Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na PKM i DTP


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama_pita

22.01.2015. 22:25

Postovani,
moj sin je krajem prosinca u dobi od 4mj razvio tesku alergijsku reakciju na obrok Aptamila koji sam mu ponudila jer mi se cinilo da nemam dovoljno mlijeka. Hospitalizirani smo i zadrzani na promatranju, srecom bez recidiva. Dg Urticaria generalisata cum angioedema & Anaphylaxio. Jos cekamo nalaze IgE ukupno i IgE specificno za kravlje mlijeko. Inace, prva tri tjedna po dolasku iz rodilista je uz dojenje dohranjivan istim adaptiranim mlijekom bez ikakvih reakcija. Sina dalje dojim, na bezmlijecnoj sam prehrani. Moje pitanje vezano je za cjepivo koje smo trebali primiti sa 4mj (odgodeno jer smo dijete i ja bili prehladeni) a potaknuto clankom na koji sam naisla, objavljenim u J ALLERGY CLIN IMMUNOL, doi:10.1016/j.jaci.2011.04.046, gdje se navodi opasnost od anafilaktickog soka kod djece s teskom alergijom na mlijeko po primanju cjepiva DTP. Ukoliko je potrebno poslala bih Vam i clanak ako Vam isto nije poznato. Sin je sa 2 mj cjepljen cjepivima Pentaxim i Engerix (B). Je li vjerojatno da se isto dogodi i mom djetetu obzirom na dozivljenu reakciju na mlijecnu formulu i trebamo li odgadati cijepljenje?

Najljepse zahvaljujem na Vasem odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

23.01.2015. 00:20

U nekim formulacijama DTaP cjepiva ima kazeina u tragovima, a u spomenutom radu ta je količina bila oko 5-10 ng po dozi (doza je 0,5 ml). To su vrlo vrlo sitne količine. Za usporedbu, u cjepivu protiv gripe (gdje nema kazeina, ali ima oavlbumina iz jajeta) količina ovalbumina je oko 350 ng. Alergični na jaje mogu dobiti neku alergijsku reakciju, iako obično ne anafilaktičku, u 3,5% slučajeva nakon cijepljenja protiv gripe. Dakle, u slučaju kazeina u DTaP, imamo sličnu alergensku potentnost (kazein i ovalbumin su slične alergenske potentnosti), ali, ipak znatno niže količine po dozi. Najvjerojatnije neće doći do reakcije, a ako dođe, najvjerojatnije neće biti anafilaktička. Međutim, reakcija se tu s apsolutnom sigurnosti isključiti ne može.

Darko Richter, dr. med.

23.01.2015. 00:20

Da još nadodam: sve ovo pod uvjetom da se nađe visoka koncentracije specifičnog IgE na kazein.