Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Antibiotici i cjepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jokka55

19.01.2014. 14:40

Poštovani,
U pon bi se beba (3 mj) sa mj dana zakašnjenja trebala cijepiti infarix hexom međutim ja bi treba početi piti antibiotik, kako je dijete isključivo dojeno predpostavljam da će i on dio antibiotika primiti preko mlijeka te me zanima da li je to kontaraindikacija za cijepljenje te ukoliko je zanima me koliko bi nakon cjepljenja ja smjela početi pit antibiotik kako ne bi kod bebe umanjila imunološku reakciju na cjepivo.

Darko Richter, dr. med.

19.01.2014. 19:20

Ne znam tko širi te gluposti da antibiotici i cijepljenje imaju neku međšusobnu kontraindikaciju. Stalno se ponavlja isto pitanje, a već decenijima je riješeno.
Kontraindikacija moćže biti samo bolest, zbog koje se pije antibiotik, ali ne i antibiotik sam po sebi.
Dakle, ako vi pijete neki antibiotik, a dijete ne, onda je ono zdravo.
Taman i da dijete pije neki antibiotik, ako je već o(pri)zdravilo, nije kontraindikacija za cijepljenje.

jokka55

19.01.2014. 20:40

Zahvaljujem na brzom odgovoru, sad mi je lakše happy
a tu famu šire neki doktori i medicinske sestre koji očito nisu upoznati sa pravilima cijepljenja te si uzimaju za pravo da ih sami određuju, naime meni je kad sam htjela cjepit starije dijete rečeno da je tek završila sa antibiotikom te da moramo još barem 10 dana sačekat do cjepljenja. Očito je da bi trebalo poraditi na edukaciji pedijatara i medicinskih sestara a s obzirom da sam toga svjesna tražim odgovore od kompetentnih.

Darko Richter, dr. med.

19.01.2014. 22:20

Nisam baš siguran u vaše zaključke. No, može biti istina da liječnici i sestre ne daju dovoljno otpora takvim stavovima, s kojima, ali, sami roditelji ulaze u ordinacije. A te se glasine šire među roditeljima i putem kojekakvih medija, od časopisa do interneta.
Nisam od jučer. Npr., dijete treba cijepiti, a roditelji, zabrinuti da li ja znam što radim, napominju mi da je crni mačak prešao preko ceste. Za svaku sigurnost. Mislim da na tako nešto, tj. neovlašteno i neznalačko uplitanje roditelja, kojim pokazuju prijezir ili nepovjerenje prema zdravstvenih djelatnicima, otpada puno ovog problema. A sve jer je sve jeoš uvijek besplatno. Kada se, jednog dana, bude iz svojeg džepa i na licu mjesta morala plaćati, barem djelomice, zdravstvena usluga, porasti će i povjerenje u zdravstvene djelatnike. Ili, ako ostane ovako, počet će će nam (vam) dolaziti liječnici iz Nevesinja, Surdulice ili Dimitrovgrada, pa me zanima, tko će onda voditi igru, kod cijepljenja djece, indiciranja CT-a, a da ne kažem kod operacije žuči, ili srca !?

jokka55

20.01.2014. 09:25

Ne bih ulazila u daljnje rasprave jer mi se čini da je to tema oko koje ćemo se ja kao roditelj te vi kao zdravstveni djelatnik jako teško složiti te vam stoga još jednom zahvaljujem na zadovoljavajućem odgovoru jer unatoč tome što dosta roditelja ima otpor prema cjepljenju ja nisam jedan od tih pa sam sretna da se djete može cijepiti unatoč mojoj antibiotskoj terapiji.
LP

Darko Richter, dr. med.

20.01.2014. 21:55

Volio bih da se možemo složiti oko onoga što je najbitinije, a to je okvir u kojem se događa interakcija pedijatra i pacijenta/njegovog roditelja. Jer to je najbitnije. Ako vi sebe stavljate na drugu stranu, to je zaista problematično, i to je upravo ono o čemu sam prethodno govorio. Neće liječnici, kojima se otvaraju mogućnosti rada u EU ostajati ovdje, da se konfrontiraju s pacijentima i da im nad glavom, za tzv. liječničku grešku, visi bezuvjetna zatvorska kazna. Toga niti u Europi niti u Americi nema. Pa valjda je pacijentu u interesu da riješi neki svoj problem, a liječniku u interesu da dobro obavi posao, i da budu u jako dobroj suradnji. No, tvrdog sam uvjerenja da je taj antaginzam u nas sistemne naravi, i da će se riješti tek kada (ako ikad) dođe do izravnih financijskih odnosa, bilo da je riječ o plaćanju usluge, pa kasnijem refundiranju od svojeg osiguravatelja, bilo da je riječ o konkretnoj valorizacija liječničkog rada od strane osiguravatelja, a ne nekakvim plaćanju sveukupnog zdravstvengo sustava.
Uvjeren sam da će nam ubrzo početi stizati liječnici iz srednjeg i istočnog Balkana, a možda i još dalje. Tek će s njima pacijenti moći voditi glavnu riječ, pa sve pozivam da se dobro zamisle što to sada rade, da ispadne baš kako ne treba u (skoroj) budućnosti.

jokka55

21.01.2014. 10:45

Upravo ste vi svojim apriori odbijanjem ikakve mogućnosti da postoje doktori koji daju pacijentima krive informacije stvorili dvije kategorije : doktora koji je bezuvjetno upravu i djeluje isključivo u dobroj namjeri i s druge strane roditelja koji je "zatrovan kojekakvim informacijama" te se zbog svoje neupućenosti i arogancije svim silama trudi onom prethodnom otežati posao. Ja sam se samo poslužila vašom neizrečenom podjelom. A što se plaćanja liječničkih usluga tiče, slažem se da će se istim stvari promijeniti, ali ne na strani roditelja kako tvrdite vi već na strani doktora koji će dobivši adekvatnu financijsku kompenzaciju za svoj rad i školovanje imati puno više volje kako za samo liječenje tako i za kvalitetnu interakciju sa pacijentom. U tom zaključku polazim od sebe koja sigurno svoj posao ne bi odrađivala jednako dobro da smatram da nisam dovoljno plaćena, te od doktora za čije sam usluge imala priliku plaćati, a koji su svoj posao odrađivali više nego zadovoljavajuće.

Darko Richter, dr. med.

21.01.2014. 18:35

Nisam ništa a priori odbio, već sam rekao da "nisam baš siguran... .".
Međutim, da li je netko rekao ovo ili ono, i što je točno mislio u podtekstu tih riječi, a što je drugi čuo ili sebi interpretirao, gotovo da nije bitno. Činjenica je da su liječnici počeli odlaziti u EU, i da će se to za neko vrijeme osjetiti u područjima iz kojih odlaze. U Hrvatsku sigurno neće dolaziti njemački doktori, osim na more, ili neke kongrese, sitna gostovanja i sl. Ali, raditi s hrvatskim osiguranicima u punom radnom vremenu, toga nećem onikada dočekati. Dakle, dolazit će neki drugi. I to je jasno kao dan.
Naglašavam još jedanput da mislim da je u podlozi ovih fenomena sistemska greška. Ne može sve u zdravstvu biti besplatno, ponuđeno svima u maksimalno zamislivom opsegu, s time da liječnici i drugi zdravstveni radnici to moraju izvršavati, i prihvatiti da za neku grešku idu bezuvjetno u zatvor do 10 godina. Jer, ako vi mislite da doktori svako jutro ne idu s time u glavi na posao, varate se. Pa kada se pojavi netko, čije dijete treba npr. cijepiti, a onda mama važno istakne da je čula ovo ili ono, ili vidjela crnog mačka na cesti, onda doktor uopće dalje ne kani polemizirati, već se složi, i tako ipak mirnije čeka mirovinu. U takvom sistemu efikasnost zdravstvenom sustava je ugrožena. Sumnjam da bi većina današnjih doktora svojoj djeci savjetovala da idu na medicinu.

jokka55

21.01.2014. 21:50

Slažem se s vama u tome da biti doktor u današnjem sustavu nije nešto što bi svako poželio iz više razloga ali mislim da je pogrešno svu krivicu svaljivati na pacijente i njihove "crne mačke" A što se doktora iz istočnih zemalja tiče, pa i naši su doktori koliko god educirani i kvalitetni bili ostatku EU još uvijek samo "doktori iz istočnih zemalja" tako da dolazak istih kod nas možda i nije najgore što se našem zdravstvenom sustavu može dogoditi, mislim da bi po pacijente puno lošiji bio recimo prelazak na američki sustav zdravstvenog osiguranja.
Što se mog konkretnog slučaja tiče "crnu mačku" je ovaj put ipak vidjela medicinska sestra blunk
Kad smo već na ovoj temi molim vas da mi odgovorite da li je veća šteta uzimanje infarixa hexa sa 2, 4 i 6 mjeseci ili bi veća šteta bila kada bi se sa 4 mj uzeo pasterov pentaxim?

Darko Richter, dr. med.

22.01.2014. 09:45

Ne može se govoriti o šteti.