Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Hib i polio


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aja05

23.05.2007. 20:45

Postovani,
Mojoj djevojcici (17 mjeseci) uskoro ce biti vrijeme je za docjepljivanje cjepivima Hib i polio. Zanima me da li na trzistu postoji kombinacija ova dva cjepiva ili ako su dostupna samo odvojeno u kojem obliku? Naime, zeljela bih izbjeci davanje zivog, oralnog cjepiva. Moze li ga dobiti u nekoj drugoj kombinaciji koja ne bi bila problematicna s obzirom na cjepiva koja je do sada dobila?
Posto zivimo u BiH, kalendar cijepljenja izgleda malo drugacije nego u Hrvatskoj i ona je do sada primila sljedece:
BCG i Hep B na rodjenju, Hep B docjepljivanje 2 puta, tri doze Infanrixa (iako svih pet komponenti nisu u kalendaru cijepljenja u BiH kod treceg docjepljivanja nego samo DTP i OPV, treci Infanrix je dobila u dogovoru sa pedijatrom da bi dobila acelularnu vakcinu i da bi se izbjegao zivi polio). Ono sto sljedece u skorije vrijeme treba da primi su MMR a zatim Hib i OPV, sto me vraca na moje pitanje.
Unaprijed zahvaljujem na Vasem odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

23.05.2007. 23:25

Stvarno mi nije jasno što pitate. Ne postoji kombinacija Hib i OPV, tj. jednog mrtvog i drugog živog cjepiva, u istom pripravku. To će biti iluzija još idućih 200 godina. No, možete se cijepiti posebno Hib, posebno IPV (inaktivirani lil mrtvi polio; u Hrvatskoj se zove Imovax (ima ih još puno od drugih proizvođača). Također, ne postoji kombinacija Hib + IPV, ne zato što bi bila nemoguća, već zato što je i za proizvođače cjepiva vaš zahtjev nebulozan. Postoje, međutim, peterovalentne i šesterovalentne kombinacije koje sadrža IPV: npr. "5 u 1" (službeno: Infanrix-IPV+Hib) i "6 u 1" (službeno: Infanrix Hexa), koje sadrže DTaP, Hib, IPV, a Hexa još i Hep B. Dakle, ako dijete slučajno treba primiti još i DTaP, Hib, možete sve zajedno dati u obliku tzv. cjepiva "5 u 1" (Infanrix-IPV+Hib). Hep B je potpuno cijepljen, pa vam Infanrix Hexa ne treba.

aja05

24.05.2007. 10:10

Postovani,
pitala sam upravo ono sto ste odgovorili i zahvaljujem se na Vasem odgovoru. Posto je ona, kao sto sam rekla, vec dobila tri doze Infanrixa, to nije opcija. Mozete li mi molim Vas reci nazive vakcina Hib i polio odvojeno koje Vi preporucujete? Ne znam da li sam dobro shvatila da je Imovax jedini dostupan mrtvi polio u Hrvatskoj? Koji je naziv vakcine za Hib i da li postoje razlike u karakteristikama dostupnih Hib vakcina? Takodje, da li se obje vakcine mogu dati u istoj viziti?
Hvala jos jednom.

Darko Richter, dr. med.

24.05.2007. 13:15

Za Hib vam mogu preporučiti Hiberix (tvrtka GSK), a ako ga u vašoj blizini nema, možete također korisitit Act Hib (tvrtka Sanofi Pasteur). Inaktivirani polio zove se Imovax ili Ipol (Tvrtka Sanofi Pasteur), drugi mi nisu trenutno poznati. Vaš ljekarnik može pogledati u svoje registre i naći još najmanje nekoliko proizvođača i njihovih IPV-a.