Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Kontraindikacije za cijepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

medicum

08.02.2014. 18:15

Poštovani,

zanima me jesu li navedena stanja kontraindikacija za cijepljenje (ili barem odgodu) :

- nedonešenost
- mala porođajna težina
- krvarenje u mozgu 3.-4. st.
- heterotopija sive tvari
- arahnoidalna cista
- hipoplazija corpus calosuma.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

09.02.2014. 03:40

Da i ne, ovisi o puno faktora o kojima vi jednostavno nemate pojma, i, umjesto da postavljate ovakva pitanja, za koja mislite da će vas prosvijetliti kako biste sami određivali i možda čak sami cijepili dijete, trebali biste znati ovu osnovnu stvar: vaše će diejte cijepiti, ili ne cijepiti, liječnik, i samo liječnik. I tu je točka. Ako biste vi mogli biti stručno odgovorni, onda biste mogli ovako pitati, ali niste. A liječnik može platiti kaznu, kazneno odgovarati, privremeno i čak trajno ostati bez licence, ako pogriješi, bilo cijepljenjem, bilo necijepljenjem. Zato je vaše pitanje jednostavno, na način na koji ste ga postavili, besmisleno, štetno, i uvredljivo.

medicum

09.02.2014. 15:05

Ne pitam vas iz razloga da bi me vaš odgovor prosvijetlio, već sam htjela čuti i drugo mišljenje. Za dijete je već odlučeno i od strane mene kao roditelja (medicinski sam djelatnik) i od strane liječnika da se dijete neće cijepiti jer je u trenutnoj situaciji cijepljenje može donijeti više štete nego koristi.


Zahvaljujem na odgovoru, iako znam jednako kao što sam znala i bez njega i ispričavam se ako vas je moje pitanje na bilo koji način uvrijedilo.

Peace!!

Darko Richter, dr. med.

09.02.2014. 18:30

Niti jedno od stanja koje ste naveli nije kontraindikacija za cijepljenje, a moglo bi čak biti pojačanom indikacijom. Ali, ako niste rekli sve, a to je vrlo vjerojatno, onda to drugo u kombinaciji s prvim može biti kontraindikacijom. Ali samo, ako to drugo postoji, i ako ja imam, po vama, pravo to čuti. A siguran sam da tu ima svega i svačega, od dijagnoza do raznih terapija koje dijete prima. Vi o tome, iako se javljate kao medicinski djelatnik, šutite, i tražite kompletni odogovor na parcijalnu informaciju. Dovoljno sam iskusan da mogu sa 101% vjerojatnosti pretpostaviti da ovo što ste napisali, nije sve.

ira21611

20.02.2015. 21:35

Poštovani
Curica 3,5 god, radna dijagnoza djeteta ( 18.8.2014.)
Stanje nakon neutropenije
Prolazna hipogamaglobulinemija

Supstitucijsku terapiju intravenuznim imunoglobulinom primila samo jednom, u rujnu 2012.

Dijete nije cjepljeno protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, a pošto vlada epidemija ospica jako nas je strah i ne znamo sta dalje. Da li su ove dijagnoze kontraindikacija za cjepljenje? U razgovoru sa epidemiologom rekao nam je da dijete primi cjepivo samo protiv ospica ( ako to potvdi imunolog, a na kontrolu idemo tek krajem trećeg mjeseca, te bih voljela čuti i vaše misljenje ), a ako se ne cijepi da mora primiti gamaglobuline u slučaju kontakta s osobom koja je zarazna ( obavezno unutar 6 dana od izloženosti) u svrhu postekspozicijske zaštite.

Imam nekoliko pitanja .
1. Da li dijete cijepiti samo protiv ospica s ovim dijagnozama?
1. Koliko traje inkubacija ospica?
2. Kada osoba postaje zarazna?
3. Da li dijete moze primiti gamaglobuline i nakon tih 6 dana od izloženosti?
4. Cjepivo Prevenar i Pneumo, kojim redosljedom i u kojim razmacima?

Unaprijed Hvala

Darko Richter, dr. med.

21.02.2015. 23:30

Ako je 2012. imala hipogamaglobulinemiju, glavno je pitanje da li je ima još uvijek. Ako ima, onda se treba dogovoriti kakva joj je imunosna funkcija inače, i vidjeti da li se smije cijepiti, jer sama hipogamaglobulinemija po sebi ne mora biti kontraindikacijom za cijepljenje. Taj dogovor možete postići jedino s dječjim alergologom i kliničkim imunologom.
Sada vaša pitanja:
1. Da li dijete cijepiti samo protiv ospica s ovim dijagnozama? Nema nikakvgo smisla da se cijepi samo protiv ospica, jer ako se smije cijepiti, onda se smije cijepiti kompletnim MoPaRu cjepivom
1. Koliko traje inkubacija ospica? 11-13 dana
2. Kada osoba postaje zarazna? 3-4 dana prije osipa, kada izgleda kao da ima gadnu gripu.
3. Da li dijete moze primiti gamaglobuline i nakon tih 6 dana od izloženosti? Uvijek ih može primiti, ako ima indikaciju.
4. Cjepivo Prevenar i Pneumo, kojim redosljedom i u kojim razmacima? Prevenar pa Pneumo 23 najranije 6 tjedana nakon Prevenara.

lagodicomo

26.02.2015. 12:45

Poštovani,
moj sin je u dobi od 17 mjeseci obolio od Kawasakijeve bolesti. Nakon provedene terapije, nije bilo trajnih posljedica te jednom godišnje obavlja kontrolni kardiološki pregled, EKG i UZV srca. Docjepljivanje je bilo odgođeno, ali je kasnije to nadoknađeno. Kasniji razvoj je uredan.
Međutim, prilikom pregleda prije upisa u osnovnu školu liječnica školske medicine povezala je serozni meningitis (koji je jedan od simptoma Kawasakijeve bolesti) s cjepivom MOPARU koje je dijete primilo u dobi od 14 mjeseci te dijete TADA nije docijepljeno.
Dijete sada pohađa 3. razred i dobili smo obavijest da ga dovedemo na cijepljenje, budući da Zavod za javno zdravstvo, zbog epidemije ospica traži od liječnika školske medicine provjeru i cijepljenje onih koji nisu cijepljeni. S obzirom da MOPARU ima više nuspojava seroznog meningitisa, htjeli bismo nabaviti PRIORIX ali upravo kod njega se kao nuspojava navodi Kawasakijeva bolest.
Ljubazno Vas molim za Vaše cijenjeno mišljenje: cijepiti li ili ne dijete, ako da - što predlažete s kojim od ova dva cjepiva ga cijepiti.
Unaprijed hvala na odgovoru.
S poštovanjem,
N.

Darko Richter, dr. med.

27.02.2015. 10:05

Dao sam vam termin za pregled preko maila, na koji ste me isto bili pitali.
Tekst nije sasvim jasan, pa to moramo razbistriti na pregledu. Je li dijete imalo, ili nije serozni meningitis? Serozni meningitis 3 mj. nakon cijepljenje MoPaRu, nije od tog cjepiva. Itd.