Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


IPV nakon OPV-a? razmaci izmedju cijepljenja?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kl

19.06.2007. 17:55

Postovani doktore,
procitala sam skoro cijeli forum i nisam nasla jasnog odgovora na ono sto me zanima. Dijete ima navrsena 4 mjeseca i do sada je cijepljeno:

1. u rodilistu: BCG + Hepatitis B (Engerix B)
2. sa 2 mjeseca: Act HiB (Aventis) + Hepatitis B (Engerix B)
3. sa 3 mjeseca: Polio - Imovax IPV + DTP-DT-T Infanrix
4. sa 4 mjeseca i tjedan dana: Act HiB (Aventis) + DTP-DT-T Infanrix + OPV

Ja sam ustvari htjela sa navrsena 4 mjeseca dati mu "5 u 1", jer sam cula da je to puno bolje, no doslo je do nesporazuma sa sestrom pa je dobio Act HiB (Aventis) + DTP-DT-T Infanrix + OPV sto sam platila 200 kuna. Sto sam to platila 200 kuna i sto je ustvari po programu cijepljenja ukljuceno u osiguranje?

Procitala sam da OPV ima rizike da se bolest djecje paralize razvije. Koliki su doista ti rizici? Procitala sam takodjer da dijete koje je dobilo OPV ne smije u slijedecih 6 tjedana dobiti nikakvu injekcije u misic? Tocno? Zasto?

Mogu li pri slijedecem cijepljenju dati mu 5 u 1 ili 6 u 1? Moramo li ostati pri OPV-u? Sto biste vi ucinili?

Doktorica ide na godisnji pa mi je rekla da se javim za sijecece cijelpljenje poslije 20.8. sto znaci da ce od zadnjeg cijepljenja proci 9 tjedana! , a ne 4-6 kao sto pise u svim rasporedima koje samvidjela. Dijete ce tada imati mjeseci i 3 tjedna. Sto da radim ?

Puno Vam hvala



Darko Richter, dr. med.

19.06.2007. 21:45

Nije ni čudo da niste mogli naći odgovor na svoja pitanja, u koja ste zapali zbog doista zapetljaja kakav se ne bi trebao događati. Najprije, kada kažete "DTP-DT-T Infanrix" ja pogađam što je to, ali, radi vas, morate znati da je Infanrix, ili "3 u 1", cjepivo DTaP (tj. difterija - tetanus - acelularni pertusis"blunk, za razliku od DTwP (što odgovara difteriji - tetanusu - cjelostaničnom pertusisu). U nas dojenčad u dobi od 3 mj. dobiva Infanrix, koji ima manje nuspojava, a zatim, iz meni ne do kraja jasnih razloga, prelazi na domaće cjelostanično cjepivo (DTwP) još dvaput u razmacima od oko 4-6 tjedana i dalje opet s 15-18 mj. Logično bi bilo da, kada počne s DTaP (u ovom slučaju Infanrix) time i nastavi do kraja, i za to se zalažem od 3. 12. 1999. godine, ali, za sada uzalud.

Razmak od zadnjeg cijepljenja nema nikakvog bitnog utjecaja na uspjeh cijepljenja, tj. 9 tjedana dobro je kao i 4, 6 ili 12 tjedana.

Dakle, za oko 9 tjedana ostaje vam zadnja runda cijepljena u prvoj godini života. Imate slijedeće opcije:
1. "6 u 1", i gotovo (kupujete sami).
2. "5 u 1" + Engerix B ("5 u 1" kupujete sami; Engerix P je pokriven po HZZO-u).
3. "3 u 1" (Infanrix) + ActHib + OPV ("3 u 1" iliti Infarnix kupujete sami).
4. DTwP + ActHib + OPV (ovo je sve pokriveno po HZZO-u).

Ja bih se odlučio za opciju (1): "6 u 1".

OPV može izazvati paralitičku bolest u oko 1 od 1.000.000 - 2.500.000 datih doza, dakle vrlo rijetko, ali, međutim, i češće (1:300.000 doza) ukoliko se u razdoblju od 4 tjedna od datog OPV cijepljenja djetetu primjenjuju intramuskularne injekcije, ili bilo kakva trauma skeletnih mišića.

kl

20.06.2007. 23:05

Postovani doktore Richter,
najljepsa vam hvala na tako hitrom odgovoru. Ucinit cemo 6 u 1.
Jos jedno pitanje: sto tocno spada pod misicnu traumu? Spada li pod to i svakodnevno istezanje misica stopala tj. fizikalna terapija. Dijete ima zalezana stopala, 2 puta tjedno idemo u Klaicevu na fizikalnu terapiju, a ja ga svakodnevno masiram jedan sat. Da li da to prestanemo?
Nadam se da pitanje nije previse glupo.
Hvala Vam i opet
kristina

Darko Richter, dr. med.

21.06.2007. 08:40

Sve što traumatizira mišić jest trauma. Igle, ubodi, udarci, nagnječenja. Nemam pojma što su to zaležana stopala (ima li kakva dijagnoza?), pa onda ne bih niti radio te vježbe, da se slučajno ne desi trauma, iako, samo micanje ne predstavlja rizik.

kl

21.06.2007. 09:45

Dragi doktore,
jos jednom puno hvala. Dijagnoza za stopala je metatarsi vari cong. pp sin. Vjezbe se sastoje od rastezanja misica za koji ne znam kako se zove, a nalazi se na unutrasnjoj strani stopala, na udubini, te povezuje podrucje palca i pete.
Najpametnije je, dakle, odustati od vjezbica slijeecih 4 tjedna, zar ne?
Hvala jos jednom. Divni ste - tako brzi.
Kristina

Darko Richter, dr. med.

21.06.2007. 12:55

Odustao bih na 4 tjedna počevši od dana primanja OPV-a.