Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


prevenar ili pneumo 23?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bebeto

03.02.2009. 18:05

Poštovani dr. Richter,
majka sam uskoro trogodišnje djevojčice (krajem veljače imat će tri godine) i htjela bih je cijepiti protiv pneumokoka, pogotovo jer je prije mjesec dana krenula u vrtić i prošli tjedan je imala upalu uha (dobila Klavocin).
Moja dvojba je sljedeća: pitala sam pedijatra za cijepljenje s pneumo 23, ali kaže da je može cijepiti samo s prevenarom, a nikako s pneumo 23, jer da to cjepivo nije za djecu njezine dobi. Stekla sam drugačiji dojam čitajući teme na ovom forumu, ne znam, možda sam pogrešno zaključila. Pitala sam također može li se sad cijepiti s prevenarom, a za 2 mjeseca s pneumo 23. Također je odgovor bio negativan, tj. zašto inzistiram na cjepivu (pneumo 23) koje nije prikladno za moje dijete. Dakle kod njezinog pedijatra je mogu cijepiti sada s prevanarom, a dalje? Molim Vaše mišljenje. Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

03.02.2009. 19:10

Ona može odmah dobiti Pneumo 23, čim je navršila 2 godine. No, bilo bi bolje da se najprije cijepi jednom dozom Prevenara, a za oko 2-6 mj. primi Pneumo 23.

Aca

13.04.2009. 22:15

Poštovani dr. Richter,

zanima me dali bi trebala cjepiti dijete protiv pneumokoknih bolesti.Sin mi ima 2.5 godine, ima akutni bronhitis, koji je pod kontrolom, jednom smo imali bakteriju streptokok koja je sama od sebe otisla bez antibiotika.Razmisljam o tome ga dati na jesen u vrtic, ali nije sigurno. U velikoj sam dvoumici dali cjepiti Pneumom 23, strah me nuspojava, a i dali je uopce potrebno, i dali izlagati dijete mogucim posljedicama.

Hvala unaprijed na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

13.04.2009. 23:45

Ako se bojite, a dijete nema izrazitu indikaciju (hiposplenizam ili nešto drugo), onda ga nemojte cijepiti. Ovi nije cjepivo za ići u vrtić, već za zaštitu od pneumokoknih boldesti, i to pretežito invazivnih.