Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Cijepljenje protiv vodenih kozica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aragorn

08.04.2011. 02:11

Poštovani,
imam 43 godine i majka sam sina od 11 i pol mjeseci. Nisam preboljela vodene kozice (napravila sam i test na antitijela koji je negativan), stoga bih se što prije cijepila, jer kako dijete raste, sve više je u kontaktu s drugom djecom, pa me je strah da ih negdje ne pokupim. Međutim, još uvijek dojim, a kada sam se o cijepljenju informirala u Zavodu za javno zdravstvo, rekli su mi da se dođem cijepiti tek nakon što prestanem dojiti dijete. Nakon toga sam u nedoumici, htjela bih se što prije cijepiti, a s druge strane ne bih još prekidala dojenje. Što Vi mislite o tome? Da li bih se mogla cijepiti i nastaviti s dojenjem?
Također, htjela bih i dijete cijepiti protiv vodenih kozica. Pitala sam našu pedijatricu no ništa mi nije rekla ni za niti protiv, osim da će ona cijepiti dijete, ako ja to želim. Što mislite o cijepljenju djeteta protiv vodenih kozica? Znam da nije u obaveznom cijepljenju i da je to odluka roditelja, no htjela bih se prije toga dobro raspitati. Nisam navela da je dijete nisko neurorizično (Dystoni sindrom), dobro napreduje, tako da nemamo nekih problema, radimo vježbice, puže, diže se na noge, hoda uz namještaj, živahan je i brblja. Početak redovnog cijepljenja je bio odgođen (do sada se cijepio tri puta - program obaveznog cijepljenja) jer je u dobi od 3-4 mjeseca imao visoke transaminaze (prošli smo obradu na Rebru - svi nalazi su bili u redu) koje su se vremenom snizile. Posebnih reakcija na dosadašnja cijepljenja nije bilo, osim jednom lagano povišene temperature.

I još par pitanja vezana uz cijepljenje:
S obzirom da se usprkos cijepljenju vodene kozice mogu dobiti, ali u puno blažem obliku, zanima me da li cijepivo djeluje odmah kao zaštita od vodenih kozica ili tek nakon nekog vremena?
Da li cijepljena osoba može zaraziti vodenim kozicama nekoga iz okoline?

Lijepi pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

08.04.2011. 10:45

Ako nema drugih kontraindikacija, jer dojenje nije kontraindikacija za cijepljenje, preporucio bih vam da date cijepiti i sebe i dijete isti dan.
Mozete racunati na zastitnu imunost u roku od oko 1-2 tjedna.

aragorn

08.04.2011. 17:45

Zahvaljujem na brzom odgovoru.
Ako sam dobro razumjela, mišljenja ste da, ukoliko se oboje cijepimo, prestanak dojenja nije preduvjet za cijepljenje. Dakle, možemo se cijepiti te na obostrano zadovoljstvo i dalje nastaviti s dojenjem (čak i bez izdajanja i bacanja određene količine mlijeka).
Jedino ne znam na koje moguće kontraindikacije mislite.
I pitanje za kraj - da li se cjepivo protiv vodenih kozica može primijeniti s ostalim cjepivima ili se mora napraviti određena pauza. Naime, na sljedeće cijepljenje kod pedijatrice smo naručeni početkom svibnja, no rekla je da ćemo pričekati tri mjeseca sa redovnim cjepivom, ukoliko odlučim da ću ga cijepiti protiv vodenih kozica.

Darko Richter, dr. med.

09.04.2011. 00:40

Čemu te informacije na kapaljku? Mogli ste odmah reći da vam je drica odgodila za 3 mj. ne znam koja druga cijepljenja. Nije potrebno odgađati ništa, jer se može cijepiti sve isti dan, ili, ako ne isti dan, onda nakon 6 tjedana.
A ostalo sam vam tako jasno odgovorio, da se tu nema što dodati niti oduzeti.

ninolina

30.01.2014. 23:20

Poštovani,
Imam sina starog 2god i 3 mj.
Cijepljen je jednom dozom Varilrixa sa 23 mj starosti.
Da li preporučujete da primi i drugu dozu, ako da kada ?


Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

01.02.2014. 12:45

Preporučuje se i druga doza, pred polazak u školu, tj. sa 6 godina.

ninolina

01.02.2014. 14:45

Poštovani,
Hvala Vam na odgovoru. Cijenim Vaše mišljenje !
Nisam Vas u biti na vrijeme kontaktirala za preporuku koju bi poslušala ,budući smo u petak bili naručeni kod pedijatrice i odlučila ga je cijepiti drugom dozom.
Nadam se da je to u redu?

Darko Richter, dr. med.

01.02.2014. 21:50

Ovaj se forum po malo pretvara u kontroliranje svojih doktora pomoću mene.
To mi se ne dopada. Pitanje jest, imate li zdravstveni problem ili pitanje, ili ne, a ne da li vaš doktor dobro radi. To je neću odlučivati. Ako mu ne vjerujete, idite drugome.
Zato vam neću dati nikakav odgovor na ovakvo pitanje.

ninolina

04.02.2014. 11:50

Poštovani,
Nije mi to zbilja bila namjera i zadovoljna sam svojim pedijatrom.
Ulijevate povjerenje pogotovo kad sam gledala sučeljavanje na temu cjepiva i mislim da ste veliki stručnjak.
Pisala sam Vam i prije, te saslušala Vaše preporuke oko cijepljenja Prevenarom i Pneumo 23. No, sad sam zakasnila da Vas pitam.
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

04.02.2014. 15:10

U redu je sve što je najmanje 2 mj. odmakunto od prve doze, a prije prirodnog obolijevanja od infekcije vodenim kozicama.

jokka55

12.02.2014. 21:50

Poštovani,
koristim ovu temu da ne otvaram novu.
Naime imam djete od 4 godine i isključivo dojenu bebu od 3 mjeseca. U kćerkinoj vrtićkoj grupi su se danas pojavile kozice odnosno danas je prva curica dobila simptome a u posljednjih par dana je oboje moje djece bilo u kontaktu sa oboljelom curicom. Ne znam dal je relevantno ali ja sam prebolila vodene kozice u djetinjstvu. Moje mlađe dijete je 20.01.2014. primilo prvu dozu infarix hexe. S obzirom na navedeno zanima me da li preporučujete cijepljenje mlađeg djeteta protiv vodenih kozica te da li je isto moguće s obzirom na nedavno cjepljenje hexom te u kojem roku bi bilo uputno obaviti cjepljenje.
LP

Darko Richter, dr. med.

12.02.2014. 23:40

U nas Varilrix više nije registriran. No, da i jest, dijete od 3 mj. ne smije se cijepiti. Tek od navršene godine dana.

jokka55

13.02.2014. 10:35

Zahvaljujem na odgovoru.
Molila bi vas još da mi napišete je li istina da dojene bebe često imaju imunitet ukoliko je majka prebolila kozice te ima antitijela. Te ukoliko nije istina zanima me koliko su česte komplikacije od kozica kod tako male dijece.
LP

Darko Richter, dr. med.

13.02.2014. 23:20

Ako je majak preboljela vodenekozice, dijete ima imunost sve do druge polovice dojenaček dobi,naravno, u zavisnosti od imunosti majke. Npr, ako je majka nedavno prije trudnoće bial prokužena vodenim kozicama, i dijete će imati bolju imunost, nego ako je to bilo jako davno. I dojenje pomaže. No, ništa nije 100%.

jokka55

14.02.2014. 11:00

Puno vam hvala
Moraću vas još malo ugnjaviti happy
Naime, prijateljica je trudna 8 tjedana a misli da nije prebolila vodene kozice, vadila je krv i čeka nalaze da potvrdi, prije 2 dana je bila u kontaktu sa curicom kojoj su juče izbile kozice, objašnjeno joj je da se trudnicama više ne daje preventivno onaj lijek jer navodno nema koristi od njega. Molila bi vas da mi napišete da li postoji nešto što ona može napraviti da se zaštiti od zaraze, ukoliko u Hrvatskoj ne postoji ništa može otići i do Slovenije ili Italije, ukoliko tako nešto ne postoji molila bi vas da napišete kakva je prognoza kod zaraze u tako ranom stadiju trudnoće te koje pretrage može napraviti kako bi se utvrdilo da li je i beba zaražena?
LP

Darko Richter, dr. med.

15.02.2014. 03:30

Ovo s cijkepljenjem nema puno veze. Treba pitati opstetričara i infektologa. Za sprečavanje vodenih kozice može se dati aciklovir i/ili VZIG (varicella zoste immune globulin). Potonji sigurno ne škodi fetusu, a za acikovir ne znam, treba pitati opstetričaer i infektologe.