Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


cijepljenja beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

martica

20.06.2007. 21:35

Maleni mi je dobio kombinirano cijepivo jućer sa napunjena 4mj.Danas je reagirao temperaturom a jučer dva sata nakon cijepiva izrazito jakim plačem.Od pedijatra nisam dobila odgovarajući odg.,zašto tewmperatura i mogu li ti ljekovi tj.preventivna cijepiva naškoditi malom organizmu dok pokušavaju pomoći da se3 stvore antitijela za moguće bolesati.Hvala

Darko Richter, dr. med.

20.06.2007. 23:05

Plač par sati nakon cijepljenja jest dobro poznata nuspojava, osobito nakon DTP cjepiva, i to onog cjelostaničnog, ali, nij enepoznat niti s modernijim acelularnim cjepivoma DTaP. To zovemo sindromom neutješnog plača. Ako nije bio dug i intenzivan, ne mora biti kontraindikacijom z adaljnje cijepljenje, ali se treba pripaziti na točnu tehniku primjene cjepiva: tj. da ga se zagrije u ruci i zatim aplicira u sredinu lateralne strane bedrenog mišića, duboko intramuskularno, te da se odmah i nakon 4 h da analgoantipiretik (paracetamol) i dijete dobro napoji. Temperatura drugi dostq je česta nuspojava, tako da s acelularnimcjepivima dolazi u do 20%, a s cjelostaničnim i u 40% cjepljenika. Daje se antipiretik i dobra hidracija. Ako temperatura nije bila previsoka (striktno, to je >40°C), ne predstavlja kontraindikaciju za daljnjim cijepljenjem. No, opet treba odmah te nakon 6 ha, pa opet drugog dana primijeniti antipiretik (paracetamol), a što, iz meni nejasnih razloga, jedan broj pedijatara izbjegava i čak to isitče kao neko postignuće (da cijepi bez antipiretika).