Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


RotaTeq


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

gogyx

25.02.2008. 23:50

poz..
evo imam pitanje u vezi spomenutog cijepiva,gdje ga nabavit te dali se da nekako narucit i dali ga uopste primjenjivat...znam da je bilo nekih nuspojava al ....

Darko Richter, dr. med.

26.02.2008. 13:25

Radi se o jednom od 2 cjepiva (Rotateq i Rotarix, nisu sasvim identični) protiv ROTA virusa, koji skoro obavezno prokuže djecu najdalje do dobi od 2-3 godine, tj. skoro svatko prođe neki veći lli manji proljev, sa ili bez temperature, zbog tih virusa. Nemoguće je reći tko će dobiti kakav proljev, kod nekoga se može raditi o jednoj ili 2 kašaste stolice, koja se n iti ne prepozna kao pravi proljev.. Ovo cjepivo ima pravog smisla akao se daje univerzalno, tj. svima u određenoj dobi, no postoji i efekt individualne zuaštitnosti, te ga se može davati i elektivno, roditeljima koji to za svoju djecu zatraže, ako nema kontraindikacija. Dalje se po 1 doze, na usta (slično kao polio), počevši sa 6-12 tjedaan života, te se ponavlja još dvaput, u razmacima od 4-10 tjedana, s time da poslejdnja doza bude prije dobi od 332 tjedna. Fromalno je cjepivo ispitano u tom dobnom razmaku, i izvan toga proizvođač ne jamči sigurnost. Amerikanci ga svojoj dojenčadi daju pod "obavezno preporučeno". Naruči se putem ljekarne koj aga može dobavljati iz inozemstva. Osobno bih malo čekao s navalom na ovo cjepivo, jer, i ako bih ga htio nabaviti za svoje dijete, predradnje i organizacija nabave trebali bi zapravo započeti još krajem trudnoće.

shelen

14.01.2014. 13:45

Postovani,
Beba ima 16 tjedana sada. Da li je mozemo cjepiti Rotateq cjepivom sada? Drugo pitamje je da li postoji razlika u kvaliteti Rotarix i Rotateq cjepiva?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

14.01.2014. 15:20

Sa 16 tjedana se cijepljenje više ne započinje. Naime, nije poznato da li bi prva doza u toj dobi mogla biti opterećena npr. intususcepcijama, što je stalni izvor zabrinutosti uz rotavirusna cjepiva. Rotateq i Rotarix nisu identična cjepiva, ali su jednako kvalitetna.

shelen

14.01.2014. 16:00

Hvala na odgovoru.
Trebalo je da dobijemo Rotarix, ali se čekalo da stigne novo cjepivo jer je starom istekao rok uz objašnjenje pedijatra da je važno cjepiti do 6. mjeseca (4. i 6.). Sada smo obavješteni da možemo dobiti Rotateq i ona savjetuje da je bolje da dobije 3 doze, nego virus. Kalendari koje sam pronašla na internetu mi se ne uklapaju pa sam se Vama obratila za savjet.
Napomenula bih da živimo na Bliskom istoku i rota virus je čest tu.

Darko Richter, dr. med.

14.01.2014. 23:15

Rotarix se daje u 2 doze, a Rotateq u 3. Rekao sam vam da nisu identičan cjepiva, a to je jedna od razlika. No, jednako kvalitetno štite od rotavirusa.
Međutim, vi ste sada malo zakasnili za prvu dozu, i ja vam nešto drugo ne mogu reći, osim da se cijepljenje sada ne treba započinjati.