Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Odabir cjepiva


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nemo32

08.03.2007. 19:00

Doktore,
mlada sam mama jednomjesečnog djeteta. Sin mi je u rodilištu cijepljen cjepivom BCG i protiv hepatitisa B. S kalendarom cijepljenja sam upoznata, no zanima me Vaše mišljenje o izboru cjepiva "3 u 1", "5 u 1" i "6 u 1". Što koje od cjepiva sadrži i koje biste mi cjepivo preporučili? Hvala

Darko Richter, dr. med.

08.03.2007. 22:40

Najprije bih vam preporučio pratiti propisani program cijepljenja. On je uglavnom dobar, makar mi nij ejasno zašto se toliko uporno ostaje kod cjelostaničnog cjepiva protiv hripavca. Drugi problem je da će po tomprogramu, vaše dijete u tijeku prve godine dobiti ukupno 3 (hepatitis B) + 3 (Hib) + 3 (DTaP i DTP) + 1 (IPV) = 10 injekcija.
Ako biste ga cijepili dalje s "5 u 1", dobilo bi 3 injekcije manje,i ne bi primalo OPV na usta.
Ako biste ga cijepili dalje s "6 u 1", dobilo bi 6 injekcija manje i ne bi primalo OPV na usta.
Dakle, to bi moglo izgleati ovako: nakonovih cjepiv au rodilištu, sa 2-3 mj. ide 1.doza "6 u 1", zatim s 3-4 mj. dobije "5 u 1" i s 5-6 mj. drugu dozu "6 u 1". Pacijent ima pravo izabrati iizmeđu više mogućnosti zaštite, ja bih se odlučio na ovo, da imam sada dojenče u obitelji. Koliko znam, u Hrvatskoj je od prošle godin eregistrirano "6 u 1" cjepivo DTaP-IPV+Hib+Hepatitis B u skupini J07CA, ali ga ne pokriva obvezno zdravstven osiguranje, već ono pokriva samo ona cjepvia koja se daju prema slućbenom programu cijepljenja. Međutim, moram vas upoziriti da liječnici nisu dužni udovoljavati vašim kombinacijama, kojih sada ima sve više i više, i da možete naići na nešto kurći stav koji je identičan ili skoro identičan sa službenim programom cijepljenja, a to i nije čudno, jer zato taj program i postoji, da ga se većina ipak pridržava.