zbog cijepljenja i zbog Hexavac-a.
Ovakvi problemi nisu bili vezani uz primjenu drugog šesterovalentnog cjepiva pod zaštićenim imenom Infanrix Hexa. No, ne bih vam znao reći koliko je ukupno doza dato jednog ili drugog cjepiva do sada u Europi i svijetu, jer bi to utjecalo na neki sud o frekvenciji nuspojava. Činjenica je, međutim, da imunogenost protiv hepatitisa B u potonjem cjepivu nije ničim dovedena u pitanje. Jedna od razlika između ta dva cjepiva je baš u količini HBs-antigena, kojeg je u Hexavac-u 5 mcg, a u Infanrix Hexa 10 mcg, pa je to možda odgovor na pitanje manje imunogenosti prvog cjepiva.
Mislim da je dobro da se cjepiva temeljito oprobaju u praksi prije no što se sami odlučimo za ovo ili ono. Sada je očito da je, za one koji se žele cijepiti šesterovalentnim cjepivima, na raspolaganju samo jedno cjepivo, jer je Hexavac trenutno suspendiran iz prodaje.
Što se tiče nedovoljnog poznavanja novih cjepiva, ono se ne odnosi samo na pedijatrre, već na sve liječnike koji provode program obveznog cijepljenja. Ovdje imam neko svoje osobno mišljenje, a to je da je svemu kriv višedesetljetni rigidni etatizam u tom dijelu zdravstvene zaštite, na čelu s tijelima koja su propisivala program obveznog cijepljenja, a nisu ga sami provodili već su se, prividno ili stvarno, to mi je ostalo nedokučivo, najviše kao brinuli za ostajanje kod cjepiva državne tvrtke koja u nas proizvodi cjepiva, a koja je, nakon zvjezdanih trenutaka (i na svjetskomplanu) pod akademikom Ikićem u 70-tim godinama 20. stoljeća, zapala u tešku krizu zadnjih 25 godina. No, ne želim niti reći da su pedijatri i ostali cjepitalji posve nevini, ali, činjenica je da, kada su neki među njima podgili glas u cilju nekih promjena u programu cijepljenja, a na tragu suvremenih kretanja, naišli su na dosta grubo odbijanje, te se sve skupa otezalo i oteže do današnjeg dana, pa smo npr. na tako očevidnu stvar, kao potrebu da se protiv hepatitisa B djeca počnu cijepiti u novorođenačkoj dobi, čekali skoro 10 godina.

lueticm

09.03.2007. 11:40

Najljepša Vam hvala na podrobnom odgovoru.