Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


aplikacija cjepiva


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

noaema

27.04.2009. 20:45

Poštovani,
u uputama Prevenar cjepiva stoji da se aplicira i.m. ali ne piše u koji mišić. Moje dijete(19mj prva doza ) je liječnica dala cijepiti u guzu,a od prijateljice je cijepljeno u nadlakticu (ista dob). Da li je bitno mjesto aplikacije cjepiva?

Hvala

Darko Richter, dr. med.

27.04.2009. 22:25

Zašto ne čitate kako treba, ako već čitate? Ja stalno tvrdim da uputstva uz lijek nisu za pacijente. To je apsolutno beskorisno. I kada piše, pacijent kaže da ništa ne piše. Pacijent ne razlikuje "nemam pojma", od "nema". Kada on/ona nema pojma, onda kaže da toga nema. Jer, pacijent je jako pametan, i ne dolazi u obzir da ne bi imao pojma.
Piše jasno i glasno: "Cjepivo treba davati intramuskularno. Preporučuje se anterolateralno područje bedra (m. vastus lateralis) u dojenčadi ili deltoidni mišić nadlaktice u male djece."
Za kaznu vam neću odgovoriti na vaša daljnja pitanja koja će glasiti: što je to anterolateralno .... (m. vastus ... ) i deltoidni ... . Iako znam da ćete (uvrijeđeno?) reći da me to niti niste htjeli pitati. Ali, baš za kaznu, neću vam odgovoriti.

noaema

28.04.2009. 00:05

E, dragi moj doktore,
slučajno sam medicinske struke pa mi je poznata anatomija (i latinski) i nisam nimalo uvrijeđena,štoviše baš ste mi simpatični.
Ovo piše na uputi (Vi ju sigurno niste pročitali jer Vama to ne treba):
"Pozorno pročitajte ove upute prije nego Vaše dijete primi cjepivo"
"Čuvajte ove Upute o uporabi. MOŽDA će biti potrebno da ih opet pročitate" (možda za kaznu..)
"Ako imate ikakvih dodatnih pitanja u svezi lijeka, molimo da se obratite svome liječniku ili ljekarniku" Pa, eto, ja imala dodatna pitanja, ali ni doktorica, a još manje ljekarnik nisu imali odgovora, pa pitah Vas, a Vi baš nećete odgovoriti. Ovdje samo piše :"Prevenar će biti injiciran u mišić Vašeg djeteta" i "Prevenar je samo za intramuskularnu uporabu. Ne primjenjivati ga intravenski." I to je to.
Nigdje ne piše ni anterolateralno, ni m.vastus lateralis, ni deltoidni mišić, a vjerujte ni glutealna regija.
Vjerojatno piše na drugim cjepivima (poput Hib-a), ali na Prevenaru NE PIŠE.

I jesam li još uvijek pod kaznom ili ćete mi sada odgovoriti?
Pusa (za odgovor ako ga dobijem..)

Darko Richter, dr. med.

28.04.2009. 09:10

Ja sam vam ovo citirao iz sažetka opisa lijeka. On je u uputi.
Ako ste medicinske struke, onda znate što je anteroalteralni dio bedra i što je deltoidni mišić. Gluteus je na drugoj strani svijeta.